Bir milyon memur hayatı durdurdu

Güncelleme Tarihi:

Bir milyon memur hayatı durdurdu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 1997 00:00

Haberin Devamı

500 bin üyeli KESK'in önderliğinde dün yapılan iş bırakma eylemine 1 milyon memur katıldı. Bu eylem nedeniyle, elektrik idarelerinden hastanelere, okullardan köprü geçişlerine kadar birçok yerde işler durdu. Memurlar, eylem çerçevesinde meydanları doldurdu, yürüyüş yaptı.

KAMU Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), hükümetin, 1998'in ilk yarısı için öngördüğü yüzde 30'luk maaş artışını protesto etmek ve grevli toplu sözleşmeli sendika hakkı için, dün Türkiye genelinde iş bırakma eylemi yaptı.

Eyleme katılım, özellikle büyük kentlerde yüksek oldu. Başbakan Mesut Yılmaz'ın ‘‘Bu kış zor geçecek’’ sözlerine, ‘Kışı bahara çevireceğiz’ sloganıyla karşılık veren onbinlerce kamu çalışanı, eylemin yasal olmadığı ve katılanlar hakkında yasal işlem yapılacağına ilişkin Başbakanlık açıklamasına rağmen meydanları doldurdu.

BİR MİLYON EYLEMCİ

KESK Genel Başkanı Siyami Erdem, konfederasyona üye 22 sendikanın eyleme katıldığını bildirdi. Erdem, sendikalarının 500 bin üyesi bulunmasına karşın, 1 milyon katılım sağlandığını kaydederek, ‘‘Türkiye genelinde büyük bir coşku ve katılımla eylemlerimiz gelişiyor’’ dedi. Erdem, hükümetin, ekonomik ve sendikal sorunlarını çözüme kavuşturuncaya kadar eylemlere devam edeceklerini belirterek, karşılıklı görüşmelerle çözüm sürecine girilmesini istedi.

Erdem'in verdiği bilgiye göre, Birleşik Taşımacılık Sendikası, Tüm Bel-Sen, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Haber-Sen, Maliye-Sen, Enerji Yapı Yol Sen ve Eğit-Sen üyesi kamu çalışanları, sabah erken saatlerde eyleme başladı. Eylem nedeniyle ülke genelinde tren seferleri yapılamadı, adli hizmetler aksadı, bir çok hastanede acil servisler dışında hizmet verilmedi, telefon ve posta hizmetleri gerçekleştirilmedi, elektrik faturaları alınmadı, vergi daireleri hizmet vermedi, çok sayıda okulda öğretmenler derslere girmedi. Kocaeli, Zonguldak, Gaziantep, Kırklareli, Edirne, Ordu, Uşak, Sinop, İzmir, Mersin, Bandırma, Giresin ve Rize belediyelerinde üyeler yüzde 100 katılımla, Diyarbakır Belediyesi'nde ise yüzde 80 katılımla iş bıraktı. Ankara Büyükşehir Belediyesi, EGO Genel Müdürlüğü, Çankaya, Mamak ve Yenimahalle belediyelerinde de yüzde 100 katılım olduğu bildirildi.

Ankara'da memurlar, Başbakan Mesut Yılmaz'ın muhalefette iken söylediği ‘‘İsyan etmeyen memurun insanlığından şüphe duyarım’’ sözlerini de pankartlara yazarak anımsattılar. KESK'in mitingi CHP, HADEP, EMEP, ÖDP, SİP, İP, TSİP, BP gibi partiler ile bazı işçi sendikaları ve öğrencilerce desteklendi. Eylemciler, kendilerine ayrılan Güvenpark'a sığmayınca Kızılay Meydanı'na taştılar ve trafik aksadı. Yapılan konuşmalarda, 1997 Temmuz ayında 327 dolar olan ortalama memur maaşının, bugün 240 dolara düştüğü, yüzde 30'luk zamla bu rakamın 312 dolara yükseleceği belirtilerek, ‘‘Sayın Başbakan bugün bizim 45-55 milyon lira arasında degişen maaşımızla bir gün geçirse, acaba kaç gün grev yapar?’’ denildi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde toplanan yaklaşık 100 memur da, Bakanlık girişine, ‘Üretimden gelen gücümüzü kullanıyoruz’ pankartını astı. Bir grup memur da Başbakanlık önünde, Başbakan Mesut Yılmaz'ın eylemi yasaklayan genelgesini yaktı.

RENKLİ GÖSTERİLER

İstanbul'da eylemciler Kadıköy Söğütlüçeşme ve Saraçhane'de toplandı. İskele Meydanı'nda 5 bin eylemciye hitaben konuşan DİSK Genel Sekreteri Faysal Öztürk, hükümetin yüzde 30'luk zammına karşı direnişlerini sürdüreceklerini açıkladı. Daha sonra eylemciler Haydarpaşa Garı'nda toplanarak, halaylar çektiler ve demiryolu çalışanlarının 2 günlük direnişlerine destek verdiler. Fatih Saraçhane Parkı'nda toplanan eylemciler de Aksaray Metro İstasyonu'na yürüdü. Burada toplanan yaklaşık 5 bin memur hükümetin açıkladığı zam oranını protesto etti. Miting Grup Yorum'un parçaları eşliğinde çekilen halaylarla olaysız sona erdi. İzmir Konak Meydanı'nda toplanan 6 bin kişinin eylemi, renkli gösterilere sahne oldu. Halaylar çeken memurları DİSK ve Türk-İş'in yanısıra, ÖDP, İP, HADEP, Emeğin Partisi üyeleri de destekledi.

POLİSTEN MANDALLAMA

Malatya'da PTT önünde toplanan yaklaşık 80 kişi, hükümetin yüzde 30'luk zammını protesto ederken, polis eylemin yasal olmadığını bildirirek kalabalığın dağılmasını istedi. Kalabalık dağılmayınca, müdahalede bulunan polis, aralarında Eğitim-Sen Şube başkanı Ali Ekber Baytemur, HADEP İl Başkanı Mustafa Türk ve Merkez İlçe Başkanı Zeki Kılıçgedik'in de aralarında bulunduğu 26 kişiyi gözaltına aldı. Bursa'daki eyleme yaklaşık 2 bin kamu çalışanı katılırken, bazı polis memurları telsizden ‘mandallama’ yaparak, eyleme destek verdi.

Yolcu trenine sağır depo şefini makinist yaptılar

KAMU Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK)'nun eylemi nedeniyle yeterli personel bulamayan TCDD yetkilileri, Ankara-İstanbul seferini yapan Boğaziçi Ekspresi'ne işitme engelli depo şefi Harun Yükselcan'ı ikinci makinist olarak görevlendirdiler. Ankara'dan dün sabah Haydarpaşa'ya hareket eden Boğaziçi Ekspresi Eskişehir'e geldi. Trende ikinci makinist olarak görev yapan işitme engelli depo şefi Harun Yükselcan Eskişehir Garı'nda Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası yöneticilerinin uyarısı üzerine Gar Müdürlüğü tarafından Boğaziçi Ekspresi'nden indirildi. Sendika üyeleri ‘‘En büyük Harun başka büyük yok’’ diye bağırarak olayı protesto etti.

DİSK, İzmit'e ulaştı

DİSK'in İstanbul'dan Ankara'ya düzenlediği Sendikal Haklar Yürüyüşü'nde İzmit'e ulaşıldı. DİSK Genel Başkanı Rıdvan Budak, yürüyüşü Türkiye için, işinden atılan 40 bin kişi için, devleti saran çetelere karşı sosyal hukuk devleti için yaptıklarını belirterek, ‘‘Bu ülkeyi üç-beş rantiyeciye, faizciye, soyguncuya teslim etmeyeceğiz’’ dedi. Önceki akşam Gebze'ye gelen Rıdvan Budak ile yaklaşık 250 kişi, Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen mitinge katıldılar. Geceyi CHP ile Genel İş ve Birleşik Metal İş Sendikaları'nın lokallerinde geçiren yürüyüşçüler, dün saat 10.00'da yeniden yola çıktı.

Temizel: Eylem bir haktır

MALİYE Bakanı Zekeriya Temizel de kamu çalışanlarının sorunlarını ortaya koymalarını ‘bir hak’ olarak niteledi, ancak sağlıklı kaynağı olmayan ücret artışının, topluma ve çalışanlara yararsız olacağını vurguladı. Temizel şunları söyledi: ‘‘Bütçenin, kesin olarak belirli ekenomik dengeler gözönünde tutularak yapıldığı, enflasyonun yıl sonunda yüzde 50'ye indirileceği varsayılıyor. Şunu çok somut olarak kamuoyu bilmeli. Sağlıklı kaynak yaratmadan yaptığınız her düzenleme yapmış olduğunuz istikrar proğramını olduğu gibi ortadan kaldırır. Sağlıksız kaynaklarla finanse edilen bir ücret artışı veya 1.5 ayını kurtaracağız diye Türkiye'nin gelecek 10-15 yılını yeniden tehlike altına atma hakkına sahip değiliz.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!