Borç yapılandırması da TBMM’de

Güncelleme Tarihi:

Borç yapılandırması da TBMM’de
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2023 07:00

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, kamu alacaklarına ilişkin borç yapılandırma teklifinde yurtiçi ÜFE ile ilgili özel bir düzenleme yapılacağını belirterek, “Defter, kayıt ve belgeleri yok edenler, sahte belgeleri düzenleyenler, yapılandırma kapsamı dışında. 31 Aralık 2022’yi esas aldık. Faydalanmak isteyenler 30 Nisan 2023 tarihinde kadar ilgili idareye başvuracak ve yapılandırılan tutarları peşin veya taksitle ödeyecek” dedi.

Haberin Devamı

TÜM VERGİ BORÇLARI

Vatandaş ve şirketlerin devlete borçlarıyla ilgili geniş kapsamlı yapılandırma içeren yasa teklifi Meclis Başkanlığı’na sunuldu. Düzenlemenin ayrıntılarını anlatan AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş şu bilgileri verdi:

“Vatandaşlarımızın tüm borçlarını yapılandırma kapsamına aldık. Tüm vergiler, vergi cezaları, trafik, askerlik, nüfus para cezaları, hülasa ne tür borç olursa olsun yapılandırılarak ödenebilecek. Daha önce hiç yapılandırmada yer almayan cezalar, idari para cezaları, öğrenim kredisi borçları, madenlerden devlet hakkı gibi ne tür borç varsa yapılandırılıp ödenecek.

SGK PRİMLERİ DAHİL

Sosyal Güvenlik Kurumuna sigorta primi, emeklilik keseneği, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi, isteğe bağlı sigortalılık primi ve topluluk sigortası primi, ön değerlendirme, araştırma veya tespit aşamasındaki eksik işçilik prim tutarları, idari para cezaları, gecikme cezaları ve gecikme zamları bu kapsamda. Yersiz ödenen gelir ve aylıklardan kaynaklı alacaklar da bu düzenleme kapsamında. Belediye gelirleri kapsamında belirlenen ücret ve pay alacakları ile bunlara bağlı alacaklar, Gümrük Müdürlüklerine, Milli Emlak Müdürlüklerine ödenecek ceza ve vergiler de kapsamda. 31 Aralık 2022 öncesi kamuyla ilgili tüm alacak ve borçlar yapılandırmada değerlendirilmiş oluyor. Vatandaşlarımızın vergi dairelerine hangi türden olursa olsun tüm borçlarını yeniden yapılandırma kapsamına aldık. Yapılandırılan borçlar 48 ayda tahsil edilebilecek. Peşin ödeme halinde yurt içi ÜFE oranından yüzde 90 indirim. İdari para cezalarında ise aslında yüzde 5 indirim uyguluyoruz.

Haberin Devamı

Ayrıca matrah ve vergi artırımı da yapacağız. Borç asıllarının gecikme zammı, faiz gibi alacakları güncelleyeceğiz. Kanun metninde yurt içi ÜFU oranlarıyla ilgili de özel düzenleme yapıyoruz.”

BAKMADAN GEÇME!