Elektrikli otobüste Avrupa’da ilk 5 hedefi

Güncelleme Tarihi:

Elektrikli otobüste Avrupa’da ilk 5 hedefi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 17, 2023 07:00

YERLİ üretici Karsan 2018 yılında başladığı elektrikli araç dönüşümü kapsamında 3 yıl içerisinde ürün gamını tamamlarken elektrikli otobüs alanında Avrupa’nın en hızlı büyüyen markası olmayı başardığını duyurdu.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz hafta İstanbul’da düzenlenen basın toplantısında şirketin 2022 yılına dair satış rakamlarını ve Avrupa’daki pazar paylarını açıklayan Karsan CEO’su Okan Baş, “Kasım 2018’de e-Jest’le başladığımız elektrikli araç dönüşümünü e-Atak, Otonom e-Atak ve e-Ata ailesiyle sürdürdük. Üç yılda toplu taşıma araçlarımızın tamamını elektriklendirdik. Şu anda 6 metreden 18 metreye kadar elektrikli otobüs sunabilen Avrupa’daki ilk ve tek markayız. 2022 yılında elektrikli otobüs satışlarımız bir önceki yıla oranla iki kat artarak 287’ye ulaştı. Toplamda ise 600’dan fazla elektrikli Karsan aracı şu anda Avrupa yollarında” bilgisini paylaştı.

YÜZDE 277 BÜYÜME

Geçen sene 8 tonun üzerinde elektrikli otobüs pazarında yüzde 277 ile Avrupa’nın en çok büyüyen markası olduklarını dile getiren Baş, şu bilgileri verdi: “2022 yılında Avrupa’daki elektrikli minibüs ve otobüs pazarında, pazar payımız da yüzde 6.5’lara kadar çıktı. Böylece ilk 10 arasında girmeyi başardık. Hedefimiz ise ilk 5 marka arasında girebilmek. Geçen yıl Lüksemburg’ta yüzde 56 pazar payı ile birinci, Portekiz’de yüzde pazar payı ile ikinci, Romanya’da yüzde 21 pazar payı ile ikinci ve Fransa’da yüzde 10 pazar payı ile üçüncü olduk. İtalya, İspanya ve Bulgaristan’da ise ilk 5 içerisinde yer aldık. Karsan’ı otobüs dünyasında global bir marka yapmak istiyoruz ve bu yolda yürümeyi sürdürüyoruz.” Okan Baş ayrıca, son 3 yılda Türkiye’den ihraç edilen elektrikli otobüs ve minibüslerin yüzde 90’ının Karsan markalı olduğunu da belirtti.

Haberin Devamı

KARSAN 2023’TE 48 BİN MEGANE ÜRETECEK

GEÇTİĞİMİZ sene Oyak Renault ile yaptığı anlaşma kapsamında, 5 yıl boyunca Megane Sedan üretimi Karsan fabrikasında yapılacaktı. Yıllık 55 bin adetlik üretim için 21 milyon Euro bütçe ayrılmış ve 1000 adet ilave istihdam planlanmıştı. Fabrikadaki Megane Sedan üretiminin mart ayı itibarıyla tam kapasitede başladığını belirten Okan Baş, “2022 yılı için 35 bin adetlik üretim hedeflenmişti. Ancak, iç pazardaki büyük talebin etkisiyle 48 bin adede güncellendi. Şimdi üç vardiyaya geçmek üzere çalışmalarımızı yapıyoruz” dedi. Baş, bugüne kadar toplamda 5 bin 312 adet Megane Sedan ürettiklerinin bilgisini verdi. Fabrikada kapasitenin 100 bin adede kadar çıkabileceğini belirten Okan Baş, Çinli markalar da dahil farklı otomotiv markalarıyla üretim için görüştüklerini de söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!