Dünya Bankası'nda yolsuzluk skandalı

Güncelleme Tarihi:

Dünya Bankasında yolsuzluk skandalı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 1998 00:00

Haberin Devamı

Yolsuzluk virüsü, Dünya Bankası'na da bulaştı. Banka çalışanlarının bir bölümü rüşvet almak, zimmete para geçirmek gibi yolsuzluk olaylarına karışmakla suçlanıyor. Dünya bankasındaki bu olaylara, bazı ülkelerin hükümet görevlilerinin de katıldığı iddia ediliyor.

Dünya Bankası, yolsuzluk suçlamalarıyla çalkalanıyor. Bazı banka çalışanlarının, rüşvet almak, zimmete para geçirmek gibi yolsuzluk olaylarına karıştıkları belirtiliyor.ABD yönetimi, bankayla ilgili olarak başlatılan soruşturmanın, çabuk sonuçlandırılmasını istedi. Banka yönetimi, suçlamalarla ilgili geniş çaplı incelemenin başlatıldığını, ilk etapta üç görevlinin işine son verildiğini açıkladı.

Merkezi ABD'de bulunan Dünya Bankası ile ilgili yolsuzluk soruşturmasını, PricewaterhouseCoppers muhasebe şirketinin yardımıyla, özel bir uzmanlar timinin üstlendiği haber veriliyor.

Şimdiye kadar yapılan soruşturma sonucunda, Fritz Rodriguez isimli Dünya Bankası görevlisinin, Cezayir'deki 435 bin dolarlık bir su projesi için, ihaleyi üstlenen firmadan rüşvet aldığı belirlendi. Olayla ilgili soruşturma sürerken, Rodriguez, hakkındaki suçlamaları reddetti.

Dünya Bankası ile ilgili yolsuzluk olaylarına, adı açıklanmayan bazı ülkelerin hükümet üyelerinin de karıştığı, bu nedenle olayın boyutlarının sanılandan daha geniş olmasının gözardı edilmemesi gerektiği belirtiliyor. Tüm bu iddialar karşısında, ABD yönetimi alarma geçerken, ABD Senato Tahsisatlar Başkanı Cumhuriyetçi Senatör Mitch McConnel, Dünya Bankası'nın ABD'li temsilcisi Jan Piercy'nin derhal istifa etmesini istedi. McConnel, Piercy'nin bankadaki sorunlardan habersiz olmasının mümkün olmadığını söyledi.

Bankanın yolsuzluk batağına girmesiyle ilgili ciddi suçlamalar, kardeş kuruluşu Uluslararası Para Fonu IMF'in çalışmalarını da zora sokuyor.

Bu arada, bazı Dünya Bankası yetkilileri, adını vermedikleri bir ülkenin hükümet üyelerinin çıkar teklifleriyle karşılaştıklarını, ancak kabul etmedikleri için tehdit telefonları aldıklarını öne sürdüler.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!