Deprem bölgesindeki ihracat kaybı 2.5 milyar dolar

Güncelleme Tarihi:

Deprem bölgesindeki ihracat kaybı 2.5 milyar dolar
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2023 07:00

Güneydoğu Anadolu Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (GATHİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Fikret Kileci, tekstil ve hazır giyimin global üretim üslerinden biri olan deprem bölgesinde, yaklaşık 2.5 milyar dolarlık ihracat kaybı yaşandığını belirtti.

Haberin Devamı

Kileci, “Gaziaptep’in geçen yılki ihracatı 10.5 milyar dolar, bölgenin ihracatı ise 12.5 milyar dolardı. Depremden sonra bizim hedefimiz bir önceki seneyi yakalamaktı. Şu anda bu hedefi yakalamak hiç problem olmayacak gibi görünüyor. Deprem nedeniyle ihracat kaybımız ise bu yıl en az 2.5 milyar dolar. Çünkü 2023 yılı için ihracat hedefimizi 15 milyar dolar olarak belirlemiştik” dedi.

16 GENÇ TASARIMCI ÖDÜL ALDI

Genç tasarımcıları Türk tekstil sektörüne kazandırmak için GATHİB tarafından üçüncüsü düzenlenen ve toplam 1 milyon 450 bin TL ödül dağıtılan ‘Doku Kumaş Tasarım Yarışması’ finali 8 Eylül Cuma günü Gaziantep’te yapıldı. Deprem felaketi nedeniyle defile düzenlenmeyen yarışmada, 16 genç tasarımcı ödül aldı. Ödül töreninde konuşan aynı zamanda GAİB Başkanı da olan Fikret Kileci, her şeye rağmen bu yarışmayı yapmak istediklerinin altını çizdi. Kileci, “Bizim bu yarışmayı yapmakta bir tek amacımız var o da burada yarışan arkadaşlarımızın burs haklarını kaybetmemesiydi” dedi. Kileci Hürriyet’e şunları söyledi:

Haberin Devamı

RESESYON VE SAVAŞ VAR

“6 Şubat’taki depremde bölge ciddi hasar aldı. Maddi hasarlardan bahsetmiyorum. Yıkarsınız, çok daha iyi bir fabrika yaparsınız. Ama insanın psikolojisini ve kaybettiğiniz beşeri sermayeyi çok zor kazanırsınız. Depremden sonra iki ya da üç kez daha hedeflerimizi revize ettik. Ocak ayı ihracatı çok iyiydi. Hiçbir ocak ayı böyle değildi. Yüzde 16’lık artış yakaladık. Şubatta deprem oldu, sıfırdık. Martta nispeten, haziranda ciddi bir artış oldu. İş düzelecek diye beklerken ertesi ay tam tersi oldu. Bunlar bölge ile ilgili olmayan şeyler. Bizim pazarlarımızda sürekli karşılıklık, değişiklik, resesyon ve savaşlar var.

Deprem bölgesindeki ihracat kaybı 2.5 milyar dolar

GAİB Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Kileci, Hürriyet’in sorularını yanıtladı.

İŞÇİLİK MALİYETİ 1100 DOLAR

Bugüne kadarki en akılcı, ulaşılabilir ve ayakları yere basan bir plan (OVP) var ortada. Ama yine altını çizerek söylüyorum; önümüzdeki taşların ortadan kalkması lazım. Faizin gelmesi gereken yer var. Enflasyon yüksek olup da kur aşağıda kalırsa hiçbir ihracatçı hiçbir planını yapamaz. Yüksek enflasyonun karşısında düşük kur ihracatçıyı bitirir. İşçilik maliyetimiz ortalamada bin 100 dolarlara geldi. Türkiye böyle bir şey görmedi.

Haberin Devamı

GIDACILAR İYİ DURUMDA

Bölgede biz tekstilciler kötü durumdayız ama gıdacı ve ambalajcı iyi durumda. Çünkü artık önceliliğimiz kıyafet değil. Önceliğimiz sağlık, karnımızı doyurma, eğitim. Bu harcamaları kesmezsin ama hiç kıyafet almasan beş yıl idare edersin.”

‘EKONOMİ YÖNETİMİNE GÜVENİYORUM’

Fikret Kileci, “İhracatçının işini yapması için ekonomik şartların rasyonel piyasalara uygun olması lazım. Biz şu anda o rasyonaliteyi yakaladık. Finansman ve diğer konularda doğru ve ciddi destek gördük. Ben şu andaki ekonomi yönetimine, Sayın Mehmet Şimşek ve Gaye Hanım’la Merkez Bankası’na ciddi anlamda güveniyorum. Ticaret Bakanlığı’na ve şu anki ekibe güveniyorum. Hepimizin bu insanlara güvenip şans tanıması lazım. Birden bire hiç kimse şapkadan tavşan çıkaramaz” şeklinde konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!