Bakan Özlüde’den çarpıcı açıklama

Güncelleme Tarihi:

Bakan Özlüde’den çarpıcı açıklama
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 2017 15:01

"Açık ve Dürüst Olalım, Şu Anda Kamuda Bırakın Bir Dijital Projeyi Hayata Geçirmeyi..."

Haberin Devamı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Microsoft Ankara Zirvesinde Türkiye açısından acı bir tespit yaptı:

"Açık ve dürüst olalım, şu anda kamuda, bırakın bir dijital projeyi hayata geçirebilmeyi, böyle bir projenin ihale şartnamesini hazırlayabilecek insan kaynağı noktasında bile sıkıntılarımız var. Bu açığı süratle kapatmalıyız ve kapatacağız. Bakanlık olarak yazılım teknolojilerine özel bir önem veriyoruz" dedi. 
     
ROBOT ASKERLER ÇOK YAKIN

Özlü, 4. Sanayi Devrimi ile birlikte nesnelerin interneti, büyük veri, öğrenen sistemler, yapay zeka gibi teknolojilerin kamu hizmetlerinde de çok yoğun bir şekilde kullanılacağını, kamunun en kritik görevlerinden biri olan savunma hizmetlerinde dahi robot askerlerden yararlanılacağı günlerin çok yakın olduğunu söyledi.      
Bunun yanında dijitalleşme sürecinin, özellikle kamu hizmetlerinde çok iyi planlanması ve kurgulanmasının da büyük önem taşıdığına dikkati çeken Özlü, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Dolayısıyla kamuda dijitalleşme yolunda geliştirdiğimiz her yeni projede, işin öncelikle güvenlik kısmını doğru oturtmamız gerektiğini düşünüyorum. Bakınız, ABD seçimlerinin dahi, siber saldırılar yoluyla manipüle edildiği iddialarına şahit olduk. Birkaç gün sürecek bir elektrik kesintisinin özellikle metropollerde nelere yol açabileceği izahtan varestedir. Bu zirvede, kamunun dijital ihtiyaçlarını ve bunların çözüm önerilerini konuşurken, masadaki ilk madde güvenlik olmalıdır."       

Haberin Devamı

OKUL ÖNCESİNE KOD YAZMA, PROGRAM YAPMA ÖĞRETİLMELİ

Özlü, dijital bir toplum için öncelikle eğitime odaklanılması gerektiğini ifade etti.

Genç nüfusa, ilköğretimden, hatta okul öncesinden başlayarak problem çözme, algoritma geliştirme, kod yazma ve program yapma becerisi kazandırılmasına ihtiyaç bulunduğunu dile getiren Özlü, şöyle konuştu:

"Üniversitelerde bilgisayar ve elektronik mühendisliği gibi alanlarda uzmanlaşmayı artırmalıyız. Bilhassa yüksek lisans ve doktora düzeyinde, büyük veri, otomasyon, robotik teknolojiler, yapay zeka, siber güvenlik gibi alanlara yönelik özel programla oluşturmalıyız. İnsan kaynağımızı yetiştirmek meselenin en kilit noktasını oluşturuyor.

Haberin Devamı

Açık ve dürüst olalım, şu anda kamuda, bırakın bir dijital projeyi hayata geçirebilmeyi, böyle bir projenin ihale şartnamesini hazırlayabilecek insan kaynağı noktasında bile sıkıntılarımız var. Bu açığı süratle kapatmalıyız ve kapatacağız.Bakanlık olarak, yazılım teknolojilerine özel bir önem veriyoruz. Çünkü yazılım artık bütün sektörlerin, ekonomik faaliyetlerin merkezinde bulunuyor."      

HEDEF DİJİTAL BAKANLIK

Dijital bakanlık olmayı kendilerine hedef olarak belirlediklerini vurgulayan Özlü, "Kısaca BAMS adını verdiğimiz, Bürokrasinin Azaltılması ve Mevzuatın Sadeleştirilmesi projesini başlattık. İnşallah yakın zamanda, bütün başvuruları elektronik ortamda alabilen bir bakanlığa dönüşeceğiz. Muhataplarımıza verdiğimiz tüm hizmetleri dijital teknolojileri kullanarak vereceğiz" dedi. 
        
Faruk Özlü, hem hükümet hem de bakanlık olarak Türkiye’nin teknolojideki etkinliğini artırmak için yoğun bir gayret içinde olduklarını söyledi. Özlü, "Bütün kamu kurumlarımız, üniversitelerimiz, reel sektörümüz ve STK’larımız el ele vererek, çok değerli hizmetleri hayata geçireceğiz ve ülkemizde çok farklı bir dönemin kapılarını aralayacağız. Türkiye’yi diğer alanlarda olduğu gibi, teknolojide de lider bir pozisyona taşıyacağız." dedi.     

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!