Çin'de başbakandan merkez bankasına tepki

Güncelleme Tarihi:

Çinde başbakandan merkez bankasına tepki
Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 2019 16:18

Çin Başbakanı Li Keqiang, ülkenin Merkez Bankasını uygulamaya koyduğu büyük parasal teşvik nedeniyle eleştirdi.

Haberin Devamı

Devlet Konseyi toplantısında konuşan Başbakan Keqiang, Ocak ayında bankaların zorunlu karşılık oranlarını düşürerek kredi genişlemesine neden olan merkez bankasını kınadı.

Çin Merkez Bankası ya da resmi adıyla Çin Halk Bankası, Ocak ayında yüzde 14.5 ve yüzde 12.5 arasında değişen, bankaların merkez bankasında tutmaları gereken zorunlu karşılık oranlarını iki kademede toplam 1'er puan azaltarak piyasada daha fazla nakit kalmasına imkan tanımıştı.

Bankalar ise ellerinde kalan nakitle hızla kredileri genişlettiler. Ocak ayında yeni krediler Aralık ayına göre görülmemiş bir oranda yüzde 300 artışla 3.23 trilyon yuana (477 milyar dolar) tırmandı.

Daha geniş kapsamlı kredi ve borç tanımı olarak kullanılan "sosyal finansman" ise aynı dönemde 4.64 trilyon yuana (685 milyar dolar) diğer bir ifade ile Çinin bir yıllık üretiminin yaklaşık yüzde 5'ine ulaştı.

Başbakan, rekor düzeyde verilen yeni kredilerin özellikle bono finansmanı ve kısa vadeli borçlarda aşırı ve tehlikeli bir yükselişe neden olduğu uyarısını yaptı.

Bu sadece arbitraj ve sermayenin verimsiz dağılımına yol açmakla kalmayacak, ayrıca yeni riskler de doğuracaktır diye konuşan Keqiang bir de uyarı yaptı: Çin kredi barajının kapaklarına yeniden açacak değildir.

Çin ekonomik yavaşlamanın önüne geçebilmek için daha önce 2009 ve 2016 yıllarında da büyük teşvik önlemleri uygulamıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!