Enerji Bakanı Dönmez: Modüler nükleer reaktörler gündemimizde

Güncelleme Tarihi:

Enerji Bakanı Dönmez: Modüler nükleer reaktörler gündemimizde
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2023 07:00

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, “İnşallah inşası süren ve planladığımız nükleer santrallarımızın yanı sıra SMR’ları da enerji portföyümüze ekleyeceğiz” dedi.

Haberin Devamı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, konvansiyonel nükleer santralların yanı sıra ‘SMR’ adıyla bilinen küçük ve orta ölçekli modüler reaktörlerin de artık gündemlerinde olduğunu belirterek, “İnşallah inşası süren ve planladığımız nükleer santrallarımızın yanı sıra SMR’ları da enerji portföyümüze ekleyeceğiz” dedi.

AKKUYU İLE PORTFÖYE YENİ KAYNAK EKLENECEK

Dönmez, Türkiye Ulusal Enerji Planı ve Türkiye Hidrojen Teknolojileri Stratejisi ve Yol Haritası’nı bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında açıkladı. Dönmez, bu yıl Akkuyu’yu devreye alarak enerji portföyüne yeni bir kaynak daha ekleyeceklerini söyledi. Dönmez, Saros FSRU’da faaliyet gösterecek geminin kısa süre içinde Türkiye karasularında olacağını bildirdi ve “TANAP ve TürkAkım gibi iki dev projeyi kısa sürede devreye aldık. Doğalgaz merkezi olma yolunda önemli adımlar atıyoruz. Altyapımızı sürekli geliştiriyor ve yoğun bir enerji diplomasisi yürütüyoruz. 2’si FSRU olan 4 LNG tesisimizin sayısını Saros’ta devreye alacağımız yeni FSRU ile 5’e çıkaracağız” diye konuştu.

Haberin Devamı

Bakan Dönmez, yeşil hidrojen çalışmalarına da değinerek, “2020 yılında Gazbir-Gazmer’e doğalgaz şebekesine belirli oranlarda hidrojen katılmasına ilişkin bir Ar-Ge ödevi vermiştik. Onlar da bu işin üzerine titizlikle eğildiler ve 1 yılın sonunda biz hazırız dediler. 2021’de yürütülen Ar- Ge çalışmasını yerinde inceledik. Türkiye’de ilk defa doğalgaz ile yenilenebilir kaynaklardan elde edilen hidrojenin yüzde 20’ye kadar karıştırılarak şebeke ve iç tesisatlarda kullanılmasının testleri yapıldı ve başarıyla sonuçlandı.

SANAYİ İÇİN ÇALIŞILIYOR

Bu çalışmalar sadece evsel kullanımla sınırlı kalmayacak. Aynı mühendislik ekibi hidrojenin sanayide kullanımına yönelik Ar-Ge çalışmalarına da devam ediyor. Yerli gazımızla birlikte doğalgaz ithalatımızı önemli ölçüde azaltacak bu projenin hayata geçmesiyle enerji kaynaklı dış ticaret açığımızın azalmasına da önemli bir katkı sağlayacak. Hidrojenin bir diğer avantajı da depolanabilir olması. Bu haliyle sadece üretim değil depolama teknolojilerinin gelişmesinde de önemli bir rol oynayacak” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Dönmez, hidrojene “geleceğin enerji taşıyıcısı” olarak baktıklarını dile getirerek, “2030 yılından başlayarak 2053 sonuna kadar hidrojenin doğalgaza karışım oranını yüzde 12’ye, sentetik metanın karışım oranını ise yüzde 30’a çıkarmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

EPDK BAŞKANI MUSTAFA YILMAZ: YA ÖDENECEK YA ÖDENECEK

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, Azami Uzlaştırma Fiyat (AUF) mekanizması ile ilgili şu ana kadar şirketlerden 1 milyar liraya yaklaşan kısmın tahsil edildiğini açıkladı. Faiziyle birlikte 11 milyar lirayı bulan tutar için Yılmaz, “Ödemeye yanaşmayan şirket olursa EPİAŞ’taki alacaklarından ve teminatlarından keseceğiz. Ya ödenecek ya ödenecek” dedi. Tahsil edilecek tutarın doğrudan faturalara yansıması beklenmiyor, ancak maliyetleri düşürücü etki yapacağı için tüketiciye de olumlu yansıyacağı ifade ediliyor. EPDK, 40 şirket hakkında idari soruşturma açmıştı. Yılmaz, tüm şirketlerin bu süreçten gerekli dersi çıkarması gerektiğini, AUF’u sabote edecek, tüketiciye maliyet yükü oluşturacak hiçbir girişime izin vermeyeceklerini kaydetti.

BAKMADAN GEÇME!