Alaylı kuyumcular ‘okullu’ oldu

Güncelleme Tarihi:

Alaylı kuyumcular ‘okullu’ oldu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2023 07:00

Kuyumcu esnafının ticari faaliyetlerine devam edebilmesi için yetki belgesi alması zorunluğu 31 Aralık 2022’de sona erdi.

Haberin Devamı

Yetki belgesi alan kuyumcularla ilgili bilgiler veren İstanbul Kuyumcular Odası (İKO) Başkanı Mustafa Atayık, geçtiğimiz yıl İstanbul’da 3 bin 600 kişiye belge verildiğini söyledi. Tüm kuyumcuları konuyla ilgili bilgilendirdiklerini belirten Atayık, “Hiçbir kuyumcumuzun mağdur olmaması için Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) nezdinde yapığımız çalışmalarla Muhsin Ertuğrul Mesleki Eğitim Merkezi ile birlikte Ustalık-Çıraklık beceri sınavlarını yapıyoruz.Ayrıca, Oda’mızda Mesleki Yeterlilik (MYK) Sınavları devam ediyor. Meslektaş-larımız, kalfalık olmaksızın MYK Sınavı’na girerek doğrudan ustalık sınavına katılabilir. 2022 yılında Oda’mız bünyesindeki atölyelerde ve dersliklerde 3 bin meslektaşımıza kalfalık-ustalık, 600 kişiye de MYK belgesi verdik” dedi. Mücevher İhracatçıları Birliği (MİB) Başkanı Burak Yakın ise, “Kuyumcular genellikle, babadan ya da dededen meslek veya çıraklığını yapmış kişilerdir. Bu yüzden yetki belgesi, kurumsallaşmak anlamında gerçekleştiği için önemli bir adım. Ön eğitimi aldırıp, aslında sizi okullu yapıyorlar” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Kuyumculuk sektörü 2022 yılını 5 milyar 855 milyon dolarlık ihracatla kapattı. Altın ve gümüş ihracatı bir önceki yıla göre yüzde 7, pırlantalı mücevher ihracatı ise yüzde 33 oranında yükseldi. Salgının etkisinin azalması ve turist yoğunluğunun artmasıyla birlikte sektör iç piyasayı da hareketli geçirdi. İKO Bakanı Atayık, 2023’te büyük beklentiler içerisinde olduklarını belirterek, “Seçimi de hesaba kattığımızda özellikle haziran sonrası düğün sezonunda alışveriş için verimli bir dönem bekliyoruz” dedi.

 

BAKMADAN GEÇME!