Bakan Şimşek’ten yabancı yatırımcıya güven sunumu

Güncelleme Tarihi:

Bakan Şimşek’ten yabancı yatırımcıya güven sunumu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 20, 2023 07:00

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Ticaret Bakanı Ömer Bolat, New York’ta Goldman Sachs’in ev sahipliğinde gerçekleştirilen 13. Türkiye Yatırım Konferansı’nda, dünyanın önde gelen portföy yöneticileri ile buluştu.

Haberin Devamı

Türkiye’nin orta vadeli programının (OVP) anlatıldığı toplantıda, ülkedeki yatırım ortamı ve fırsatları ele alındı. Mehmet Şimşek’in Türkiye’nin mali politikası ile ilgili sunum yaptığı konferansta, uluslararası yatırımcılara önemli mesajlar verildi.

1 YILLIK GEÇİŞ SÜRECİ BELİRLEDİK

Şimşek fiyat istikrarının Türkiye’nin önündeki en önemli hedeflerden biri olduğunu belirtti. Konuşmasında, hükümet olarak bir numaralı önceliklerinin fiyat istikrarı sorununu gidermek olduğuna dikkat çeken Mehmet Şimşek şu konuların altını çizdi...
Enflasyonun kabul edilemez seviyede yüksek olduğunu söyleyen Şimşek, hükümet olarak kendilerine bir yıllık geçiş süreci belirlediklerini belirtti. Bakan Şimşek önümüzdeki haziran ayından itibaren dezenflasyon sürecine girileceğini ifade etti.

Haberin Devamı

Kredi büyümesinin ciddi biçimde yavaşladığını aktaran Hazine ve Maliye Bakanı, 6 Şubat’ta gerçekleşen depremden ötürü Hazine’ye ekstra yük bindiğini de yatırımcılarla paylaştı. Şimşek; kural temelli, öngörülebilir bir mali politika ile yollarına devam edeceklerinin altını çizdi.

Yıl sonu enflasyon hedefinin yüzde 65 olduğunu aktaran Şimşek; 2024, 2025 ve 2026 yılları için sırasıyla hedefin yüzde 33, yüzde 15.2 ve yüzde 8.5 olduğunu söyledi. Şimşek, göreve geldiğinden beri döviz rezervlerinin 22 milyar dolardan fazla arttığını da sözlerine ekledi. Kural temelli, öngörülebilir bir mali politika ile yola devam edileceğinin de altı çizildi.

TAVİZSİZ DEVAM EDECEĞİZ

Bakan Şimşek konuşmasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tam desteğiyle bu sürece başladıklarını vurguladı. Sürece tavizsiz devam edeceklerini belirten Şimşek, yabancı ülkeler ve yatırımcılarla pragmatik, karşılıklı çıkarlara dayanan bir ilişkiye bağlı kalacaklarının da taahhüdünü verdi.

ÖNCELİK DÜŞÜK ENFLASYON VE FİNANSAL DİSİPLİN

Aynı konferansta konuşan Ticaret Bakanı Ömer Bolat da dünyanın yeni bir sanayi döneminin eşiğinde olduğunu ifade ederek Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri arasındaki ticaret hacminin son yıllarda arttığına vurgu yaptı. Bolat, bunun yeterli olmadığını ve 100 milyar dolarlık hedefe bağlı olduklarını hatırlattı. Türkiye ekonomisinin 1 trilyon dolar hedefine adım adım ilerlediğini vurgulayan Bolat, üç yıllık orta vadeli program ile yapısal reformların hayata geçirileceğini de sözlerine ekledi.Uluslararası portföy yöneticilerine güven aşılayan Bolat, önümüzdeki dönemde üç ana önceliklerinin olduğunu söyledi. Bolat bunları; düşük enflasyon, finansal disiplin ve yapısal reformlar olarak sıraladı ve hiçbirinden taviz verilmeyeceğinin altını çizdi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE VE ABD’DEN GENİŞ KATILIM

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) tarafından 13. Türkiye Yatırım Konferansı düzenlendi. Goldman Sachs ev sahipliğinde gerçekleşen konferansa, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mustafa Varank, DEİK Başkanı Nail Olpak ve TAİK Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ’ın yanı sıra ABD ve Türkiye’den iş dünyası temsilcileri ile portföy yatırımcıları katıldı. Yaklaşık bir saat süren toplantıda, Türkiye’nin ekonomik görünümüne ilişkin sunum yapıldı ve katılımcıların soruları yanıtlandı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!