Devlet dinozor ihalesine çıktı

Güncelleme Tarihi:

Devlet dinozor ihalesine çıktı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09, 2015 16:37

Türkiye'nin en büyük Tabiat Tarihi Müzesi'ne yeni dinozorlar, deniz sürüngenleri, Asya Fili geliyor. Enerji Bakanlığı'na bağlı Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü, bugün dinozor iskelet ve maketi almak için ihaleye çıktı.

Haberin Devamı

Devlet dinozor ihalesine çıktı
MTA Tabiat Tarihi Müzesi Müdiresi Gonca Nalcıoğlu, müzeye ilgiyi daha da artırmak, örnekleri zenginleştirmek için çocukların talepleri doğrultusunda, yeni dinozor maket ve iskeletleri alacaklarını söyledi. "Dinozorlar Türkiye'ye ait örnekler değil ama özellikle küçük çocukların çok fazla ilgisini çeken, televizyondan takip ettikleri fenomen hale gelen tarihi canlılar olduğu içinonların talepleri doğrultusunda yeni örnekler alımı için ihaleye çıktık. Ancak bu örnekler oyuncak formatında değil, müze formatında olacak" dedi.

Devlet dinozor ihalesine çıktı

Haberin Devamı

173 BİN ZİYARETÇİ

2011 yılında yenilenen müzeyi 2014 yılında 173 bin kişinin ziyaret ettiğini; bu yıl ise ziyaretçi sayısının 100 bine ulaştığını anlatan Nalcıoğlu, "Türkiye'nin dört bir yanından, özellikle de okullardan gruplar müzemizi ziyarete geliyor. Randevulu sistemle çalışıyoruz. Grupları rehber eşliğinde gezdiriyoruz" dedi. Tabiat Tarihi müzesinin ziyaretçileri arasında Hürriyet'in başlattığı Soma'nın Hayalleri Var kampanyası çerçevesinde Ankara'ya gelen Somalı çocuklar da vardı. Çocuklar, dinozorlar ile fotoğraf çektirip, Asya Fili ile yavru balinanın iskeletlerini şaşkınlıkla izlemişlerdi. Dijital izleme odasında ise dünyanın oluşumu hakkında bilgi almışlardı.

Devlet dinozor ihalesine çıktı

EN BÜYÜK DİNOZOR BRACHİOSAURUS

4 Ağustos'ta MTA Genel Müdürlüğü İhsan Ketin Toplantı Salonu'nda yapılacak açık ihale ile büyük etobur dinozorlardan Allosaurus, otobur dinozorlardan Triceratops, sırtında ısı ayarlayıcı kalkanlar bulunduran dinozor Stegosaurus iskeletleri alınacak. Ayrıca bilinen en büyük dinozorlardan Brachiosaurus, deniz sürüngeni Ichthyosaurus, kabuklu Ammonit, ön bacakları kısa arka bacakları uzun Spinosaurus ve kuyruğunun ucundaki taş gibi kemiği ile çok büyük kayaları parçalayabilen Ankylosaurus dinozorlarının maketleri; avcılığı ile ünlü T-Rex dinozorunun kafası ve birer adet Asya fili ve gerçek görünümlü ayı maketi alınacak.

Haberin Devamı

Devlet dinozor ihalesine çıktı

1968'DE KURULDU

Tabiat Tarihi Müzesi, 1968'de MTA'nın arazi çalışmalarından elde ettiği fosil, kayaç, mineral, ve benzeri tarihi jeolojik örnekleri sergilemek için açılmış. 2000'li yıllara kadar Genel Müdürlük binası içinde iki kat olarak yer kurgulanan müze, örnek sayısı arttığı için ayrı bir binaya taşınmış. 2011 yılından beri yeni binasında ziyaretçilerini kabul eden müzeye her yıl yeni bölümler ekleniyor. Müze Müdiresi Nalcıoğlu, geçen yıl sonunda dijital izleme alanları oluşturulduğunu, üç boyutlu animasyonların izlenebildiğini söyledi. Türkiye'ye ait çok sayıda Tabiatl zenginliğin müzede sergilendiğini belirten Nalcıoğlu, "Bunlar arasında soyu tükenmekte olan Anadolu leoparı, Ankara keçisi, kartallar, caretta carettalar gibi hayvanların doldurulmuş örnekleri de sergileniyor. Her bölgeye ilişkin hayvan ve bitki çeşitliliğini anlatan diaroma adı verilen canlandırma alanlarımız da bulunuyor" dedi.

Haberin Devamı

SADECE DİNİ BAYRAMLARIN İLK GÜNÜ VE PAZARTESİLERİ KAPALI

Tabiat Tarihi Müzesi sadece dini bayramların ilk günü ile pazartesi günleri ziyarete kapalı. Bu günlerin haricinde resmi bayramlar dahil; sabah 09.00 ile 17.00 arasında ziyaret edilebiliyor. Gruplar müzeye randevulu kabul ediliyor. Randevu için (0312) 201 23 96 veya (0312) 201 23 97 numaralı telefonu aramak yeterli oluyor. ayalp@hurriyet.com.tr

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!