Dört tekerlekli telefon dönemi

Güncelleme Tarihi:

Dört tekerlekli telefon dönemi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 2022 07:00

Elektrikli otomobil modellerini üretmek, içten yanmalı motora sahip otomobil modellerini üretmekten daha kolay. Bu yüzden ulaşım sektörünün geleceğine teknoloji firmaları da ilgi duyuyor ve yatırım yapıyor. Xiaomi, Sony ve Apple gibi firmalar elektrikli otomobillerini piyasaya sürmek üzere çalışmalarını hızlandırdı bile.

Haberin Devamı

Standart bir otomobil üretmek hiç kolay değil. İçten yanmalı motora sahip araçlarda gerçekten çok fazla parça yer alıyor, bu yüzden alan uzun yıllardır belirli üreticilerin öncülüğünde ilerliyor. Çünkü çoğu firma sürecin karmaşıklığı nedeniyle otomobil üretmekten korkuyor. Ancak bu durum Tesla’nın alandaki atılımları ile değişmeye başladı. Teknoloji firmaları, Tesla’nın çok daha az parçaya sahip elektrikli otomobiller ile gösterdiği başarıyla bu alanda da öne çıkabilecekleri anladı. Bu alandaki ilgiyi gören Bosch gibi bazı firmalar da başka şirketlere yönelik “hazır elektrikli otomobil altyapıları” hazırladı ve satmaya başladı. İşte tüm bunlar bir araya gelince artık birer bilgisayar haline de gelen elektrikli otomobiller, teknoloji firmalarının gelecek hedefleri haline geldi.

Haberin Devamı

ÇİNLİ XIAOMI’DEN SEDAN

Hazırladığı akıllı telefonlar başta olmak üzere çok sayıda donanım ürünü ile tanınan Çin merkezli teknoloji devi Xiaomi, şu an aktif olarak bir elektrikli otomobil geliştiriyor. Şirket CEO’su Lei Jun’un başında olduğu ilk Xiaomi markalı aracın 2024 yılında pazara çıkarılması bekleniyor. Bu proje için çok büyük bir yatırım yapan Xiaomi, son bilgilere göre ilk aracını dört kapılı bir Sedan olarak tasarlıyor ve aracı otonom sürüş için LiDAR ile donatıyor. Sadece otonom sürüş sistemleri için 500’den fazla çalışana sahip olan ve yaptığı büyük yatırım üzerinden 2024’te otonom sürüş lideri olmayı hedefleyen Xiaomi, ilk otomobilini 44 bin dolar seviyesinde satmayı hedefliyor.

JAPON SONY’DEN SUV

Elektrikli otomobil pazarına Japonya merkezli Sony de ilgi duruyor, şirket Xiaomi’den farklı olarak bu alana tek başına girmek istemiyor. Bu yüzden geçtiğimiz aylarda otomobil devi Honda ile bir araya gelen Sony, “Sony Honda Mobility” isimli yeni bir şirket kurdu. Şirket, ilk elektrikli otomobilini 2026 yılının başında ilk olarak ABD’de satışa çıkarmayı hedefleniyor. Uzun zamandır “VISION” adı altında iki farklı tamamen elektrikli otomobil modelinin (SUV ve Sedan) gerçek yol testlerini yapan Sony, bazı iddialara göre ilk otomobil modeline bir PlayStation 5 oyun konsolu dahi yerleştirebilir. Bu sayede kişiler araçları park halindeyken oyun oynayabilir. Bu imkân hali hazırda Tesla araçlarda da bulunuyor ve sürücüleri, özellikle de çocukları fazlasıyla memnun ediyor.

Haberin Devamı

Dört tekerlekli telefon dönemi

 

APPLE’IN OTOSU 2026’DA GELİYOR

APPLE da bir elektrikli otomobil geliştirmek adına çalışmalar yapıyor. İddialara göre şirket, ilk tamamen elektrikli otomobil modelini 2026 yılında pazara çıkarmayı hedefliyor. Kaynakların elde ettiği son bilgilere göre, Apple ilk aracı için artık daha geleneksel bir temel kuruyor ve otonom sürüş sistemlerini destekleyici olarak görünüyor. Ancak, Apple’ın otomobil projesi duyulduğu kadarıyla beklendiği kadarıyla hızlı ilerlemiyor.

Dört tekerlekli telefon dönemi

 

HYUNDAİ’DEN UÇAN TAKSİ

GÜNEY Koreli üretici Hyundai ise elektrikli otomobil modelleri yanında uçan taksi modelleri de geliştirerek durumu bir adım öteye taşıyor. Bunun için Urban Air Mobility Division isimli bir departman kuran ve bu departmanın başına eski NASA mühendisi Dr. Jaiwon Shin‘i geçiren firma, CES 2020’de ilk Personal Air Vehicle (PAV) modelini görücüye çıkartmıştı. Şirketin Avrupa’daki en önemli isimlerinden Michael Cole‘a göre uçan araçların / taksiler ancak 2030 sonrasında gerçek olacak. Bu alanda Hyundai, en iddialı firmalardan olacak.

Haberin Devamı

Dört tekerlekli telefon dönemi

 

NASA’NIN MARS ARACI YOLUN SONUNA GELDİ

DÖRT yılı aşkın bir sürenin, 1.300 Mars depreminin ve sayısız bilimsel keşfin ardından NASA’nın InSight isimli Mars aracı görevinin sonuna geldi. “InSight emekliye ayrılıyor olabilir ancak bıraktığı mirası ve Mars’ın derinliklerinden elde ettiği bulgular yaşamaya devam edecek” açıklamasını yapan NASA, daha önce şu duygusal mesajı paylaşmıştı: “Gücüm çok düşük, bu gönderebildiğim son fotoğraf olabilir. Yine de benim için endişelenmeyin, burada geçirdiğim zaman hem verimli hem de sakin geçti.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!