Aycell'den ilk Alo

Güncelleme Tarihi:

Aycellden ilk Alo
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 22, 2001 01:38

Türkiye'nin 4'üncü GSM operatörü Aycell'de ilk telefon görüşmesi Başbakan Ecevit ile Ulaştırma Bakanı Oktay Vural arasında gerçekleşti.

Başbakan Ecevit, Başbakanlık Merkez Binası Üst Bakanlar Kurulu Salonu'nda Aycell hattından Aycell'in tanıtımı amacıyla Sheraton Oteli'nde düzenlenen törene görüntülü telefon aracılığı ve Aycell hattıyla bağlanarak, Ulaştırma Bakanı Oktay Vural ile görüştü.

Ulaştırma Bakanı Vural, ''Sayın Başbakanım iyi günler'' diyerek konuşmasına başladı.

Başbakan Ecevit de Ankara'dan ''Alo'' dediğini belirterek, Türkiye'nin son yıllarda iletişim teknolojisi alanında büyük atılımlar yaptığını ve bu atılımların devam ettiğini söyledi. Ecevit, şöyle konuştu:

''Bugün, bunun yeni bir örneğini görüyoruz. Aycell'in tanıtımı ile bugün yeni bir GSM kuruluşu daha devreye girmiş olmaktadır. Türk Telekom'u ve bu yeni şirketin kurucularını, yöneticilerini, çalışanlarını yürekten kutluyorum ve başarılar diliyorum.

Yeni girişimle Türkiye GSM alanında yeni bir atılım daha yapmış olmaktadır. Bunun milletimize hayırlı olmasını diliyorum. Başarılar diliyorum, saygılar sunuyorum.''

Ecevit, Türk Telekom'un çok başarılı çalışmalar yaptığını belirterek, bunun yeni bir örneğinin görüldüğünü söyledi.

Ulaştırma Bakanı Vural da Başbakan Ecevit'e teşekkür ederek, ''Türk Telekom'a gösterilen alaka karşısında umarım halkımıza güzel hizmetler vereceğiz'' dedi.

Başbakan Ecevit, Ulaştırma Bakanı Oktay Vural'a, ''Sizi ve bütün arkadaşlarınızı kutluyorum'' diye seslendi.

VURAL: AYCELL DAHA HIZLI İLETİŞİM SAĞLAYACAK

Ulaştırma Bakanı Oktay Vural, Aycell'in, cep telefonu sektöründe hızlı ve kaliteli iletişimi sağlayacağını ve gelecek yıl içerisinde 1.5 milyar dolara yakın yatırım yapacağını belirtti.

Törenin başlangıcında, Aycell'le ilgili bir tanıtım filmi gösterildi. Ulaştırma Bakanı Vural, burada yaptığı konuşmada, Aycell'in, Türk Telekom'un rekabet gücüne önemli bir katkı sağlayacağını ifade etti.

Aycell'in teknik olarak tüketicilerin kullanımına hazır olduğunu söyleyen Vural, şunları kaydetti: ''Ulaştırma Bakanlığı, 16 Mart 2000 tarihinde, biri Türk Telekom'a diğeri de İş-Tim'e olmak üzere iki kuruluşa cep telefonu lisansı vermişti.

Aycell, Türkiye'de ikinci GSM 1800 operatörü olacaktır. Cep telefonu sektöründe daha hızlı ve kaliteli iletişimi sağlayacaktır.

Bildiğiniz gibi Türk Telekom özelleştirmeye ve rekabete hazırlanıyor. Türk Telekom'un hem sabit telefonlarla hem de cep telefonlarıyla hizmet vermesi bu açıdan önemli.

130 MİLYON DOLAR HARCANDI

Aycell, ticari olarak Eylül ayından itibaren tüketicilerin hizmetine girecek. Şu ana kadar 130 milyon dolar harcadı, önümüzdeki yıl 1.5 milyar dolara yakın yatırım yapacak.

Aycell'in daha kaliteli, çeşitli ve ucuz hizmet vereceğini düşünüyoruz. Bu arada, Türk Telekom yeniden yapılanarak, gelecekteki yerini koruyacak. İletişim sektörü, çok dinamik bir sektör. Türk Telekom'un, teknolojik gelişmeleri takip edebilmek için çok çalışması gerekiyor.''

İletişim alanında son günlerde ''mobilişim'' ifadesinin yaygın olarak kullanılmaya başlandığını, bunun mobil iletişim anlamına geldiğini belirten Vural, ''Mobil iletişim, günümüzde çok önemlidir. Şu anda, Türkiye'de 16 milyon cep telefonu abonesi, 20 milyon da sabit telefon abonesi var'' dedi.

Görüntü ve verinin mobil olarak hızlı şekilde iletilmesini sağlayan üçüncü nesil cep telefonu teknolojilerinin de giderek geliştiğini kaydeden Vural, bu konuda Türk Telekom'un ve Telekomünikasyon Kurumu'nun hazırlıklarının sürdüğünü söyledi.

Türk Telekom Genel Müdürü İbrahim Hakkı Alptürk de Türkiye'de çok güzel şeyler olduğunu belirterek, ''Aycell ile konuşan herkes, mutluluklar ve müjdeli haberler duysun'' diye konuştu.

"AYCELL, REKABETİ ARTIRACAK"

Aycell Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Karaaslan ise Aycell'in cep telefonu sektörüne girmesiyle rekabetin artacağını, bunun da fiyatlar ve hizmetler açısından iyi olacağını kaydetti.

Aycell Genel Müdürü Mehmet Ekinalan da Aycell'in, cep telefonu piyasasına yeni katkı ve oluşumlar getireceğine inandıklarını ifade etti.

ORTAKLIK DÜŞÜNÜLMÜYOR

Konuşmaların ardından Oktay Vural ve diğer yetkililer, basın mensuplarının sorularını yanıtladılar.

Bir gazetecinin, Aycell'in yabancı bir ortakla çalışmayı düşünüp düşünmediğini ve abone sayısının ne olacağını sorması üzerine, Vural, Aycell'in, dinamik bir pazarlama ve yeni metotlar uygulayacağını söyledi.

Vural, Aycell'in, 2002 yılının Mart ayında, tüm Türkiye'yi kapsamayı hedeflediğini, şu an için bir ortakla çalışmayı düşünmediklerini bildirdi.

Aycell Yönetim Kurulu Başkanı Karaaslan da 800 bin hat kapasiteli yatırımı tamamladıklarını, yıl sonuna kadar bu sayının artacağını belirtti.

Eylül ayının ortalarında, bin adet baz istasyonunun hizmete hazır olacağını söyleyen Karaaslan, önümüzdeki günlerde yeni baz istasyonlarının kurulması amacıyla ihaleye çıkacaklarını kaydetti.

Başka bir gazetecinin, Turkcell ile Telsim'in abone sayısının fazla olduğunu belirterek, Aycell'in, bu rakamı yakalamak konusunda neler yapacağını sorması üzerine de Vural, ''Önümüzdeki 5 yıl içerisinde, 25 milyona kadar çıkacak abone profili öngörülüyor. 3'üncü nesil teknolojilerin sektöre girmesiyle daha fazla mobil teknolojileri kullananların sayısı artacak. 2010 yılında ise abone sayısının 40 milyona ulaşacağı belirtiliyor'' dedi.

''Dolaşım (roaming) anlaşmaları konusunda bazı sıkıntılar vardı. Bu konudaki görüşleriniz neler?'' sorusuna ise Vural, ''Türkiye'nin kaynakları verimli şekilde kullanılmalı. Karşılıklı anlaşmanın sağlanacağına inanıyoruz. Roaming olmasa bile Türkiye genelinde güçlü bir Aycell'i piyasada göreceğimizden emin olun'' karşılığını verdi.

ANKARA-İSTANBUL HIZLI TREN PROJESİ

Ankara-İstanbul Sürat Demiryolu Projesi'ni rafa kaldırdığına ilişkin iddiaların hatırlatılması üzerine de Vural, ''26 yıldır bitmeyen bir projeyi rafa kaldırdığımızı söylemek haksızlık gibi geliyor. Proje ile ilgili teklif alındı ve kredileri Hazine'ye sunuldu'' diye konuştu.

Aycell'in reklam ve tanıtım harcamalarının ve stratejisinin ne olacağının sorulması üzerine, Aycell Genel Müdürü Ekinalan, 15 gün içerisinde bu konularla ilgili detayların kamuoyuna aktarılacağını söyledi.

Türkiye genelindeki GSM hizmetlerinin ortak bir şirket aracılığıyla yürütülmesinin mümkün olup olmayacağına ilişkin bir soruyu ise Türk Telekom Genel Müdürü Alptürk, ''Türkiye'de ekonomik kriz var. Aynı yere 4 ayrı şirketin baz istasyonu kurmasının israf olduğunu düşünüyoruz. Baz istasyonları için ödenen paraların hepsi yurtdışına gidiyor'' diye cevaplandırdı.

Alptürk, ara bağlantı sözleşmelerine ilişkin bir soruyu ise bu konuda mahkeme sürecinin devam ettiğini belirterek yanıtlamadı.

''Dolaşım (roaming) konusunda diğer şirketlerde bir sorun olursa Aycell'de de olur mu?'' diye soran bir gazeteciye ise Aycell Yönetim Kurulu Başkanı Karaaslan, ''Türk Telekom'un linkleri kullanılacak tabii ki. Roaming konusunda Telekomünikasyon Kurumu'nun bir düzenleme yapmasını bekliyoruz. Ona göre karar vereceğiz'' karşılığını verdi.

AYCELL'İN ÖZELLİKLERİ

İlk etapta Ankara, İstanbul, İzmir, Adana, Bursa, Antalya ve Muğla'da, bin adet baz istasyonu ile hizmet verecek olan Aycell, 2002 yılının ortalarında tüm Türkiye'yi kapsamayı hedefliyor.

Aycell, bu süre içerisinde toplam 800 bin aboneye hizmet götürmeyi planlıyor.

GSM 1800 bandında, ''505'' erişim numarasıyla hizmet verecek Aycell, abonelerinden sabit ücret almayacak.

Türk Telekom da Aycell'in ana bayii olacak ve işyerlerinde Aycell'in ürünlerini satabilecek.

Türk Telekom'la yaptıkları anlaşmalar ile bayilik hakkı kazanmış olan tüzel kişiler de istlerse alt bayilik olarak Aycell ürünlerini pazarlayabilecek.

Aycell'in, abonelerin hatlarının görüşmeye açılıp kapatılması ve bilgilendirmeye yönelik hizmetleri ile müşteri hizmetlerini şirket elemanları yürütecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!