Aşir Efendi Kütüphanesi'nin altındaki tabela rezaleti son buldu

Güncelleme Tarihi:

Aşir Efendi Kütüphanesinin altındaki tabela rezaleti son buldu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 2015 12:10

Yüzlerce yıllık medeniyeti bünyesinde bulunduran İstanbul’da bir ‘tarih faciası’ dün ortadan kalktı. Aşir Efendi Vakfı tarafından 1800’lü yılların başlarında İstanbul Fatih’te kurulan Aşir Efendi Kütüphanesi’nin altında bulunan döviz bürosunun astığı tabela kaldırıldı.

Haberin Devamı

Twitter’da Görsel Gürültüler isimli hesabın 12 Haziran 2015 tarihinde Fatih Belediyesi’ne Twitter üzerinden yaptığı paylaşımla tabelanın kaldırılması yönünde talepte bulundu.Bunun üzerine aradan 6 ay geçmesinin ardından 10 Kasım 2015 tarihinde tarihi kütüphanenin olduğu binadaki tabela kaldırıldığını Fatih Belediyesi Twitter üzerinden duyurdu. İlk paylaşımı yapan Görsel Gürültüler bu süre içerisinde zaman zaman konuyu takip eden paylaşımlarda bulundu.  

 

 

BELEDİYENİN ASLİ GÖREVİ

Radikal Haber Müdürü Ömer Erbil tabelanın vatandaşların sosyal medyadaki takibi sonucunda kaldırılmasını olumlu bulduğunu belirtirken Fatih Belediyesi’ni eleştirdi.Erbil, ‘’Sosyal medyanın sadece dedikodu ve hakaret etme yeri olmadığını gösteren anlamlı bir örnek. Lakin Fatih Belediyesi bu baskıya gerek duymadan asli görevleri arasında bulunan bu tür tarihi eserlere zarar veren her türlü uygulamayı denetlemesi ve kaldırması gerekir. Sadece Fatih Belediyesi değil, Tarihi Yarımada’dan sorumlu 4 Numaralı Kültür Varlıkları Bölge Koruma Kurulu, söz konusu haberdeki tarihi yapının asıl sahibi Vakıflar Genel Müdürlüğü de bu konuların takipçisi olması gerekiyor. Tarihi Yarımada’da şöyle bir turlayın bu tür görüntü kirliliği oluşturan, tarihi yapılara zarar veren onlarca örneğe rastlarsınız.’’ diye konuştu.

 

Haberin Devamı
ADANA’DA KİMSE MÜZEYE GİTMİYOR

AŞİR EFENDİ KİMDİR?

1730 yılında doğdu. Memuriyet hayatına erken yaşlarda başlayan Aşir Efendi İstanbul Kadılığı’na kadar yükseldi. Vefatından sonra kendi adına bir vakıf kurulan Aşir Efendi’nin oğlu babası adına bir kütüphane yaptırdı. 

cmumay@hurriyet.com.tr

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!