’Amerika mı Türkiye mi’ diye silah dayasalar, paramı size yatırırım

Güncelleme Tarihi:

’Amerika mı Türkiye mi’ diye silah dayasalar, paramı size yatırırım
Oluşturulma Tarihi: Mart 17, 2007 00:00

İsviçreli ünlü yatırım uzmanı Marc Faber, piyasalardaki dalgalanmadan en büyük zararı en çok prim yapanların göreceğini savundu, Türkiye’nin fazla yara almayacağını söyledi. Yüksek fiyatlar nedeniyle İMKB’deki hisselerini aralıkta sattığını söyleyen Faber, "Paranızı nereye yatırırsınız diye sorsalar, tercihim ABD değil, başıma silah da dayasalar Türkiye olur" dedi.

BAŞTA Microsoft’un patronu Bill Gates olmak üzere dünyanın dolar milyarderlerine stratejik danışmanlık hizmeti veren İsviçreli ünlü yatırım uzmanı Marc Faber, "Kimse ayı piyasası (düşen piyasa) başlıyor diye çan çalarak uyarmaz" derken, piyasalardaki dalgalanmanın bir süre daha süreceği tahmininde bulundu. Bundan en büyük zararı ise son 3 yılda en çok prim yapan piyasalar olacağını, Türkiye’nin ise fazla yara almayacağını söyleyen Faber, bir yatırımcı olarak kişisel tercihin ABD yerine kesiklikle Türkiye olacağını söyledi.

FELAKETİ ÖNGÖREN KİŞİ: Garanti Masters Özel Bankacılık tarafından davet edilen ve dünya piyasalarında 1987 New York Borsası’ndaki çöküşü tahmininden sonra, "Felaketi öngören kişi" lakabı anılan Faber, önceki akşam İstanbul’da "Küresel Ekonomide Beklentiler ve Olası Tehditler" konulu bir konferans verdi. Konferans öncesinde sorularımızı yanıtlayan Faber, "Küresel ekonomi 2000-2001’den itibaren hızlı büyüdü, özellikle 2002’den itibaren ABD Merkez Bankası’nın (FED) para basmasıyla her alanda patlama yaşandı. Bu dönemde Türkiye de 6 kat büyüdü" dedi.

AYI PİYASASI ÇANLA DUYURULMAZ: "Ben biraz karamsarım. Bu yüzden adım felaket tellalına çıktı" diyen Faber, piyasalardaki dalgalanmanın bir süre daha devam edeceğini belirti. Faber, piyasalarla ilgili sözlerini şöyle sürdürdü: "Piyasalarda önümüzdeki dönemde bir miktar şıkışıklık ortaya çıkabilir. Hálá boğa piyasasındayız. Şu anda bazı düzeltmeler yaşanıyor. Boğa piyasası (yükselen piyasa) bitiyor mu, söylemek zor belki. Ama zaten kimse ayı piyasası başlıyor diye çan çalarak bizi uyarmaz, uyarmacaktır da."

EN ÇOK PRİM YAPAN ZARAR GÖRÜR: Faber’e göre, dalgada en çok zarar gören piyasalar, son üç yılda en çok artan, prim yapanlar olacak. Marc Faber’in bu konudaki değerlendirmesi şöyle: "Mesela 2003’ten bu yana Çin, Hindistan, Vietnam da kazançlar 4-5’e katlandı. En çok kayıplar da buralarda olacaktır. Gelişmekte olan piyasalar içinde yeni sivrilmeye çalışan Türkiye’nin, olası büyük dalgadan çok fazla yara alması beklenmiyor. Keza Türkiye ABD, İngiltere, Japonya gibi henüz gelişmiş bir ülke değil, piyasası da ona paralel bir seyir içinde."

İMKB’DEN ARALIKTA ÇIKTIM: "Türkiye için çok karamsar değilim" diyen Faber, kendisinin ABD yerine Türkiye’ye yatırım yapmayı tercih edeceğini açıkladı. Faber, "Paranızı nereye yatırırsınız diye sorsalar, başıma silah da dayasalar, hiç düşünmeden Türkiye derim. ABD’ye yatırım yapmak yerine Türkiye’ye yatırım yapmayı tercih ederim" dedi. Faber, : "İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) şu anda aşırı değerlenmiş değil. Ancak yine de mevcut konjonktür nedeniyle, şu anda hisse almak yerine satın. Bir dönem ben de İMKB’de hissem vardı. Ancak bunları geçen aralık ayında elimden çıkardım" dedi.

300 milyon dolarlık şahsi portföyü var

YÖNETİĞİ çok sayıda milyar dolarlık fonlarolduğunu belirten Marc Faber, kendi yatırımları ile ilgili olarak şunları söyledi: "Şahsıma ait 300 milyon dolarlık bir varlık yönetiyorum. Bir web sitem ve abonelerime gönderdiğim bültenim var. Buralardan aldığım ücret, kişi veya kuruma göre değişiyor. İnsanlara yatırım tavsiyelerinde bulunuyorum, şu ülkeye gidin veya şurada şu enstrümanlara yatırım yapın diyorum ama hepsi bu. Ötesi onlara kalmış. Çünkü herşey kötüye gittiğinde elleri kirli olan kişi olmak istemem."

Buffet kadar zengin değilim ama o hiç bara gitmemiştir

MARC
Faber, dünyada son 20 yılda ortaya çıkan kriz, çalkantı ve durgunluk gibi önemli gelişmeleri önceden tahmin etmesine rağmen adının neden Forbes Dergisi’ndeki en zengin bin kişi listesinde olmadığını, oysa dünyannı en büyük fon yöneticisi Warren Buffet’ın en zengin ikinci kişi olduğunun nedenlerini sorduk. Faber, sşu yanıt verdi: "Evet buffet 2’nci zengindir ve ben de en zenginler listesinde yokum. Ama benim zenginliğim onunkinden farklı. Buffet’a sorun bakalım, hiç gece bara gitmiş mi. Buffet, zengin olabilir. Ama gece kulübüne gidip benim kadar eğlenmemiştir. "

Sizin yerinizde olsam İstanbul’da ev alırım

ÜNLÜ girişimci Marc Faber, yatırımcıların sıra dışı fırsatları yakalaması ve kimsenin farkına varamadığı noktalara odaklanması gerektiğini vurguladı. Dünyada gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerdeki emlak piyasalarına dikkat çeken Faber, genç nüfusundan dolayı birçok ülkeye göre olumlu demografik gelişmenin yaşandığı Türkiye’deki emlak piyasasının çok cazip cazip olduğunu belirtti. Faber, bu konuda şunları söyledi: "Türkiye’deki emlak sektörünü cazip buluyorum. Sizin yerinizde olsam, bugün itibariyle hiç düşünmem İstanbul’dan bir ev satın alırım. Tüketici borçları çok düşük. Bu sektörde potansiyel çok yüksek ve gelişmeye çok açık. Ülkenizdeki gayrimenkul fiyatları da çok iyi. Size önerim, ABD’deki mali piyasaları hafife alın. Gelişmekte olan ekonomileri ciddiye alın. Orta Asya’yı, Latin Amerika’yı yakından takip edin."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!