Asya ve Rusya Borsa'yı vurdu

Güncelleme Tarihi:

Asya ve Rusya Borsayı vurdu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 1998 00:00

Haberin Devamı

Japonya ve Rusya'daki gelişmeler Avrupa borsalarının yanısıra İMKB'de de büyük düşüşe yolaçtı. Borsa endeksi dün 234 puan kayıpla 3 bin 793 puana düştü. Hisseler ortalama yüzde 5.8 değer kaybetti.

Japon ekonomisinin resesyona girdiğinin resmen açıklanmasının ardından, başta Asya borsaları olmak üzere tüm dünya borsalarında yol açtığı sarsıntı sürüyor. Asya ve Avrupa borsalarındaki küçük düşüşler İMKB'de biraz da abartılarak, yüzde 5.8'lik çöküşle yankı buldu.

Dünya borsalarından ilk olumsuz haber dün Uzakdoğu'dan geldi. Hong Kong Borsası yüzde 6 ve Tokyo Borsası ise yüzde 1.3 oranında geriledi. Ardından Moskova Borsası'ndan düşüş haberleri geldi. IMF'nin yardım konusunda sessiz kaldığı Rusya'da ekonomik krizin derinleşmesi, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nı dün bir kez daha vurdu.

Asya ve Rusya'dan gelen olumsuz haberlerin etkisiyle güne moralsiz başlayan İMKB'ye, öğle saatlerine doğru Avrupa borsalarından da düşüş bilgileri ulaştı. Avrupa'nın önde gelen Frankfurt, Paris ve Londra borsalarında hisseler dün yüzde 1-2 arasında değişen oranlarda geriledi.

Aslında içerde, enflasyonda ve dolayısıyla faizlerde düşüş, IMF ve OECD'den iyimser mesajlar, uluslararası kredi kuruluşlarından Türkiye'nin notunun yükseltilebileceği yönünde açıklamalar da dahil olumlu ve güzel gelişmeler yaşanıyor.

ABARTILI OYUN

İçerdeki bu gelişmeler doğrultusunda, piyasaların moralinin de yüksek olması beklenebilir. Fakat son dönemde, başta İMKB olmak üzere piyasalarımız da uluslararası gelişmelere anında tepki verdiği için, özellikle borsada dünkü şok düşüşü kısmen normal karşılamak mümkün.

Kısmen diyorum, çünkü her zaman olduğu gibi, İMKB'deki düşüş diğerlerine göre yine abartılıydı. Ekonomik resesyona giren Japonya'da yenin düşüşüne paralel olarak yüzde 1.3 oranında değer kaybetti. Tokyo Borsası, dünkü düşüşü ile ocak ayından bu yana en düşük değerine inmiş oldu.

Hong Kong Borsası'nda ise düşüş Tokyo'ya göre biraz daha yüksek, yüzde 6 civarında oldu. Avrupa borsaları ise dün düşüşte Asya ve İMKB'ye göre biraz daha temkinliydi. Keza bu borsalarda düşüş yüzde 1-2 arasında kaldı.

RUSYA HIZLI DÜŞTÜ

Dün büyük düşüş Rusya'da yaşandı. Moskova Borsası'nda hisseler dün yüzde 8'den fazla değer kaybetti.

İMKB'de ise dün 234 puanlık bir düşüşle hisseler ortalama yüzde 5.8 oranında değer kaybetti. Asya ve Avrupa'daki oranlara bakıldığında İMKB'deki düşüşün abartıldığını farketmek mümkün. Fakat gelişmekte olan piyasalar arasında İMKB'nin Moskova Borsası ile aynı kefeye konulduğunu unutmamakta fayda var. Ayrıca Rusya korkusu ile İMKB'de tekrar küçük çaplı satışa geçen yabancılar bir tarafa, düşüşe oynayan bizim spekülatörlerin açığa satışlarını da gözardı etmemek gerek.

New York Borsası da dün açılışta 80 puan geriledi.

Hangi borsa ne kadar düştü?

Moskova: Yüzde 8

İstanbul: Yüzde 5.8

Tokyo: Yüzde 1.3

Frankfurt: Yüzde 0.9

Paris: Yüzde 1.5

Londra: Yüzde 2

Çin’de devalüasyon korkusu

Japon Yeni ABD Doları karşısında dün 146.5 yenlik değeri ile son sekiz yılın en düşük değerine geriledi. Japon Yeni'nin sürekli gerileyişi, Japon ekonomisinin zayıf performansının Asya ülkelerinde yeni bir krizi ateşleyebileceği kaygılarını güçlendiriyor. Uzmanlar, Japonya Merkez Bankası müdahale etmediği takdirde yenin 150 sınırının altına düşeceği uyarısında bulunuyor.

Aynı çevreler, bu uyarıya, diğer sanayileşmiş ülkelerin merkez bankalarının desteği alınmadığı takdirde, Japonya Merkez Bankası'nın tek başına müdahalesinin etkisinin sınırlı kalacağını da ekliyor.

Yenin değer kaybının Japon ihraç mallarının fiyatlarını ucuzlatarak bu ülke ihracatçılarının durumunu güçlendireceği belirtiliyor. Japon ihracatçılarının kazancının, kriz içindeki diğer Asya ülkelerinin hesabına yazılacağı ve bu ülkelerin durumunun daha da güçleşmesine yol açacağı da vurgulanıyor.

Japon Yeni'nin düşük performansının, Çin'den başlayarak bütün Asya ülkelerinde tahrip edici yeni bir devalüasyon dalgası başlatmasından korkuluyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!