Alman hükümeti Yunanistan için görüş ayrılığında

Güncelleme Tarihi:

Alman hükümeti Yunanistan için görüş ayrılığında
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2011 15:37

Alman koalisyon hükümetini oluşturan partiler, mali kriz içinde bulunan Yunanistan'ın kurtarılması konusunda görüş ayrılığına düştü.

Haberin Devamı

Hükümetin küçük ortağı olan Hür Demokrat Partinin (FDP) genel başkanı ve Ekonomi Bakanı Philipp Rösler, Yunanistan'ın düzenli bir şekilde iflasa gidebileceği yönünde görüş belirtmesinden sonra, Hristiyan Sosyal Birlik Partili (CSU) politikacılar da, Yunanistan'ın avro bölgesinden çıkartılmasın mümkün olabileceği yönünde açıklamalarda bulundu.

Başbakan Angela Merkel'in genel başkanlığını yaptığı Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) ise, tüm bu önerilere karşı çıkıyor.

Alman hükümet sözcüsü Steffen Seibert ise, bugün Berlin'de yaptığı açıklamada, Merkel için, Yunanistan'ı ziyaret edecek troyka ekibinden çıkacak kararın önemli olduğunu belirterek, Merkel ile Rösler arasında görüş ayrılığı olmadığını savundu.

Seibert, Alman hükümetinin, Yunanistan'ın verdiği taahhütleri yerine getirip getirmediğiyle ilgili olarak troykanın kararına güvendiğini ve Yunanistan'ın taahhütlerini yerine getirebileceğine inandığını söyledi.

Haberin Devamı

Yunanistan'ın taahhütlerini yerine getirmemesi durumunda ise planlanan diğer yardımların yapılmayacağını Merkel'in daha önce açıkladığını ifade eden Seibert, Alman hükümetinin hedefinin tüm avro bölgesinde istikrarı sağlamak olduğunu, bazı avro ülkelerindeki borç krizinin aşılabilmesi için tüm avro ülkeleriyle sıkı bir işbirliği yapılması gerektiğini kaydetti.

Bu başarılamazsa ne olur?

CSU Genel Başkanı ve Bavyera Eyaleti Başbakanı Horst Seehofer, bugün Münih kentinde partisinin yönetim kurulu toplantısından önce yaptığı açıklamada, Yunanistan'a yardım yapılmasını doğru bulduğunu, ancak son çare olarak "Bu başarılamazsa ne olur?" konusunun da düşünülmesi gerektiğini belirtti.

Seehofer, avronun istikrarının sağlanması gerektiğini, ancak Almanya'nın sürekli bir şekilde başka ülkelerin borçlarını üstlenmesini istemediklerini kaydetti.

CDU'lu Hristiyan Birlik partilerinin (CDU/CSU) Federal Meclis Grubu Başkanı Volker Kauder ise, Alman 1. televizyon kanalı ARD'ye yaptığı açıklamada, Yunanistan'ın avro bölgesinden çıkartılmasının yasal olarak mümkün olmadığını, bundan dolayı neyin mümkün olabileceğinin konuşulması gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Hristiyan Birlik partilerinin Federal Meclis Grubu Başkan Yardımcısı Michael Meister de, N24 haber kanalına yaptığı açıklamada, Ekonomi Bakanı ve FDP Genel Başkanı Rösler'in, mümkün gördüğü gibi Yunanistan'ın düzenli bir şekilde iflasa gitmesi önerisine karşı çıktı.

Meister, avro bölgesindeki ülkelerin bu bölgeye üye olarak kalmasının hedeflenmesi gerektiğini belirterek, "Yunanistan için bir yardım paketi oluşturduk. İflasa gitmesi ve avro bölgesinden çıkartılması konusunda spekülasyon yapılmasının bize yardımcı olacağına inanmıyorum" şeklinde konuştu.

Yeşiller Partisi Federal Meclis Grubu Başkan Yardımcısı Fritz Kuhn da, Bakan Rösler'in açıklamasının, yangını körükleyici nitelikte olduğunu ifade ederek, Rösler'in, Yunanistan'ın iflasa gitme olasılığının olabileceği şeklinde açıklama yapmasının tehlikeli ve sorumsuzca olduğunu, Yunanistan'ın ve avronun her halükarda kurtarılması gerektiğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!