Dünya Sağlık Örgütü alkolle savaş kampanyası başlatsın

Güncelleme Tarihi:

Dünya Sağlık Örgütü alkolle savaş kampanyası başlatsın
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 2012 00:00

Sigarayla mücadelede önemli gelişmeler yaşandığını belirten Sağlık Bakanı Recep Akdağ, “Sigarayla olduğu gibi alkolle de mücadele etmemiz gerekiyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) bu konuda daha etkin, cesur ve hızlı olmalı” dedi.

Haberin Devamı

SİGARAYLA olduğu gibi alkolle de mücadele gerektiğini belirten Sağlık Bakanı Recep Akdağ, bunun Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) bütün ülkeleri içine alan bir kontrol anlaşmasıyla sağlanabileceğini söyledi.

Cinayet gibi

Ulusal Kanser Haftası Sempozyumu’nda konuşan Akdağ, sağlık için 3 ana yaklaşımın çok önemli olduğunu belirterek, şöyle konuştu: “‘Türk gibi sigara içmek’ diye bir deyim vardı dünyada. Artık Türk gibi sigarayla mücadele etmek düşüncesi hakim. Biz çok önemli bir kanun yaptık. Kapalı mekanlarda sigara içmeyi yasakladık ama uygulamaları topluma mal etmek gerekiyor. Türkiye’de ikram sektöründe hizmet eden bütün işletmecilere bir duyurum var. İşletmelerde sigara içirdikleri zaman insan sağlığına büyük zarar veriyor adeta cinayet işlemiş oluyorlar. Bonuda cezaları artıracağız. İstiyoruz ki işletmeciler, alışveriş merkezleri, ticari taksiler meseleye sahip çıksın.”

Haberin Devamı

Mücadeleyi WHO başlatmalı

Dünyada 2’nci bir mücadeleye büyük ölçüde ihtiyaç olduğunu anlatan Akdağ, şunları anlattı: “Alkolle de bu anlamda sigarada olduğu gibi mücadele etmek gerekiyor. Belki Türkiye’nin bu ihtiyacı diğer Avrupa ortalamasına göre daha az çünkü 5’te 1 oranında daha az alkol tüketiliyor. Ama tüketenler için çok zararlı bir madde. WHO bu konuda daha etkin, cesur ve hızlı olmalı. Eğer sigara akciğer kanserine neden oluyorsa alkol de karaciğer ve pankreas kanserleri başta olmak üzere birçok kanserin tetikleyicisi. Bütün dünya ülkeleri bir kontrol sözleşmesi imzalamalıyız ve bu 2 zehirli madde için tüm toplumları, bireyleri uyarmalıyız. İş işten geçtikten sonra geriye dönüş çok zor oluyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) elinde birçok hazırlığı olduğunu da biliyorum.”

Aciller için yeni bir genelge hazırlanıyor

ACİLLERİN vatandaşları kabulüyle ilgili yeni bir genelge hazırladıklarını belirten Akdağ, şunları söyledi: “Acil hastalarımızın mağdur olmaması konusunda çok kararlıyız. Acil durumdaki hastaya evrak sorulmadan, para istenmeden müdahaleye, tedaviye başlanmalı. Bu bir kural. Hastane ‘Benim imkanım yok, hastayı alın başka yere götürün’ diyemez. O hastaneyi aşan bir sağlık durumu varsa o zaman 112 komuta kontrol merkezine haber verilir. Hasta başka bir hastaneye götürülür. Buna riayet etmeyen hastaneler olduğunda yaptırımlar gerçekleştirdik, devam da edeceğiz. SGK acil hastalarla ilgili bir tanımlama yaptı. Bu tanımlamanın bazı hastanelerce yanlış yorumlanmaya çalışıldığını görüyoruz. Buna da izin veremeyiz. Vatandaşlarımıza da ‘Lütfen acil olmayan durumlarda acil servislere başvurmayın’ çağrısı yapıyorum.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!