Emlakçılar işyeri kiraları için de sınırlama istedi

Güncelleme Tarihi:

Emlakçılar işyeri kiraları için de sınırlama istedi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 2023 14:35

Türkiye Emlak Müşavirleri Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve Trabzon İnşaatçılar ve Emlakçılar Odası Başkanı Ayhan Taflan, işyeri kira artış oranlarına konutta olduğu gibi zam sınırlaması getirilmesi çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

TÜİK'in Haziran ayı verilerini açıklamasıyla kira artış sınırlaması olmayan yerler için kira artış oranı da belirlenirken, kira artışlarının baz alındığı TÜFE 12 aylık ortalaması TÜİK tarafından tavan zam oranı yüzde 59,95 olarak açıklandı.

Taflan, konut kiralarındaki artışın sınırlandırılmasının kamuoyunda olumlu karşılandığına dikkati çekerek "Kiralar, işletmelerin en önemli maliyet unsurlarından birini oluşturuyor. Kira artışlarındaki sınırlama fiyatlara, dolayısıyla da enflasyona yansıyacaktır. Bu nedenle esnafların işyeri kiralarındaki artışlarda geçici süreyle üst sınır konulması talebi enflasyonla mücadele açısından değerlendirilmelidir. TÜFE'nin on iki aylık ortalaması baz alınarak belirlenen kira artış sınırı düzenlenmesinde geçtiğimiz yıl yapılan değişiklik devam edecek. Fahiş kira fiyatlarının önüne geçmek için yapılan sabit kira uygulamasının yapılan açıklamaya göre 2 Temmuz 2023’ten 2 Temmuz 2024 tarihine kadar bir yıl süreyle konut kiralarında kira artışı oranı üst sınırının yüzde 25 olarak uygulanacak. İşyeri kira artışı kapsam dışında tutuldu. Maliyetler karşısında zor günler geçiren esnaf bir de fahiş zam ile mücadele ediyor. Konutlarda uygulamaya koyulan kira artışı sınırlamasına işyeri kira artışı için de sınırlama getirilmesi gerekmektedir. Esnaflarımız işyerin mevcut kirasını ödeyemezken mülk sahipleri baskısı altında kalıp yüksek kira bedelleri karşısında muzdarip oldukları aşikardır. Son 2 yıl içerisinde yüzde 200’lere kadar artan kira bedelleri, yeni gelecek zam ile birlikte büyük bir açık oluşturacak. Esnaflarımız kira yükünün altında ezilmek istemiyor. Mülk sahipleri kiracılardan almış olduğu, Bakanlıkça belirlenen orandan kira talep ettiğinde kiracıda mecburiyet karşısında maliyetlere yansıtmak zorunda kalıyor. İşyerlerinin yüksek oranda giderleri olduğu için tüketiciye olumsuz şekilde sirayet etmektedir" dedi.

Taflan, kira, personel maaşı, sgk, kira stopajı, vergi maliyeti, işletme girdisi, elektrik, su gibi artan maliyetler karşılığında esnafın içine düştüğü dar boğazın görmezden gelindiğini ifade ederek kira artış oranlarında zam sınırlamasının esnaf için hayati öneme sahip olduğunu sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!