Doğalgaz talebinde ilk teklifler alındı

Güncelleme Tarihi:

Doğalgaz talebinde ilk teklifler alındı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2023 07:00

Avrupa Birliği’nden (AB) yapılan açıklamada, birliğe üye ülkelerin ortak doğalgaz alımı için kurdukları yeni mekanizma çerçevesinde ilk tekliflerin toplandığı belirtildi.

Haberin Devamı

Toplu talebe 25 tedarikçi teklif verirken; ihaledeki fiyatların alıcı ile satıcı arasında belirleneceği kaydedildi. Avrupa’daki enerji şirketlerinin ilk defa birlikte doğalgaz alımı girişimi hakkında açıklamada bulunan ve pek çok ülkenin enerji ihtiyacını karşılayacak bu adımın olağanüstü bir başarı olduğunu ifade eden AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Maros Sefcovic, “Güvenilir uluslararası tedarikçiler, toplam 11.6 milyar metreküplük gaz talebimize 13.4 milyar metreküpü aşan arz teklifiyle karşılık verdi. Bu önemli bir başarı. Avrupa ülkeleri gelecek kış dönemi gaz depolarını birlikte doldurmaya çalışacak” dedi.

110 ŞİRKET KATILDI

Atılan bu adım kapsamında, toplamda 10.9 milyar metreküplük bir hacim eşleştirildi ve bunun yaklaşık yüzde 20’si sıvılaştırılmış doğalgazdan oluştu. Geri kalan yüzde 80’i ise boru hattı gazı oldu. 110’dan fazla şirketin katıldığı mekanizma için AB Komisyonu’nun toplayıcı ve eşleştirici rol üstlendiğine dikkat çeken Sefcovic, “Anlaşmalar haziran ayının ikinci yarısında tamamlanacak” dedi ve doğalgaza ödenecek tutarın açıklanmayacağını söyledi. İlk teslimatların ise haziran ayı sonu ve temmuz ayı başında gerçekleşmesi bekleniyor. Birlik ilk gaz alım ihalesini geçen hafta başlatmış, Avrupa’dan 77 şirket Mayıs 2024’e kadar toplam 11.6 milyar metreküp gaz alımı için talepte bulunmuştu. Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden önce bölge yılda yaklaşık 400 milyar metreküp doğalgaz tüketiyordu. Rusya, AB’nin en büyük doğalgaz tedarikçisi konumundaydı. Gaz fiyatları megavat saat başına 30-35 Euro arasında seyrederken; bu oranın yaz boyunca gözlemlenen rekor seviyelerin çok altında olduğu ancak pandemi öncesi seviyenin de on katından fazla olduğu kaydediliyor.

Haberin Devamı

Komisyonda çalışmaların devam ettiği ve gelecek kış aylarına hazırlanmak için dünyanın her yerinden potansiyel tedarikçilerle iletişimde kalınacağı belirtiliyor. Yeterli miktarda gaz tedarik edilmesiyle üretimin de savaş öncesi seviyelere ulaşması hedefleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!