Derviş IMF'ye gidiyorsa herhalde bildiği vardır

Güncelleme Tarihi:

Derviş IMFye gidiyorsa herhalde bildiği vardır
Oluşturulma Tarihi: Eylül 18, 2002 01:56

IMF-Dünya Bankası toplantılarına, Kemal Derviş'in kendisinden 2 gün önce gideceğini, basından öğrendiğini belirten Devlet Bakanı Masum Türker, ‘‘Herhalde bir bildiği vardır’’ dedi.

DEVLET Bakanı Masum Türker, 24 Eylül'deki IMF-Dünya Bankası toplantılarına selefi Kemal Derviş'in kendisinden iki gün önce gitmesini nasıl karşıladığı sorusuna, ‘‘Ben de basından öğrendim. Bana birşey söylemedi. Herhalde bir bildiği vardır’’ dedi.

Türkiye'nin Afganistan'daki Uluslararası Güç Komutanlığı'nı (ISAF) alması dolayısıyla, ABD'nin söz verdiği 228 milyon dolarlık hibenin 200 milyon dolarlık bölümü için imza töreni yapıldı.

Hibe anlaşması, Devlet Bakanı Türker, Hazine Müsteşarı Faik Öztrak ve ABD Ankara Büyükelçisi Robert Pearson'ın katıldığı bir törenle imzalandı.

200 milyon dolar, IMF ve Dünya Bankası kredi borçları ile ABD'den daha önce sağlanan askeri nitelikli olanlar dışındaki kredilerin geri ödenmesi amacıyla kullanılacak.

Türker Türkiye'nin dış borç geri ödemelerinde kullanılacak hibenin, ekonomik programa uluslararası alanda verilen desteğin göstergesi olması açısından da son derece önemli olduğunu söyledi.

YABANCI YATIRIM

Ekonomik programın başarıyla sürdürüldüğünü belirten Türker, yabancı sermayenin önündeki engellerin kaldırılması çalışmaları sayesinde, doğrudan yabancı sermaye yatırımlarında büyük bir artış hedeflendiği açıklayarak, ‘‘Önümüzdeki dönemde daha fazla sayıda Amerikan firmasını ülkemizde görmek istiyoruz’’ dedi.

Türker, iki ülkenin ekonomik işbirliğini geliştirme üzere Ortaklık Komisyonu kurduğunu hatırlatarak, yakın gelecekte yapılacak ikinci toplantıda, Nitelikli Sanayi Bölgeleri'ne (NSB) ilişkin yasal sürecin tamamlanmasını beklediğini söyledi. Türker, NSB'den beklenen getirilerin sağlanması için, tekstil ve konfeksiyon ürünlerini içeren kısa dönemli ticaret potansiyelinin de dikkate alınmasını istedi.

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Pearson, Türkiye'nin ABD'nin değişmez müttefik ve dostu olduğunu belirterek iki ülkenin 50 yıl NATO'da birlikte uyumlu şekilde çalıştıklarını anlattı. Pearson, şöyle konuştu:

SOYLU BİR UĞRAŞ

‘‘Amerikan ve Türk askerleri Afganistan'da birlikte görev yapıyor. Polislerimiz ve diğer güvenlik güçlerimiz teröristlerin izini sürmekte ve de adalete teslim etmek için yakın bir çalışma içindedir. Güçlerimizin terörizme karşı savaşımıyla hepimiz kendimizi daha da güvende hissedebiliyoruz. Bu soylu bir uğraştır.Bu hibe, Türkiye'nin Afganistan'da omuz omuza ve terörizme karşı savaşın her yönünde üstlendiği role ilişkin Amerika'nın şükran duygularının bir anlatımıdır.’’

Hazine Müsteşarı Öztrak hibe anlaşmasıyla ABD'nin krizlerle mücadele de ciddi programların etkili ve yararlı olabileceğine ilişkin mesajının somut bir katkıya dönüştüğünü söyledi.

Derviş: Türkiye'nin ek kredi ihtiyacı olabilir

EKONOMİDEN Sorumlu eski Devlet Bakanı Kemal Derviş, petrol fiyatlarının yüksekliği ve dünya ekonomisinin büyümesinin yavaşlaması sonucunda Türkiye'nin 2003 yılında ek kredi ihtiyacı olabileceğini belirtti.

Bloomberg Haber Ajansında yayınlanan haberde Derviş'in bakan olduğu dönem yaptığı açıklamalar ile son açıklamaları değerlendirildi. Haberde şu değerlendirmeler yapıldı: ‘‘18 aylık bakanlık süresi boyunca IMF'yle görüşmelerde baş rol oynayan Derviş, Türkiye'nin geçirilen son iki yıla nazaran daha az borca ihtiyacı olduğunu söylemişti. Bakanlık görevinden siyasete atılmak için istifa eden Derviş geçtiğimiz gün yaptığı açıklamalarda ise Türkiye'nin yeni kredi ihtiyacı olabileceğini ifade etti.’’

Haberde ek krediyle ilgili olarak Derviş'in açıklamalarına da yer verildi. Derviş, Türkiye'nin 2003 yılında ek kredi ihtiyacı olabileceğini belirterek, ‘‘Biz büyük değil makul seviyelerde ek kredileri tartışmalıyız. Ek kredi ihtiyacı da petrol fiyatlarındaki şok gelişmeler ve dünya ekonomisinin büyümesinin yavaşlamasından kaynaklanıyor’’ dedi.

Derviş, seçimlerin ertelenmesi yönünde ise, ‘‘Kasımdaki seçimin ertelenmesi Türkiye ekonomisi için ciddi bir problem yaratır. Türkiye'nin önünde sadece bir iki aylık belirsizlik süresi var. Bu süre seçimlerin ertelenmesiyle uzarsa ekonomi çok olumsuz etkilenir’’ diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!