Asgari ücret maratonu başladı... Bir kez ve yüzde 40-50 arası artış

Güncelleme Tarihi:

Asgari ücret maratonu başladı... Bir kez ve yüzde 40-50 arası artış
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2023 07:00

6.6 milyonu aşkın asgari ücretlinin yanı sıra tüm iş dünyasını da ilgilendiren asgari ücret görüşmeleri dün başladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın açılış konuşmasını yaptığı masada bu yıl üç asgari ücretli, çalışan kesimi temsil ediyor. Görüşmelerde taraflar, ‘enflasyona ezdirmeyecek’ bir rakama odaklanırken 2024’te tek seferlik ve yüzde 40 ila 50 arasında artış yapılacağına ilişkin beklenti hakim.

Haberin Devamı

GELECEK yıl uygulanacak asgari ücret için komisyon çalışmalarına başladı. Komisyonda bu yıl diğer yıllardan farklı olarak dört asgari ücretli çalışanları temsil eden heyette yer alıyor. Komisyonun ikinci toplantısını 18 Aralık’ta yapması bekleniyor. Komisyonun ilk toplantısında işçi ve işveren vergi dilimlerinin yeniden belirlenmesi konusunda ortak tavır sergiledi. Bu yıl asgari ücret için yüzde 40 ila 50 arasında değişen oranda bir zam beklentisi öne çıkarken, işverenlere verilen asgari ücret desteğinin sürüp sürmeyeceği ve ne kadar olacağına da müzakerelerde karar verilecek.

ÇALIŞANI ENFLASYONA EZDİRMEYECEĞİZ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ev sahipliğindeki toplantıda, işveren tarafını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil ederken, işçi tarafını TÜRK-İŞ temsil etti. İşveren heyetinin başkanlığını TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, işçi heyetinin başkanlığını TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar yaptı. Toplantının açılışını yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücretin tüm işverenleri yakından ilgilendiren önemli bir konu olduğunu belirtti. Işıkhan şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“Çalışma barışının yanında işsizlik ve kayıt dışılık için ayrı bir öneme sahiptir. Şartlar ne olursa olsun 21 yıldır kayıt dışı istihdam ve işsizlikle mücadeleye devam edeceğimizi belirtmek isterim. İşsizlik oranımız son 11 y ılın en düşük seviyesi olan yüzde 8.9 olarak gerçekleşmiştir. İstihdamımızı artırmaya devam edeceğiz. Hayat standardını geliştirmek için gece gündüz çalışıyoruz. Her alanda güçlü Türkiye’den söz edeceğiz. Çalışanlarımızın gelirlerini enflasyona ezdirmeyeceğiz. Bu süreçte temel hedefimiz bir hakem rolü üstlenerek işçi ve işverenlerin mutabakatıyla asgari ücreti tespit etmek. Komisyon ayrıca asgari ücreti belirlerken ülkenin içinde bulunduğu koşulları dikkate alarak tespit yapmaktadır. Kimseyi mağdur etmeyecek en makul nokta belirlenecek. 2024 yılı için belirlenecek asgari ücretin çalışanlarımızı enflasyonun tahribatına karşı korumasına ve enflasyona karşı dikkat edeceğiz.”

Haberin Devamı

Asgari ücret maratonu başladı... Bir kez ve yüzde 40-50 arası artış

VERGİ DİLİMLERİ GÜNCELLENMELİ

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Başkanı Özgür Burak Akkol da üç önceliklerinin bulunduğunu belirterek bunları şöyle sıraladı:

“Birincisi ülkemizin sürdürülebilir refahı. İkincisi çalışma arkadaşlarımızın enflasyon karşısında korunması. Üçüncüsü ise üretimin ve istihdamın devamlılığının sağlanması. Artan yaşam maliyetlerine karşı tüm çalışanların gelirlerinin korunması için atılabilecek en önemli adımlardan biri de vergi dilimlerinde yapılacak güncelleme olacaktır.”

MESAİYE KALANIN ÜCRETİ DÜŞÜYOR

TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar ise, ücretlilerin vergiye esas gelir tarifesi ve oranlarının çok düşük kaldığına dikkat çekti. Ağar, “Yılbaşında ele geçen net ücret, aylar geçtikçe azalıyor. Bu konuda, işveren kesimiyle birlikte ortak talepte bulunduk. Gelir tarifesinin ilk diliminin 12 aylık asgari ücret seviyesine getirilmesini istedik. Ücretli çalışanlar için farklı bir gelir oranı uygulansın, ayırım ilkesi gözetilsin. Fazla mesai yapan bir asgari ücretli işçinin ücreti asgari ücretin altında kalmaktadır” dedi.

Haberin Devamı

MASADAKİ ÇALIŞANLAR

Adana’da hastanede işçi olarak çalışan iki çocuk annesi Hatice Akgedik, Ankara’da kasiyerlik yapan Meliha Nur Şıkbudak, Çorum’da yaşayan üç çocuk babası enerji işçisi Saffet Canbaz ve Bolu’da yaşayan üç çocuk babası karayolları işçisi Durmuş Öztürk, milyonlarca asgari ücretli adına pazarlık masasında yer aldı.

BU YIL TEK ZAM YAPILACAK

Halen asgari ücret bir işçi için aylık brüt 13 bin 414 lira 50 kuruş, net 11 bin 402 lira 32 kuruş olarak uygulanıyor. Asgari ücrete son iki yılda temmuz ayında da ara zam yapılmıştı. Ancak 2024’de tek zam yapılacağı açıklandı. Asgari ücret için pazarlıklar rakam bazında başlamadı. Ancak kamuoyunda beklenti yüzde 40 ile 50 arasında bir oranda zam yapılacağı yönünde. Buna göre asgari ücrete gelen zam oranı yüzde 40 olursa maaş 4 bin 560 lira artacak ve 15 bin 962 lira olacak. Asgari ücrete yüzde 45 zam gelmesi durumunda yeni asgari ücret 5 bin 131 lira artarak 16 bin 533 TL olacak. Yüzde 50 oranında bir zam gelirse de net asgari ücret 17 bin 103 TL olacak.

BAKMADAN GEÇME!