Dünyada şirket evlilikleri

Güncelleme Tarihi:

Dünyada şirket evlilikleri
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 1999 00:00

Haberin Devamı

ABD’de yeni bir banka evliliği

ABD'de bankacılık sektöründe yeni bir birleşme haberi daha geldi. BankBoston ve Fleet Mali Grubu tarafından yapılan açıklamada, iki grubun ABD'nin 8. büyük bankasını oluşturmak üzere birleşme kararı aldıkları bildirildi.

Birleşme sonucunda piyasa değeri 180 milyar dolar olacak ve 20 milyon müşteriye hizmet verecek Fleet Boston adında yeni banka doğarken, 4 bin 500 kişi işini kaybedecek.

Fleet Grubu'nun 16 milyar dolara BankBoston'ı almasıyla gerçekleşecek birleşme, ABD’de geçen yıl gerçekleşen dev banka birleşmeleriyle girdiği yeniden yapılanma sürecinde yeni bir halka oluşturuyor.

Geçen yıl içinde Citicorp ve Traveler Grubu, 70 milyar dolarlık bir şirket evliliğiyle Citigroup adı altında birleşmişti. Bu birleşmeyi, BankAmerica-NationsBank (60 milyar dolar) ve First Chicago NDB-BancOne (30 milyar dolar) birleşmeleri izlemişti.

<>

Japonya'nın mali güçlük içindeki ikinci büyük otomotiv firması Nissan ile Fransız Renault firmasının ittifak için anlaştığı bildirildi. Nissan Başkanı Yoşikazu Hanava, Renault yetkilileriyle görüşmek için hafta sonunda gittiği Paris'ten dönüşünde Nikkei Haber Ajansı'na verdiği demeçte, ‘‘Başka konuların yanı sıra bir ittifak çerçevesi üzerinde de anlaşmaya vardık’’ dedi.

Hanava, genel çerçevenin çizilmesine rağmen, Renault'nun Nissan'dan alacağı hisse senetlerinin miktarı gibi bazı kilit noktaların hala kesinleşmediğini de belirtti.

Nissan başkanının ayrıntılı bilgi vermemesine rağmen, sektörde dolaşan spekülasyonlara göre, Renault'nun Nissan hisselerinin üçte birini satın alması bekleniyor. Bu miktar Fransız şirketine Nissan yönetiminde söz ve önemli kararlarda veto hakları sağlıyor. Renault-Nissan anlaşması hakkında nihai açıklamanın bugün yapılması bekleniyor.

NBC ile Sony'nin işbirliği görüşmesi

NBC ile Sony şirketlerinin, dünya çapında işbirliği yapmak amacıyla gizli görüşmeler yürüttükleri bildirildi.

The New Yorker dergisi, geçen hafta Tokyo'da büyük gizlilik içinde yapılan görüşmeye iki şirketin üst düzey yetkilerinin katıldığını duyurdu.

Dergi, böyle bir işbirliğinin, iki şirket için potansiyel olarak büyük gelir anlamına geldiğini yazdı. New Yorker'ın, dün çıkan son sayısında yer alan yazıda, böyle bir anlaşmanın, NBC televizyonunun, Sony'nin West Coast sinemalarına ve tele internet dağıtım sistemine girmesini sağlayacağına dikkat çekildi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!