Dünyadaki parasal genişlemeyi gördü, faiz koridorunu daralttı

Güncelleme Tarihi:

Dünyadaki parasal genişlemeyi gördü, faiz koridorunu daralttı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2012 00:00

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) yılın ikinci faiz toplantısında sürpriz yaparak faiz koridorunu daralttı.

Haberin Devamı

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, borçlanma faiz oranını yüzde 5’te sabit tutarken, borç verme faiz oranını yüzde 12.5’ten yüzde 11.5’e indirdi. PPK, politika faizi oranı olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının da yüzde 5.75’te sabit tutulmasına karar verdi.
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, Merkez Bankası Başkan Erdem Başçı başkanlığında toplandı. Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00-17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranının yüzde ‘0’ düzeyinde sabit tutulduğu, borç verme faiz oranının da yüzde 15.5’ten yüzde 14.5’e indirildiği kaydedildi.
İhracatın katkısı büyük
Açıklamada, son dönemde açıklanan verilerin iç ve dış talep arasındaki dengelenmenin öngörüldüğü şekilde sürdüğü teyit edilerek, şunlara yer verildi: “Yurt içi nihai talep yavaşlarken net ihracatın büyümeye katkısı arttı. Bu çerçevede, önümüzdeki dönemde ekonomideki dengelenme eğilimi sürecek ve cari işlemler açığı kademeli olarak azalmaya devam edecek. Olumlu maliyet unsurlarının etkisiyle şubat ayından itibaren çekirdek enflasyon göstergelerinin de aşağı yönlü bir eğilim sergilemesi bekleniyor.”
Temkinli duruşa devam
Kurul’un, küresel ölçekte son dönemde alınan parasal genişlemeye ilişkin kararları da göz önüne alarak faiz koridorunun üst sınırının bir miktar indirilmesini uygun gördüğü belirtilerek, şöyle denildi: “Bununla birlikte, enflasyon görünümü orta vadeli hedeflerle uyumlu olması için para politikasındaki temkinli duruş bir müddet daha sürdürülmesi gerekiyor. Öte yandan, küresel ekonomiye dair belirsizliklerin devam etmesi nedeniyle para politikasında esnekliğin korunması uygun olacak. Bu doğrultuda, alınan tedbirler krediler, yurt içi talep ve enflasyon beklentileri üzerindeki etkileri dikkatle takip edilecek. Bir hafta vadeli repo ihalesi ile yapılan Türk Lirası fonlamasının miktarı gerekli görüldüğünde aşağı veya yukarı yönlü ayarlanacak. Her türlü yeni veri ve haber, Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabilir.”

Haberin Devamı

Repo ihalelerinde üst sınır 6 milyar liraya çıkarıldı

Haberin Devamı

MERKEZ Bankası, bir sonraki Para Politikası Kurulu toplantısının yapılacağı 27 Mart’a kadar miktar ihalesi açılacak normal günlerde fonlama tutarının, 3 milyar TL ile 7 milyar TL arasında olmasını kararlaştırdı. Banka, bir ay vadeli repo ihaleleri ile 24 Şubat-29 Mart 2012 döneminde açılacak her bir ihale miktarına ilişkin üst sınırı 5 milyar TL’den 6 milyar TL’ye yükseltti. Banka, likidite koşullarında öngörüler dışında önemli bir değişiklik gözlendiği istisnai durumlarda planlanan limitlerin dışında fonlama yapılabileceğinin altını çizdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!