Biz denetliyoruz siz de dikkat edin

Güncelleme Tarihi:

Biz denetliyoruz siz de dikkat edin
Oluşturulma Tarihi: Eylül 07, 2016 17:19

Kırtasiye malzemelerinde denetimleri sıkılaştıran Gümrük ve Ticaret Bakanlığı velileri de dikkatli olmaya çağırdı. Bakanlık kuşku duyulan her ürün için Alo 175’in aranarak şikayet edilmesini istedi.

Haberin Devamı

GÜMRÜK ve Ticaret Bakanlığı, 2016-2017 eğitim öğretim yılının başlamasına sayılı günler kala velileri okul alışverişi konusunda uyardı. Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürü Ramazan Ersoy, “Biz çocuklarımıza zarar verebilecek her türlü ürüne karşı ‘sıfır tolerans’ ile denetim yapıyoruz ama velilerimiz kuşku duydukları ürünler için Alo 175’i arasın. 48 saat içinde laboratuvardan sonuç alıp, gereğini yapıyoruz” dedi.

Hürriyet’e konuşan Ersoy, kırtasiyeden giyim ve ayakkabıya kadar okul ihtiyaçlarına yönelik risk odaklı denetimleri hızlandırdıklarını belirterek, 2015 yılında tehlikeli kimyasal madde denetim tebliğini genişlettiklerini anımsattı. Ersoy, tebliğ güncellemesiyle okul kıyafetleri, ayakkabı ve diğer denetimlerle ilgili de şu bilgileri verdi:“Ayakkabılarda azo boyar, fitalat, kalaylı organik bileşiklerin yanı sıra ayakkabıyı oluşturan malzemeleri gösteren etiketler yönünden de kontrol ediyoruz. Kırtasiye ürünleri, okul ve büro malzemeleri ise azo boyar, fitalat, ağır metaller ve kadmiyum yönünden incelenmektedir. Özellikle çocukların son dönemlerde sıklıkla kullandığı renkli bileklikler, tokalar, cep telefonu kılıfları, mouse pedleri denetim kapsamına alınmıştır. Yeni eğitim ve öğretim yılı başlamadan önce toptancılarda ve satış noktalarında Ağustos’ta başladığımız denetimler Eylül boyunca da sürecek.”

Haberin Devamı

GÜVENSİZLİK ORANI YÜZDE 3.3
Genel Müdür Ersoy, ilk denetimin yapıldığı 2011 yılında kırtasiyede güvensizlik oranının yüzde 53’ten, 2015’te yüzde 3.3’e gerilediğini anımsatarak, aralıksız yapılan denetimler ve sektörle işbirliği sonucu bu oranın düşmeye devam ettiğini anlattı. Kırtasiye ürünlerinin Mayıs ayında devreye giren İthalatta Risk Esaslı Denetim Sistemi (GTB-İRİS) kapsamında daha ürünler tüketiciye ulaşmadan, ilk olarak ithalat aşamasında denetlenmeye başladığını belirten Ersoy, ithalatçıdan ürünlerin güvenilir olduğuna dair uluslararası geçerliliğe haiz bir test laboratuvarından rapor istediklerini söyledi.

Bu raporu olmayan ürünlerin Türkiye’ye girişine izin verilmediğini vurgulayan Ersoy, “Bununla birlikte, GTB-İRİS’te ithalatçılar tarafından beyan edilen bilgiler (marka, model, ürün resmi, ithalatçı ünvanı ve adresi)  iç piyasa denetimlerinde kullanılmakta, bu sayede iç piyasa denetimleri ile ithalat denetimleri bir birini desteklemektedir” dedi. 

Haberin Devamı

Velilere bunlara dikkat!
Genel Müdür Ersoy, okul alışverişine çıkacak velilere şu uyarıları yaptı: 
*Kullanıcı kitlesi çocuklar olan ürünlerin ambalaj, etiket ve uyarıları satın almadan önce dikkatle incelenmeli. 

*Tekstil ve ayakkabıda  ürünlerin içeriğini gösteren etiketler ve işaretlemeler Türkçe ve kolay okunabilir olmalı. 

*Kırtasiye ürününü seçerken üretici/ithalatçısının açık adının ve adresinin bulunduğu ürünler tercih edilmelidir. Merdiven altı, diye tabir edilen markası - Modeli belli olmayan üretici/ithalatçısına dair hiçbir bilgi bulunmayan ürünleri alınmamalı.  

*Kırtasiye ürünlerinde –özellikle boyama kalemlerinde- “EN 71 standardına uygundur” ibaresini aranmalı. 

Haberin Devamı

*Oyuncak şeklinde olan veya oyuncak niteliği taşıyan kırtasiye ürünlerinde hem hangi yaş grubuna uygun olduğuna dikkat edilmeli hem de ‘CE’ işareti taşıyıp taşımadığı kontrol edilmeli. Örneğin, 36 aydan küçük çocuklar için risk oluşturan kırtasiye malzemelerinde bulunan uyarılara uygun hareket edilmeli. 
*Satın aldığı ürünün güvensiz olduğunu düşünen tüketicilerimiz, Bakanlığımızın Alo 175 Tüketici Hattından ve www.tuketici.gov.tr adresinden Bakanlığımıza ulaşabilir.

BAKMADAN GEÇME!