Balıkçı kadınlara ek destek geldi

Güncelleme Tarihi:

Balıkçı kadınlara ek destek geldi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2023 07:00

TARIM ve Orman Bakanlığı, kadın balıkçılara pozitif ayrıcalık tanıyan kararını açıkladı. Buna göre ilk defa balıkçı gemisi sahibi veya ortağı olan kadınlara yüzde 25 daha fazla destek ödemesi yapılacak.

Haberin Devamı

Bakanlıktan verilen bilgilere göre son dönemde balıkçılık desteklemeleri için 55 ilden toplam 15 bin 239 başvuru geldi. Ancak bunun sadece 720’si kadın balıkçılar tarafından yapıldı. Sektörde kadın girişimciliği artırmayı hedefleyen bakanlık, Hürriyet’e önemli açıklamalarda bulundu.

İHTİYAÇ İKİ KATINA ÇIKACAK

Dünya Gıda Örgütü (FAO) tahminlerine göre, bugün yaklaşık 7 milyar olan dünya nüfusunun, 2050 yılında 9.1 milyara ulaşması öngörülüyor. Bu da beslenme ihtiyacının artması anlamına geliyor. Besin çeşitliliği açısından önemli bir yeri olan su ürünlerine talebin de aynı oranda artacağını belirten uzmanlar, “Su ürünlerine olan talep 2050’ye kadar en az iki kat artacak” diyorlar.

Tarım ve Orman Bakanlığı, dünya su ürünleri üretiminde kadınların önemli rol oynadığını belirterek, Türkiye’de de kadınları bu alanda güçlendirme kararı aldıklarını açıkladı. Bakanlık, “Balıkçılıkta kadın varlığını güçlendirme yönünde politikalar uyguluyoruz. Bakanlık olarak kadın balıkçıların da yer aldığı küçük ölçekli balıkçılık faaliyetlerini 2017 yılında destekleme kapsamına aldık. 2017 yılından bu zamana kadar küçük ölçekli balıkçılarımıza 82.9 milyon lira ödeme yaptık. 2023 yılı desteklemesinde ilk defa balıkçı gemisi sahibi veya ortağı olan kadınlara yüzde 25 daha fazla destekleme ödemesi yapılacak” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Bakanlığın tespitlerine göre aslında balıkçılık sektöründeki kadın varlığı görünenden çok daha fazla. Tekne bakımından ağ onarımına kadar daha pek çok faaliyette kadın eli bunuyor. Küçük ölçekli balıkçılıkta ve içsu avcılığında tayfa olarak eşine yardım eden pek çok kadın balıkçının varlığı biliniyor. Kadınların bu alandaki yetkinliklerini girişimci olarak da desteklemek amacıyla pozitif ayrımcılığa gidildiği belirtilirken, “Bu katkı çok değerli. Kadınlarımız balıkçılık sektörü için de en büyük umut kaynaklarından biri” denildi.

BAKMADAN GEÇME!