Bayramoğlu: "Devalüasyon kaçınılmaz"

Güncelleme Tarihi:

Bayramoğlu: Devalüasyon kaçınılmaz
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2001 00:00

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ali Bayramoğlu, en az yüzde 40'lık devalüasyonun kaçanılmaz olduğunu öne sürerek, "Dolar 1 milyon, mark 500 bin lira olursa, diş ticaret açıkları ve cari açıklar azalır" dedi.
Haberin Devamı

Ali Bayramoğlu, düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin 2000 yılında ciddi problemler yaşadığını, 2001'e de mutsuz girdiğini savundu.

Ekonominin sadece mali sektör olmadığını belirten Bayramoğlu, ancak hala Türkiye'nin mali krizleri gündeme getirdiğini, üreticinin, esnafın, reel sektörün problemlerinin hiç gündeme alınmadığını kaydetti.

Bütün bunlara rağmen ekonomi kurmaylarının ekonominin iyiye gittiğini söylediğini ifade eden Bayramoğlu, TOBB ve TÜSİAD'ı da eleştirerek, "TOBB ve TÜSİAD yetkilileri, (önümüzdeki 10 yılı görebiliyoruz) diyorlardı. Çok kısa bir süre sonra hükümet yetkilileri ile kanlı bıçaklı hale geldiler. Sivil toplum örgütleri gerçekleri toplumun öğrenmesini sağlamalı ve gerçek işlevlerini yerine getirmelidir" dedi.

Enflasyon hedefi saptı

IMF'den gelen kredinin hibe olmadığına da işaret eden Bayramoğlu, bunun Türkiye'nin aldığı en kısa vadeli kredilerden biri olduğunu ve 1 milyar dolar da çok ciddi bir faiz yükü taşıdığını kaydetti. Ali Bayramoğlu, "IMF kredisi geldi mali kriz giderildi" düşüncesinin de doğru olmadığını savundu.

Bütün sektörlerde yaşanan durgunluğa rağmen 2000 yılı enflasyon hedeflerinin yüzde 58 saptığını belirten Bayramoğlu, "Açıklanan enflasyon oranı, sıkıştırılmış enflasyon oranıdır. Bunda memur, emekli ve işçi ücretlerinde sıkı davranılmasının, kamu yatırım ve zamlarının ertelenmesinin ve depremden sonra inşaat sektörünün tamamen durmasının rolü vardır" dedi.

MÜSİAD Başkanı Ali Bayramoğlu, 2001 yılında enflasyon rakamlarının yüzde 10-20'lara inmesinin de hayal olacağını söyledi.

Dış ticaret açağının ciddi boyutlara ulaştığını, ihracatı desteklemede problem yaşandığını anlatan Bayramoğlu, ciddi önlemler alınması gerektiğini bildirdi. Bayramoğlu, önerilerini ise şöyle sıraladı:

Devalüasyon zorunludur

"Hangi şartta olursa olsun devlet ekonomide küçülmeli. Türkiye'de devalüasyon şu anda zorunludur. Türk Lirası aşırı değer kazandı. En az yüzde 40'lık devalüasyon kaçınılmaz. Dolar 1 milyon, mark 500 bin lira olursa Türkiye'nin dış ticaret açığı ve cari açık azalır. Banka operasyonları netleştirilmelidir. Fon bankaları en geç 2 ay içerisinde özelleştirilerek satılmalıdır. Devlet özel sektör ve ihracatçılar için yeni bir teşvik mekanizması getirmelidir. Özelleştirme hızlandırılmalıdır."

Reel sektörün öncelikli sıralara geçmesi gerektiğini, aksi halde sosyal patlamalar yaşanacağını kaydeden Bayramoğlu, "Bankaların elinde 100 milyar dolar mevduat var. Bunların ekonomiye kanalize edilmesi gerekir. Bunu kanalize edecek gerçek siyasetçilere ihtiyaç var" dedi.

Beyaz Enerji operasyonu

Ali Bayramoğlu, "Beyaz enerji" operasyonuyla ilgili olarak da, "Devlet içinde oluşan çetelerin birer birer ortaya çıktığını, son yaşanan olayın bunun bir uzantısı olduğunu" söyledi.

Bayramoğlu, "2001 yılının en mutlu tarafı bu. Enerjide 4 trilyon liralık ihale yolsuzluğu, genel içinde çok cüzi, ancak çorap söküğü gibi ortaya çıkıyor. 2001 yılında bu ve benzeri haberler bizim için sürpriz olmayacak" dedi.

MÜSİAD Başkanı Bayramoğlu, operasyonlar kim tarafından yapılırsa yapılsın yolsuzlukların mutlak su yüzüne çıkartılması gerektiğini kaydetti. (aa)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!