Dünyada ‘açlık’la mücadele başlıyor

Güncelleme Tarihi:

Dünyada ‘açlık’la mücadele başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 2015 01:04

BARİLLA Türkiye, Ortadoğu ve Afrika Yönetim Kurulu Başkanı Güneş Karababa, 34 ülkeden sorumlu. 4.2 milyar dolar cirolu, 120 ülkede olan dünyanın en büyük makarna üretcisi Barilla onun yönettiği ülkelerde hızla büyüyor.

Haberin Devamı

Ünlü İtalyan aşçı Fabio Foltran 2010 yılından bu yana Türkiye’de yaşıyor. Pavarotti ve Berlusconi’nin aşçısı olarak ün yapan Foltran Türkiye’de Barilla ile çalışıyor.
Güneş Karababa, Barilla Dış İlişkiler Koordinatörü Dr. Hakan Göker ve Fabio Foltran ile buluşmamızda hem Barilla’nın ‘sözleşmeli çiftçiler’le başlattığı üretim sürecini hem de bu hafta sonu EXPO Milano’da tüm ülkelerin imzasına sunulacak Milano Protokolü’nü konuştuk.

SÖZLEŞMELİ ÇİFTÇİ

Milano Protokolü Barilla tarafından hazırlandı. Dünyada sürdürülebilir tarım, açlık ve obezite, gıda israfına yönelik bir eylem planını içeren Milano Protokolü, 147 ülkenin temsilcilerinin katılacağı EXPO Milano’da bu hafta sonu imzaya açılacak ve Birleşmiş Milletler’e devredilecek.
Güneş Karababa Milano Protokolü’nün dünyada açlığı bitirmeyi, sürdürülebilir tarım politikalarının benimsenmesini ve gıda israfının yüzde 50 azaltılmasını hedeflediğini anlatıyor. Hakan Göker de protokolün acil eylem çağrısı yaptığı 3 alanı şöyle özetliyor:

‘Dünyada var olan gıdanın adil olmayan dağılımına çare bulmak, dünyada 2 milyara yakın insan beslenmekten kaynaklı hastalıklarla uğraşırken 1 milyar insan da açlık yaşıyor.İnsanların beslenmesi için elzem olan tahılın yüzde 55’i bioyakıt olarak veya hayvanların beslenmesinde kullanılıyor. Üretilen gıdanın 3’te biri de çöpe gidiyor’.
Bu protokol her yıl üçte biri çöpe giden 1,3 milyar tonluk gıdanın açlıkla mücadelede kullanılabileceğine dikkat çekiyor. Barilla makarnaları durum buğdayından üretiliyor. Güneş Karababa 15 yıldır Türkiye’de Mardin ve Urfa hattında 120 sözleşmeli çiftçi ile çalıştıklarını anlatıyor. Son dönemde İç Ege ve İç Anadolu Bölgesi’nde de durum buğdayı yetiştirmek için incelemeler yapıyor Barilla. Karababa’dan öğreniyoruz, dünyada 30 milyon ton durum buğdayı üretiliyor. Türkiye’de bu üretimim yüzde 10’u yapılıyor. ‘Neden durum buğdayı?’ sorusuna Güneş Karababa, ‘Proteini fazla, daha kaliteli üretim için durum buğdayı yetiştiriyoruz’ diyor.
Türkiye’de kişi başına düşen makarna tüketmi 7 kg iken, İtalya’da 26 kg. Türkiye makarna ihracatında İtalya’dan sonra ikinci sırada ancak Türkiye makarna ihracatnda ton başına 660 Euro kazanırken, İtalya 1100 Euro kazanıyor. Bu konuda da en büyük sorun markalaşamamak. Türkiye’de üreticilerin çoğu fason üretim yapıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!