Büyük ortak İstanbul Çorap ipi çekti alacaklılar 50 yıllık Berk’in peşine düştü

Güncelleme Tarihi:

Büyük ortak İstanbul Çorap ipi çekti alacaklılar 50 yıllık Berk’in peşine düştü
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2009 00:00

50 yıllık çorap markası Berk, kayyum yönetiminde geçen bir yılın ardından iflas etti. İflas erteleme talep eden Berk’in iflasını şirketin büyük ortağı İstanbul Çorap istedi. İstanbul Çorap, 5 milyon TL alacağı olduğunu belirtiyor. Aralarında iş ortağı; fason üretici ve alışveriş merkezi çalışanının bulunduğu pekçok kişi alacaklarının peşine düştü.

ÇORAPTA marka olgusunu Türkiye’de ilk vurgulayanlardan biri olan 50 yıllık Berk Çorap, kayyum yönetiminde geçen bir yılın ardından iflas etti. Aralarında fason üretim yapan, iş ortağı olan, Akmerkez, Carousel gibi alışveriş merkezi (AVM), üst düzey yöneticiler de dahil çalışanların olduğu pek çok şahıs ve şirket alacaklarının peşine düştü. Beşiktaş Spor Kulübü’nün yurtdışı oyuncu transferlerini yürüten yöneticisi Maryo Berk’in ortakları arasında bulunduğu yarım asırlık çorap firması Berk’in iflası, 21 Temmuz’da görülen son duruşmada karara bağlandı. Berk Çorap’ın başka şirketlere aktardığı Berk isimli mağazalarından dördü iflastan kurtuldu.

İflası büyük ortak istedi

Berk’in yüzde 65’ine sahip olan İstanbul Çorap’ın sahibi Gabi Doenyas, şirketin yüzde 35’ine sahip olan Maryo Berk ve yönetinim kendilerine haber vermeden iflas erteleme talebinde bulunduğunu, kendilerinin de buna karşı çıktığını söyledi. Doenyas, süreci şöyle anlattı: “Küçük ortak olmalarına rağmen yönetim onlardaydı. Habersiz iflas erteleme istedikleri için biz de mahkemeye giderek iflas istedik. Borç ne, alacak ne, hiçbir şey belli değil. Sürekli bizden para alıp durdular. Bizim en son 5 milyon TL alacağımız vardı. Olay çözülebilsin diye iflas istedik.”

3 farklı şirket

Söz konusu dört mağaza başka ticari unvanlarla faaliyetlerini sürdürmeye başlarken, Carrefour ve Citys’de bulunan Berk mağazaları BRK Tekstil, İzmir Alsancak’daki mağaza İRK Tekstil ve Şaşkınbakkal mağazası ise BB Tekstil’in kontrolüne geçti. Alacaklı çalışanların davasını takip eden Arat Hukuk Ofisinden Avukat Sercan Altay, bir yıl kadar önce mağazaların tüzel kişiliklerinde değişiklik yapıldığına dikkat çekti.

İflasa hazırlandılar

Şirketin iflası için adeta hazırlandığını belirten Sercan Altay, şu açıklamayı yaptı: “Berk mağazaları Bemoteks şirketine aitti. Şirket iflas davalarının görüşüldüğü son bir yılda mağazalarını BRK Tekstil, İRK Tekstil, BB Tekstil şirketlerine kaydırdı. İflastan sonra Bemoteks’e ait son dört mağaza da faaliyetlerini durdurdu. Bemoteks yaklaşık bir yıldır kayyum yönetiminde. Ve kayyumların son bir yılda olumlu rapor vermeleri yüzünden bu şirket haciz ve iflastan korundu. Alacaklılar, alacaklarını tahsil edemedi. Şirkette ne değişti de son iki ayda rapor bir anda olumsuza çevrildi ve mahkeme 15 dakika içinde şirketin iflasına karar verdi. Bu oldukça manidar.”

Oyuncu transfer eden Beşiktaşlı ortak

MERKEZİ İstanbul Kâğıthane’de bulunan ve iflas davaları açıldıktan sonra yıllardır faaliyet gösterdiği merkezini Mecidiyeköy’e taşıyan şirketin ortakları arasında Nesim İsak Berk (Başkan), Ali Levi ve Mayir (Maryo) Berk bulunuyor. Maryo Berk, Beşiktaş Spor Kulübü’nün yurtdışı oyuncu transferlerini yürüten yöneticisi olarak tanınıyor.

Hileli iflas davası açılabilir

TASFİYE süreci başlayan Berk Çorap’ın, mal varlıkları paraya çevrilerek şahıs ve şirketlerin alacaklarını tahsil etmesi sağlanabilecek ancak şirketin hiçbir mal varlığı kalmaması durumunda devreye hukukun gireceğini belirten Sercan Altay, “Eğer şirketin mal varlığı çıkmaz ise müvekkillerim hileli iflas davası açarak, alacaklarını tahsil yoluna gidecekler. Her yolu deneyecekler” dedi. Aralarında üst düzey yöneticilerin de bulunduğu eski çalışanlar dışında diğer alacaklıların da şirketin mal varlığı bulunmaması halinde hileli iflas üzerinden hareket etmesi bekleniyor. Berk ile davası süren eski bir çalışan, mağazalarda çalışan kişiler dahil pek çok kişinin daha dava açmaya hazırlandığını, alacağının peşine düştüğünü söyledi.

Hızlı yükselişin ardından gelen çöküş

BEMOTEKS Tekstil’in çatısı altında uzun faaliyet gösteren Berk, son yıllarda perakendeye ağırlık vermeye başlamıştı. Berk, üç tanesi yurtdışında olmak üzere toplam 23 mağazaya ulaşarak, parmak ısırtan bir başarıya sahip olmuştu. Zorlu iki yılın ardından Berk mağazaları hızla kapanmaya başlamıştı. İflas öncesi Berk’in mağaza sayısı sekize indi. Ancak iflas haberinin hemen ardından Berk’in uzun süredir kirasını ödemediği mağazalarının bir kısmı AVM yönetimlerince kapatıldı. İstanbul’un ünlü alışveriş merkezlerinden Akmerkez, Carousel, Tepe Naitilus ve İzmir Agora’daki mağazaları mahkemenin iflas kararının hemen ardından kapatıldı. Böylece Berk ismi altında sadece dört mağaza kaldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!