Büyümede dünya rekoruna sevinirken Economist’in ‘çok sıcak’ ligine girdik

Güncelleme Tarihi:

Büyümede dünya rekoruna sevinirken Economist’in ‘çok sıcak’ ligine girdik
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 02, 2011 00:00

The Economist dergisi, “Bazıları Sıcak Sever” başlığı ile yayımladığı analizde “Yükselen Piyasaların Aşırı Isınma Endeksi”ne dayanarak aşırı ısınma riski olan 7 yükselen ekonomi arasında Türkiye’yi de saydı. Dergi ‘çok ısınmış’ ekonomileri Arjantin, Brezilya, Hong Kong, Hindistan, Endonezya, Türkiye ve Vietnam olarak sıraladı.

THE Economist dergisi, “Hangi yükselen ekonomilerde aşırı ısınma risk daha yüksek” sorusuna, 27 yükselen ülkeleri kapsayan araştırma ile oluşturulan “Yükselen Piyasaların Aşırı Isınma Endeksi” ile yanıt aradı. İngilizler’in ünlü dergisi aşırı ısınma riski olan 7 yükselen ekonomi arasında Türkiye’yi de gösterdi.

Bazıları sıcak sever

The Economist’in “Bazıları Sıcak Sever” başlıklı haber analizinde, kredilerin Arjantin, Brezilya, Hong Kong ve Türkiye’de Gayrisafi Yurtiçi Hasıla’dan (GSYH)hızlı büyüdüğü uyarısı yapıldı. Derginin analizinde “Yükselen Piyasaların Aşırı Isınma Endeksi” nde ilk sırayı Arjantin aldı. Bu ülkeyi sırasıyla Brezilya, Hong Kong, Hindistan, Endonezya, Türkiye ve Vietnam izledi.

6 dereceli ısınma

Yükselen ekonomilerin hemen hemen tümünün fazla ısındığı yönündeki manşetlerin tam gerçeği yansıtmadığını, bazıların çok ısınırken bazılarının da ılık olduğunu savunan dergi, “en çok ısınan” yerleri ortaya çıkartmayı amaçlayan çalışmasında 6 farklı gösterge kullandı.

100 puan ‘çok ısınmış’ demek
/images/100/0x0/55eb68e4f018fbb8f8bf4544


Enflasyon, ekonomik büyüme, işgücü piyasaları, kredideki artış, reel faiz oranları ve dış dengeden oluşan 6 gösterge dikkate alınarak hazırlanan endekste 100 puan alan bir ekonomi 6 göstergenin tümünde “çok ısınmış” olduğu anlamına geliyor.

Türkiye’nin puanı 80

The Economist dergisinin son sayısında yer verilen endekse göre, Arjantin, Brezilya, Hong Kong, Hindistan, Endonezya, Türkiye ve Vietnam’ın ekonomileri “çok ısınmış” durumda. Bu ekonomilerin tümü, 80 puanı aştı. Türkiye’nin de dahil olduğu söz konusu 7 ekonomide, araştırmada kullanılan altı göstergenin çoğunda kırmızı ışık yandığına dikkat çekildi.

Krediler alarm veriyor

İngiliz dergisi, analizinde hızlı büyüyen kredi göstergesine ilişkin olarak “Kredi, Brezilya, Hong Kong ve Türkiye alarm verici biçimde GSYH’dan hızlı büyüyor. Türkiye ve Hong Kong’da son bir yılda özel sektöre açılan krediler, nominal GSYH’dan yüzde 20 civarında daha fazla arttı” değerlendirmesini yaptı.

Dış denge kaygı verici

The Economist dergisinin türkiye analizinde dış denge ile ilgili olarak da “2009’da yüzde 2 olan açığın Gayrisafi Yurtiçi Hasıla’ya oranının yüzde 8’e çıkması beklenen Türkiye, özellikle kaygı verici gibi görünüyor” görüşü öne sürüldü.

İstanbul’un enflasyonu haziranda geriledi

İSTANBUL Ticaret Odası (İTO) tarafından hazırlanan indekslere göre, İstanbul’un enflasyonu, Haziran ayında perakende fiyatlarda bir önceki aya göre yüzde 0.66 oranında, toptan eşya fiyatları yüzde 0.26 düzeyine azalış gösterdi. Haziran 2010’a göre perakende fiyatlar yüzde 6.43, toptan fiyatlar yüzde 13.29 artarken, yapılan değerlendirmede şöyle denildi: “Türkiye ile gelişmekte olan ülkelerin krizden iç talep kaynaklı büyüme ile çıkması bu ülkelere yönelik sermaye akımlarını artırdı. Ancak, 2011 yılının ilk yarısında Türkiye’ye yönelik artan kısa ve orta vadeli sermaye girişleri ile hızlanan kredi genişlemesi ve artan cari açık gibi unsurlar finansal istikrara ilişkin riskleri yükseltti. Petrol fiyat hareketlerinin enflasyonda artış beklentisine neden olabileceği görüşü hakim oluyor.”

Wall Street Journal:
Piyasaların rakı kadehi tokuşturması yanlış olur


ABD’nin borsa ve iş çevreleri gazetesi Wall Street Journal (WSJ), “Türkiye’nin zaferi. Peki kutlama partisi nerede” sözlerini başlığa çıkardığı haberinde, “Resmi oldu: Türkiye şimdi en hızlı büyüyen G-20 ekonomisidir” diye yazdı. “Avrasya kaplanı” dedikleri Türkiye’nin yüzde 11’lik büyümeyle Çin ve Arjantin’i geride bıraktığını yazan gazete, “O halde, piyasalar, Türkiye’nin başarısı için rakıyı açıp, kadeh tokuşturmalı. Doğru mu? Hayır, yanlış” ifadesini kullandı.

Isınmaya inananlar

WSJ, “Verilerin yayımlandığında Türk varlıkları yükseldi. Ancak bir saat içinde Türk Lirası’nın mütevazi kazançları büyük ölçüde silindi. Borsa da mütevazi kazançlarla kayıplar arasında gidip geldi” dediği haberinde, ilk bakışta piyasanın tutumunun şaşırtıcı olduğunu kaydetti. Buna karşın Türk ekonomisinin fazla ısındığına inanan ekonomistlerin sayısının arttığına dikkat çeken gazete, hızla tırmanan iç talebinin ithalatı önemli ölçüde artırdığına, bunun da “ekonominin kilit zayıflığı” olan cari açığa vurgu yaptığını yazdı. Ekonomistlerin, alınan önlemlerin etkili olmayacağı, açığın kapatılamayacak kadar büyümesinden tedirgin olduklarını aktaran gazete, danışmanlık şirketi Capital Economics’in “Türkiye’nin büyümesi sürdürülemez” değerlendirmesini de aktardı.

Hükümetin hâlâ zamanı var

WALL Street Journal, haberinde “Hükümetinin hâlâ zamanı var. Türkiye’nin ekonomik kazanımları alkışa hak ediyor ve yapısal zayıflıkları hala acil bir tehdit oluşturmuyor” derken, piyasaların politika yapıcılarının dengesizlikleri ele alma arzuları konusunda giderek daha kuşku duyduklarını yazdı. WSJ, “Yeni Türk hükümeti kurulmak üzere iken önümüzdeki haftalar, politika yapıcılarının piyasadaki kuşkuları giderebilir gideremeyeceğini görmek için kritik olacak” yorumunu da yazdı.

Financial Times:
Tutuşan ekonomi baş ağrısı yapar


TÜRKİYE ekonomisinin yılın ilk çeyreğinde yüzde 11’lik büyümeyle dünya rekoru kırmasını, ekonomi gazetesi Financial Times “Türk ekonomisi tutuştu” başlığıyla ele aldı. İngiliz gazete, “Türkiye, birinci çeyrekteki yüzde 11 büyüme ile Çin’i geride bıraktı ama aşırı derece ısınan ekonomi, politika yapıcıları için bir kutlama nedeninden çok bir başağrısıdır” yorumunu yaptı. Büyüme verilerinin, Merkez Bankası’nın alışılmamış düşük faiz politikası konusunda tereddütler yaratacağını belirten gazete, dış ticaret açığının rekor kırdığına da dikkat çekerek, “Merkez Bankası’nın, fazla geç olmadan iç talebini azaltma konusunda karşı karşıya bulunduğu meydan okumanın boyutu konusunda kuşku kalmadı” diye yazdı.

Bu sürdürülemez

İngiliz gazetesi, ilk çeyrek büyümenin, ekonomistlerin yüzde 9.7 civarındaki tahminlerini aştığını kaydederken, bu kadar yüksek bir oranın “sürdürülemez” olduğunu savundu. Haberde değerlendirmelerine yer verilen Royal Bank of Scotland ekonomisti Timothy Ash’in “Ekonominin yavaşladığı yönünde herhangi bir işaret yok” sözleri, “daha ihtiyatlı olan birçok yabancı yatırımcının korkularının yansıması” olarak değerlendirildi.

Boykot krizi var

Büyüme oranının, “Kaygı verici bir biçimde bir Türk bakanının 2011 yılının tümü için kısa bir süre önce yaptığı yüzde 6 tahminden çok farklı bir istikamete işaret ettiğini” belirten Financial Times, şu konuya da değindi: “Mesele, muhalefetin yeni parlamentoyu boykotuna ilişkin devam eden krize dalmış olan politikacıların mali politikayı sıkılaştırarak talebi azaltmak için harekete geçip geçmeyecekleridir.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!