e-kobi:Eskişehir’de 70 milyon dolar buldu, Dubai’nin yolunu tuttu

Güncelleme Tarihi:

e-kobi:Eskişehir’de 70 milyon dolar buldu, Dubai’nin yolunu tuttu
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2006 00:00

Eskişehirli Güçlü Grubu, hazır mutfak işine girince bir anda ulusal ve uluslararası iş yapan firma konumuna terfi etti. Ayda bin adet hazır mutfak üretme kapasitesine sahip Eurodecor Fabrikası’nı kuran Güçlü Grubu şimdi Dubai’nin en prestijli projelerinden Palm Adası’na mutfak satıyor.

KAYSERİ’DEN 46 yıl önce göç edip önce Ankara’ya sonra da Eskişehir’e yerleşen Muzaffer Güçlü’nün dört oğlu, bir vilayete sıkışan girişimciliği, uluslararası boyuta taşımayı başardı. Eskişehir’de inşaat, hazır beton, kum mıcır ocakçılığı, akaryakıt istasyonu işletmeciliği ve otomobil bayiliği yaparak geçen yıl 70 milyon dolar ciro yakalayan Güçlü Grubu, Eurodecor markalı hazır mutfaklarla bir anda ulusal ve uluslararası iş yapan firma oldu. Eurodecor Genel Müdürü Cüneyt Güçlü Eskişehir’deki 22 bin metrekarelik, ayda bin adet üretim kapasitesine sahip hazır mutfak fabrikasıyla, Eurodecor’un kısa sürede tek başına 70 milyon dolar ciro yapan bir şirkete dönüşeceğini belirtiyor ve şöyle başlıyor anlatmaya:

BABAM SIVACIYDI: "Aslen Kayseriliyiz. 30 yıldır Eskişehir’deyiz. Babam Muzaffer Güçlü Kayseri’den çıkmış 1960’da önce Ankara’ya gitmiş. İnşaatlarda sıvacı olarak çalışmış. Arkasından taşeronluk yapmaya başlamış. Bir süre sonra da küçük çapta müteahhitlik denemeleri yapmış. Daha sonda müteahhitlikte ilerlemiş. 1974’te Eskişehir’de iyi bir inşaat ihalesi almış ve ailece oraya yerleşmişiz. 1983’e kadar babam sadece inşaat işiyle uğraştı. 1983’ten itibaren ağabeylerim işe başlayınca işlerini de büyütmeye başladı. 1996’ya kadar bir taraftan konut yapıp satıyorduk bir taraftan da devlet ihalelerine giriyorduk. Bugüne kadar 2000 civarında konut üretip sattık. Bununla beraber onlarca okul, hastane, sağlık ocağı, kültür merkezi gibi işler yapıp teslim ettik."

İLK SANAYİCİLİK: 1996’dan itibaren yine Eskişehir’de hazır beton firması kurarak bir anlamda sanayiciliğe girdiklerini belirten Cüneyt Güçlü, Güçlü Hazır Beton’un bölgede alanında lider olduğunu söylüyor. Daha sonra Kutludağ Madencilik adıyla kırma taş ve kum üretmeye başladıklarını anlatan Cüneyt Güçlü, bu alanda da Eskişehir’in en büyük işletmesine sahip olduklarını ifade ediyor. Güçül şöyle devam ediyor: "Mesela bizim yıllık ürettip sattığımız kum mıcır miktarı 850 bin ton civarıdır. İkinci firma 400 bin ton satar. Bir başka işimiz de Volkswagen bayiliği. Ayrıca sigorta acenteliklerimiz, BP ve Total akaryakıt bayilerimiz de var."

MUTFAK İŞİ İNŞAATTAN: Hazır mutfak işinin de grubun inşaatçı geçmişinin bir sonucu olduğunu belirten Cüneyt Güçlü, "Nasıl ki hazır beton, kum mıcır işi kendi inşaat ihtiyaçlarımızdan geliştiyse bu hazır mutfak işi de öyle oldu. 1985’te Güçlü İnşaat için bir mutfak dolabı ve kapı atölyesi kurmuştuk. Çünkü marangozlarla uğraşmaktan bıkmıştık. Malı istediğimiz kalitede ya da zamanında teslim edemiyorlardı. Atölyemiz çalışırken 2001’de Türkiye çapında bir fizibilete yaptık ve hazır mutfak için fabrika-marka yatırımı kararı aldık. 22 bin metrekare kapalı alanı olan çok iddialı bir tesis kurdut. Ayda 1000 mutfak tek vardiyada üretebiliyoruz."

Manila’ya mağaza açıyoruz Dubai’de şirket kuruyoruz

HAZIR mutfak fabrikasını kurduktan sonra geçen yıl marka atağına kalktıklarını söyleyen Cüneyt Güçlü, ihracata da çok yeni başladıklarını belirtiyor. Güçlü şöyle konuşuyor: "İlk yurtdışı satışımız Dubai’ye oldu. Palm Island’ın mutfaklarını vermeye başladık. Dubai’deki iş ilk etapta 10 milyon dolarlık. İkinci üçüncü Palm’larda da işler var. Onları da alacağız. Dubai işinde bize referans olan da bir Eskişehirli firma Başak Kiremit’ti. İşi almak için dünya genelinden 300 firmayla yarıştık ve biz bir Dubaili bir de Alman firmayla birlikte finale kaldık. Sonra onlar da elendi, biz kazandık. Çünkü aralarında masif kaplama işinde kalitemiz öne çıktı. Şimdi bir Dubaili ortakla, biz ve Başak Kiremit olarak Dubai’de şirket kuruyoruz. Hem kendi ürünlerimizi hem de diğer inşaat malzemelerini pazarlayacağız. Çünkü bu bölgede çok büyük inşat sektörü var. Filipinler’de de bir distribütörlük verdik. Ağustos’ta Manila’ya ilk mağazamızı açacağız. ABD’den 26 mağazası olan bir grupla görüşmelerimiz sürüyor. En çok önem verdiğimiz pazarlardan biri de Cezayir. Çünkü çok hızla zenginleşiyor ve yüksek konut açığı var."

Amiral gemimiz Eurodecor olacak

CÜNEYT Güçlü, 2005’te Güçlü Grubu’nun cirosunun 70 milyon dolar olduğunu söylüyor ve "Toplam çalışan sayımız da 500’ü aşmış durumda. Biz dört kardeşiz ve hepimiz de işin içindeyiz. En büyüğümüz Oğuz, otomotiv ve sigortadan sorumlu. Levent, inşaat ve hazır betondan; Bülent ise madencilik ve akaryakıttan sorumlu. Ben ise Eurodecor’dan sorumluyum. Eurodecor bu yapı içinde henüz cirosu küçük bir firma ancak önümüzdeki dönemde tek başına 70 milyon dolar ciro yapacak ve grubumuzun amiral gemisi olacak. Çünkü diğer işlerimiz Eskişehir’de kalacak türden. Eurodecor ise kınından çıkmış kılıç gibi. Marka yatırımımızı başlattık, reklam bütçemizi oluşturduk. Şu anda 4 satış noktamız var. Bursa’da kendimiz mağaza açıyoruz. İzmir’de bir Ankara’da iki yeni bayi yakında açılacak. Bunlar 2 ay içinde olacak. Arkasından Türkiye genelinde 15 bayilik vereceğiz" diye konuşuyor. Hazır mutfak pazarının çok büyük olduğunu söyleyen Cüneyt Güçlü, halen satılan mutfakların sadece yüzde 10’unun markalı mutfak olduğunu belirtiyor. Bu yapının da hızla değişeceğini anlatıyor.

Sifas ve Polylen üretimi geçici olarak durdurdu

SİFAŞ Sentetik İplik Fabrikaları A.Ş. ve Polylen Sentetik İplik Sanayi A.Ş., Türkiye’de naylon ve polyester iplik piyasasında yaşanan daralma nedeniyle üretimlerini geçici olarak durdurdu. Sifas Sentetik İplik Fabrikaları A.Ş. ve Polylen Sentetik İplik Sanayi A.Ş.’den İMKB’ye gönderilen açıklamalarda, sektörde talep daralmasının gün geçtikçe etkisini arttırdığına dikkat çekildi. Sektördeki kriz nedeniyle üretim faaliyetlerinin ısrarla sürdürülmeye devam edilmesinin şirketler aleyhine olacağı ve ciddi ekonomik sıkıntılarla bugünkü durumun daha da ağırlaşacağı belirtildi. Bu nedenle de her iki şirketin yönetim kurulunun 24 Mart’ta yaptığı toplantılarda, üretime şimdilik 1 Nisan’dan başlayarak 30 Nisan’da sona erecek şekilde bir ay süreyle ara verilmesine karar verdiği bildirildi.

KDV İNDİRİMİ EK YÜK YARATTI Sektörün krize girmesinin nedenlerinin ise işçilik maliyetlerindeki kamu yüklerinin fazlalığı, enerji ve diğer girdi maliyetlerinin yüksekliği, uzakdoğunun dampingli ürünlerinin dış piyasalardaki rekabeti ortadan kaldırması, dolar kurunda Nisan 2003 tarihinden sonra başlayan değer kaybı nedeniyle YTL’nin aşırı değerlenmesi ve ithalatın cazip hale gelmesi, KDV oranının üretimde kullanılan ve dışarıdan temin edilen mal ve hizmet alımlarında yüzde 18, satışlarda ise yüzde 8 (indirimli) olarak uygulanması dolayısıyla KDV farkının ek finansman yükü yaratması olduğu kaydedildi. Üretimin durdurulduğu tarihler arasında çalışması zorunlu olan idari personelin dışında kalan personelin ücretsiz izinli sayılacağı belirtildi. Bu arada 30 Nisan’a doğru yapılacak değerlendirmelerde üretime ara verilen geçici sürenin uzatılabileceği de açıklandı.

TALEPLER STOKTAN KARŞILANACAK Sifaş Sentetik’in üretiminin duracağı süre içinde bin 950 ton civarında üretim kaybı olacak. Bu şirketin fiili üretiminin yüzde 8’ine denk geliyor. Stokların yeterli olduğu belirtilen açıklamada, yurtiçi ve yurtdışı taleplerin karşılanmasında sorun yaşanmayacağı belirtildi. Polylen Sentetik’in üretim kaybının da 2 bin ton civarında olacağı ve bu miktarın fiili üretiminin yüzde 9’u olduğu ifade edildi. Stokların yeterli olması nedeniyle yurtiçi ve yurtdışı talebin karşılanmasında herhangi bir sorun yaşanmayacağı belirtildi.

Japonların çok sevdiği cep sobası Türkiye’de

JAPONYA’da genç yaşlı herkesin yaygın olarak kullandığı ’vücut ısıtıcı’ Türkiye’ye de geldi. BİO NRG İlaç Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından Japonya’dan ithal edilerek piyasaya ’Bioısı Cep Sobası’ adıyla sunulan ürün soğuk havalarda vücudun ihtiyaç duyduğu ısıyı kolaylıkla sağlıyor. Termoterapi dilinde aktif karbon ile havadaki oksijenin metası sonucu ortaya çıkan güçlü bir ısı düzeneği olarak bilinen Bioısı vücudun üşüyen ya da ağrıyan bölgesine konuluyor. Ten ile birebir temas etmeden, iç çamaşırı ya da kıyafete yapıştırılıyor. Ürün poşetinden çıktıktan 20 dakika sonra ısınmaya başlıyor ve esnek yapısı sayesinde vücutta konulan bölgenin şeklini alıyor. 12 saat boyunca sıcaklığını kaybetmeyen Bioısı 53 ila 63 derece arasında ısı hissettiriyor. Ürünün regl dönemlerinde kadınlar için rahatlatıcı özelliği de olduğu ileri sürülüyor.

Kapariye yüklenelim yoksulluğu bitirelim

KAPARİ varlığının artırılmasının yoksulluk ve erozyonla mücadelede önemli kazanımlar sağlayacağı bildirildi. Gaziantep’teki modern işletmesinde kapari işleyen ve ihraç eden Mahmut Yıldırım, doğada kendiliğinden yetişen kaparinin, Türkiye’de önemi pek anlaşılamayan bir bitki olduğunu söyledi. Yıldırım, "Ülkemizde kapari varlığı artırılırsa köylerde yaşayan ailelerimiz önemli bir gelir kaynağına kavuşur, ülkemiz döviz kazanır, erozyonun önüne geçilir, topraklarımız yerinde kalır" dedi. Gaziantep’teki tesislerinde işledikleri kaparinin yaklaşık yüzde 75’ini başka ülkelerden temin ettiklerini ve işleyip ABD ve Avrupa ülkelerine ihraç ettiklerini vurgulayan Yıldırım, "Oysa ülkemiz kapari üretimi için elverişli boş arazilere ve uygun iklim koşullarına sahip bulunuyor" dedi. Yıldırım, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki pek çok ilde köylerde yaşayan ailelerin doğada kendiliğinden yetişen kaparileri toplayarak aile bütçelerine katkı sağladığını ifade ederek, "Ancak, yoksul ailelerimizin kapari toplayarak elde ettikleri kazanç, elde edebilecekleri kazançla kıyaslandığında devede kulak bile değil" diye konuştu.

AOÇ dondurma bayiliği dağıtacak

ATATÜRK Orman Çiftliği (AOÇ) Müdürlüğü, dondurma dağıtım başbayiliği vermek üzere ihaleye çıktı. AOÇ’ye ait Süt ve Süt Mümülleri Fabrikası’nca imal edilen dondurmanın, Ankara’da bulunan bakkal, büfe ve kantin gibi yerlere pazarlanması için başbayilik verilecek. İhale, 7 Nisan 2006 tarihinde saat 14.00’de AOÇ Müdürlük binasında "kapalı zarf usulü" ile gerçekleştirilecek. Muhammen bedeli KDV’siz fabrika çıkış fiyatının yüzde 9’u olarak belirlenirken kati teminat ise sözleşme bedelinin yüzde 12’si kadar olacak. İhalede katılımcılardan 33 bin 685 YTL tutarında geçici teminat bedeli alınacak. Söz konusu ihaleye katılmak isteyenler teknik şartnameyi ise Müdürlük Ticaret Şubesi’nden satın alabilecekler.

Çukurova Fuarı’nı 17 bin kişi gezdi

BU yıl ikincisi gerçekleştirilen Çukurova İnşaat ve Yapı Malzemeleri Fuarı’nı 17 bin kişinin gezdiği bildirildi. Mimarlar Odası Adana Şubesi Başkanı Samet Karyaldız, yazılı açıklamasında, 22-26 Mart 2006 tarihleri arasında gerçekleştirilen fuarı, geçen yıla göre 2 bin kişi artışla, 17 bin kişinin gezdiğini kaydetti. Karyaldız, 5 bin 400 metrekaresi kapalı olmak üzere toplam 6 bin metrekare alanda kurulan fuara 88 firmanın katıldığını ve fuarın, sektörde olduğu kadar kentte de hareketlilik yarattığını kaydederek, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Fuar gelecek yıl yapılacak üçüncüsünden sonra, uluslararası statü kazanacak. Bu gerçekleştiğinde Ortadoğu’dan Avrupa’ya, inşaat sektöründen çok sayıda firma ve temsilci Adana’da buluşacak. Fuara katılan çok sayıda firma iş bağlantıları kurdu ve gelecek yıl daha kapsamlı stantlarla katılacaklarını belirtti. Adana, bu sektörde önemli bir buluşma merkezi haline geldi. Fuarda isteğimiz hedefi yakaladık ve gelecek yıl daha iyi bir fuar organizasyonu yapmak için şimdiden çalışmalara başladık."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!