Elektriğin kontrolü sizde olsun: Elektriğe hükmeden akıllı prizler

Güncelleme Tarihi:

Elektriğin kontrolü sizde olsun: Elektriğe hükmeden akıllı prizler
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2023 07:00

Teknolojinin gelişmesiyle daha önce ihtimal dahi vermediğimiz birçok ürün akıllı özellikler kazandı. Bunlar arasında prizler de yer alıyor. Şu anda çok sayıda fayda sağlayan akıllı priz piyasada kullanıcılara sunuluyor.

Haberin Devamı

Evinizdeki ya da işyerinizdeki elektronik ürünlerin fişini çıkarıp çıkarmadığınız konusunda çok sık muallakta kalıyorsanız, hayatınıza akıllı prizleri dahil etme zamanınız çoktan gelmiştir. Eğer daha önce tanışmadıysanız, akıllı prizler akıllı telefonunuz üzerinden kontrol edebileceğiniz çok kullanışlı ürünler haline geldi. Şu anda piyasada farklı markaların çok sayıda akıllı priz modeli bulunuyor. Bu ürünlerin hemen hepsi benzer bir kullanıcı deneyimi sunuyor.

Elektriğin kontrolü sizde olsun: Elektriğe hükmeden akıllı prizler

BÜYÜK ARTILARI VAR

Akıllı prizlerin en büyük artısı, internete bağlandıkları için evden ya da işyerinden uzakta olduğunuz durumlarda dahi kontrol edilebiliyor olması. Bu sayede akıllı prize bağladığınız ürünün elektriğini akıllı telefonunuzdaki uygulaması üzerinden kapatıp açabiliyorsunuz. Bu çok büyük bir kolaylık getiriyor, bu sayede “Ütüyü prizde mi unuttum” gibi sorular hayatınızdan tamamen çıkıyor. Akıllı prizlerin bir diğer faydası, uygun kullanımda büyük faydalar sağlayan otomasyon destekleri. Örneğin bir şarj cihazını günün sadece belirli saatlerinde akıllı telefonunuzu şarj etmesi için ayarlayabiliyorsunuz. Akıllı telefonların genelde yüzde 100 dolulukta uzun süre bırakılması tavsiye edilmiyor, bir akıllı priz ile bu önlenebiliyor. Çünkü elektriğin örneğin iki saat sonra otomatik olarak kapatılması sağlanabiliyor. Burada istenirse günlere özel şarj ayarlamaları da yapılabiliyor. Örneğin bir prizi hafta içi başka saatlerde, hafta sonu başka saatlerde çalışır hale getirebiliyor ya da kapatabiliyorsunuz. Bu altyapıda uygun bir kahve makinesinin siz uyanmadan önce çalışır hale gelmesini sağlamak dahi mümkün oluyor.

Haberin Devamı

EKOSİSTEM OLUŞTURUYOR

Eğer markaların ana kontrol ünitelerini satın alır ve sisteme diğer akıllı donanım ürünlerini ekleyerek bir ekosistemin parçası haline getirirseniz, akıllı prizler daha da yetenekli hale gelebiliyor. Mesela bir bölgedeki prizi ancak hareket sensörü bir hareket görürse aktif hale getirebiliyorsunuz. Akıllı prizlerin bir marifeti daha var, o da enerji izleme. Birçok akıllı priz, takılan ürünün ne kadar enerji çektiğini ya da başka bir deyişle harcadığını, gerçek zamanlı olarak akıllı telefon uygulamasından gösterebiliyor. Bu imkân aşırı enerji harcayan ürünleri tespit ederek daha verimli seçeneklerle değiştirmenize yardım edebilir, bu altyapı ile kullanılmadığı anda dahi elektrik çeken cihazları tespit ederek elektrik bağlantısını kesebilir ve genel olarak gereksiz elektrik tüketiminden kaçınabilirsiniz.

Haberin Devamı

Elektriğin kontrolü sizde olsun: Elektriğe hükmeden akıllı prizler

SESLE YÖNETİLEBİLİYOR

Akıllı prizlerin bazıları sesi kontrol desteğini de beraberinde getiriyor. Akıllı telefon uygulamaları üzerinden sunulan bu imkân ile örneğin Google Assistant’a, “Ok Google, salondaki lambanın elektriğini kapat” gibi komutlar verebiliyorsunuz. Akıllı prizlerin ilginç başka kullanım senaryoları da bulunuyor. Örneğin bir akıllı priz ile evinizi hırsızlara karşı koruyabiliyorsunuz. Nasıl mı? Lamba gibi fişi takılı bir cihazı zaman zaman açıp kapatarak birisinin evde olmasını simüle edebilirsiniz. Aynı zamanda herhangi bir hack’lenme durumuna karşı olarak eve koyduğunuz güvenlik kamerasını da bir akıllı prize bağlayabilirsiniz. Bu sayede kameranın sadece evde olmadığınız durumlarda çalışmasını sağlayabilirsiniz. Hack’lenen güvenlik kameraları, bazen kapalı görünmesine rağmen görüntü aktarmaya devam ediyor, akıllı priz ile elektrik kapatılarak tam anlamıyla güvenlik elde ediliyor. Priz kontrolünün akıllı telefonlar üzerinden başkalarına paylaşılmasına da imkan tanıyan akıllı prizler, basit ürünler olarak görünüyor ancak uygun fiyatlarıyla özellikle çoklu kurulumlarda hayatınızı gerçekten oldukça kolaylaştırabiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!