Atıl sağlık ocağını çay atölyesine dönüştürdüler

Güncelleme Tarihi:

Atıl sağlık ocağını çay atölyesine dönüştürdüler
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 2022 07:00

Rize’nin Hemşin ilçesinde kurulan Hemşin Yaşam, Üretim ve İşletme Kooperatifi Çamlıtepe köyündeki kullanılmayan sağlık ocağını gönüllülerle birlikte çay üretim merkezi haline getirdi.

Haberin Devamı

7 yıl önce memleketi Hemşin’e temelli dönüş yapan Tuğba Yazıcı tarımda verimin artması ve kadın istihdamına destek olmak amacıyla önce Hemşin Yaşam Derneği ardından da bir kadın kooperatifi olma özelliği taşıyan Hemşin Yaşam, Üretim ve İşletme Kooperatifi’ni kurdu. Organik çay tarımı yapıp bölgedeki köylerin kendine yeterli olmasını hedefleyen, Hemşin Yaşam, Üretim ve İşletme Kooperatifi, Çamlıtepe köyünde muhtarlığa ait, atıl durumda olan sağlık ocağını tadilattan geçirerek burada bir çay atölyesi kurdu. Hemşinli kadınlar bu merkezde organik çay yapraklarını işleyerek hem tohum kalitesini arttıracak hem de ev ekonomisinde daha çok söz sahibi olacak. Çay tarımında yoğun bir kimyasal gübre kullanımı olduğunu belirten Yazıcı, bölgede bütün ürünleri organik olarak yetiştiren tek vadinin Hemşin olduğunu vurguluyor. Yazıcı, “Hemşin Vadisi’ndeki tüm köylerin en önemli geçim kaynağı çay. Dünya arenasında Türk çayı çok geride kalıyor. Biz burada elle toplanan, elle işlenen yüksek aromalı çay çeşitleri yetiştirmeyi ve Türk çayını hem Türkiye hem dünya pazarında iyi bir yere getirmek istiyoruz” diyor.

Haberin Devamı

Atıl sağlık ocağını çay atölyesine dönüştürdüler

HEP BİRLİKTE ONARDILAR

Yırtıcı bir tarım politikası yerine var olanı en iyi şekilde işlemek ve adil bir şekilde piyasaya sunmayı hedeflediklerini söyleyen Yazıcı bu hedef doğrultusunda yeni bir merkez kurmak yerine atıl durumda olan bir binayı yaşama katmaya karar veriyor. Yazıcı, “Hemşin’de tapusu muhtarlığa ait çok sayıda kullanılmayan bina var. Biz de Çamlıtepe köyünde metruk haldeki bir sağlık ocağını merkez haline getirmek için harekete geçtik. Pazar ilçesi Ziraat Odası bize malzeme desteğinde bulundu. Dernek üyeleri, köydeki gönüllülerle birlikte ellerimizle burayı tadilattan geçirdik. Merkez çay üretimi için kullanılacak hem de Hemşin’deki gençlere iş imkânı sunacak. Burada kendi kendine yeten bir köy oluşturmayı planlıyoruz. Hemşin’in diğer 12 muhtarlığında benzer yapılar kurmak istiyoruz. Bölgede büyük bir göç var. Gençler büyük şehirlere gidiyor. Her köyün kendine yetebilmesi demek gençlerin iş bulmak için gurbete gitmeden kendi köyünde kalabilmesi ve tarımın geliştirilmesi anlamına geliyor” diyor.

Haberin Devamı

Atıl sağlık ocağını çay atölyesine dönüştürdüler

Tuğba Yazıcı

ÖĞRETMENLİĞİ BIRAKTI

Hemşin Yaşam Derneği Başkanı öğretmen Tuğba Yazıcı, yıllarca farklı şehirlerde çalıştıktan sonra 2015 yılında memleketi Hemşin’e taşınmaya karar verdiğini söyledi. Öğretmenliği bırakarak Hemşin’in doğal yaşamıyla ilgili projeler geliştirmeye ve sivil toplum alanında çalışmaya başlayan Yazıcı 2015 yılında Hemşin Yaşam Derneği’ni kurdu. Yazıcı hikâyesini şöyle anlatıyor: “Derneği kurduktan sonra burada yerli tohumların daha çok kullanılması için Hemşin Vadisi’nde bir tohum üretim bahçesi oluşturduk. Verimliliği arttırdık. Mısır, fasulye, domates biber gibi pek çok tohumu bu bahçede daha dirençli ve kaliteli hale getirdik. Daha sonra bunun nasıl sürdürülebilir olacağı konusunda kafa yorduğumuzda kadınlar önderliğinde ilerleyen bir kırsal kalkındırma projesi geliştirebileceğimizi düşündük ve kadın kooperatifi kurduk.”

BAKMADAN GEÇME!