Dolar fiyatları 3.60 seviyesinde

Güncelleme Tarihi:

Dolar fiyatları 3.60 seviyesinde
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 2017 12:00

Küresel piyasalar ve veri gündeminin takip edildiği dolar kurunda Trump'ın Kongre'de yapacağı konuşma bekleniyor. Trump'ın konuşmasının hayal kırıklığı yaratması halinde dolar üzerinde baskı oluşacağı düşünülüyor. Dolar fiyatları 3.60 seviyesinin üzerinde işlem görüyor.

Haberin Devamı

Haftanın ilk işlem gününde dar bantta dalgalı bir seyir izleyen dolar/TL, geçen hafta Perşembe gününe kadar yaşanan küresel risk iştahının bugünlerde yeterince kuvvetli devam etmemesinin etsiyle bu sabah 3.60 civarında seyrediyor.

Dün akşam saatlerinde 3.60 civarında olan dolar/TL bu sabah güne 3.60 seviyesinin üzerinde başladı. Dolar kuru saat 09.40 itibari ile 3.6040 seviyesinden işlem gördü.

Merkez Bankası'nın (TCMB) Ocak ayından bu yana uyguladığı sıkı likidite politikası ve gelişmekte olan ülke para birimlerine ilişkin artan risk iştahı ile dolar/TL tarihi zirve olan 3.9417'den yönünü aşağı çevirerek geçen hafta Cuma gününe kadar genel anlamda düşüş yönlü bir seyir izlemişti.

Geçen hafta 3.5560'a kadar gerileyen dolar/TL haftanın son işlem gününde gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde risk iştahının kar satışlarıyla terse dönmesiyle yönünü yukarı çevirmişti.

Haberin Devamı

Dün akşam saatlerinde 3.70 civarında olan sepet bazında TL bu sabah aynı saatte 3.7090/3.7152, 3.81 civarındaki euro/TL ise 3.8158/3.8225 seviyesinde bulunuyor.

Piyasalarda ABD Başkanı Donald Trump'ın bugün Kongre'de yapacağı konuşmada vergi indirimleri ve altyapı harcamaları konularında vereceği mesajlar bekleniyor. Bankacılar Trump'ın mesajlarının ABD ekonomisi, dolayısıyla da küresel risk iştahına etkisini yakından izliyorlar.

Bazı uzmanlar konuşmanın yeterli ayrıntı içermemesi halinde yatırımcıların hayal kırıklığına uğrayacağını ve dolar üzerinde baskı oluşacağını düşünüyor.

GÜNÜN ÖNEMLİ VERİLERİ
Bugün yurtiçinde ise saat 10.00'da Ocak ayına ilişkin dış ticaret verileri, 11.00'de Ocak ayı yabancı ziyaretçi sayısı ve 17.00'de Hazine'nin üç aylık borçlanma stratejisi takip edilecek.

Dış piyasalarda TSİ 16.30'da son çeyreğe ilişkin GSYH ve çekirdek PCE revizyonları, saat 17.45'te Şubat ayı Chicago PMI ve saat 18.00'de tüketici güven endeksi verileri takip edilecek.

TCMB'nin Ocak ortasından bu yana uyguladığı politikaların sonucunda oluşan faizi gösteren ortalama fonlama maliyeti 2 puan artış gösterdi.
Cuma günü yüzde 10.41 olan ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti dün de anlamlı bir değişim göstermeyerek yüzde 10.39 seviyesindeydi.

Haberin Devamı

TAHVİL BONO PİYASASI
Yurtiçi tahvil-bono piyasasında ise 11 Şubat 2026 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilin ortalama bileşik faizi dün spot kapanışta ortalama yüzde 10.81, valörde son işlemde yüzde 10.80 oldu. Öte yandan 11 Temmuz 2018 itfalı iki yıllık gösterge tahvilde bileşik faizi dün spot kapanışta ortalama yüzde 11.06 valörde son işlemde yüzde 11.07 seviyesindeydi.

"ŞARK CEPHESİ BATIYI BEKLİYOR

XTB Menkul Araştırma Müdürü Arzu Toktay: "Döviz piyasasında Türk Lirası lehine düşen volatilite Dolar/TL paritesinin 3,55 desteğine geri çekilmesini sağladı. Sonrasında Dolar/TL’sı paritesinde 3,60 sınırında Euro/TL paritesinde 3,80 üzerinde hareket ile yeni gelişmeler bekleniyor. Bu noktada batı cephesinden gelecek haberler ve gelişen ülke para birimlerine talebin devam edip etmeyeceği konusu öne çıkıyor.

Haberin Devamı

Gösterge olarak takip ettiğimiz Morgan Stanley gelişen ülke para birimleri endeksi Ağustos 2016 yüksek seviyesi 1,566 civarında takılı kaldı. FED faiz artırım beklentisinin ötelenmesi gelişen ülke para birimlerini bir adım daha yukarı taşıyabilir. Ancak Dolar 101,00 endeks seviyesine emtialar belli bir bant aralığına takılmış iken gelişen ülke para birimlerinde yükselişin hız kesmesi gayet normal. Türkiye saati ile sabaha karşı saat 05.00’da Trump’ın kongrede yapacağı konuşma piyasalara bir hareket getirir mi göreceğiz? Öncesinde acaba Trump ekonomik veya politik önemli bir açıklama yapar mı endişesi ile haftanın ilk iki işlem günü piyasalar için gergin geçiyor. Trump’ın hangi konuyu ne tarzda ifade edeceğini kestirmek pek kolay görünmüyor. Ancak Hazine’nin başından ekonomik politikalara ilişkin geçtiğimiz hafta yapılan açıklamaları makul buluyoruz. Piyasalar biraz fazla heyecanlandı ve artık sakinleşme zamanı. Kendimize bakalım para birimimiz ne olur konusuna gelirsek? Dolar/TL paritesi dışarıda güçlenen Amerikan doları ile 50 günlük hareketli ortalaması olan 3,6750 seviyesini hedefleyebilir. Ancak mevcut koşullarda bu seviyenin üzerine yükselişin zor olduğunu düşünüyoruz. Güçlü dolar ile beslediğimiz senaryoda Euro/TL paritesine gelince, 3,8550 üzerinde kalıcılık beklemiyoruz."

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!