Akrabalarımızı denetlemeyelim mi?

Güncelleme Tarihi:

Akrabalarımızı denetlemeyelim mi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 28, 2014 01:34

İŞ TEFTİŞ Kurulu Başkanlığı Hürriyet’in gündeme getirdiği madenlerdeki denetimlerde yaşanan akrabalık ilişkilerini kabul etti ve ekledi: Ama bu yapılan yasal olarak suç değil.

Haberin Devamı

ÇALIŞMA Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanı Mehmet Tezel, Hürriyet’in gündeme getirdiği teftişlerde yaşanan akrabalık ilişkilerini doğrularken bunun yasal olduğunu ve suç teşkil etmediğini söyledi. Teftiş Kurulu Başkanı Tezel madenlerdeki denetimleri izlemek ve koordine etmek üzere bulunduğu Soma’da Hürriyet’in gündeme getirdiği akrabalık ilişkilerini açıklığa kavuşturmak için basının karşısına çıktı. Teftiş incelemesindeki enişte-kayınbirader skandalı ile ilgili soruşturma başlattıklarını söyleyen Tezel, “Kazanın meydana geldiği madende son teftişi gerçekleştiren ve olumlu rapor veren iki müfettişle alakalı idari soruşturma başlattık. Bu soruşturma genişleyebilir de” dedi.

YASALARDA SUÇ DEĞİL

Tezel, facianın yaşandığı Soma AŞ’ye ait madende Proje ve Etüt Müdürü Hayri Kebapçılar’ın eniştesi İş Başmüfettişi Emin Gümüş’ün denetim yapmasına ilişkin şunları söyledi: “Son teftişle alakalı ‘Noksansız rapor olur mu’ haberleri üzerine bir soruşturma başlattık. Bu idari soruşturma için üç arkadaş görevlendirdik onlar da çalışmalarına başladılar. Yanlış algı sonucunda çalışma bakanlığımızın iş teftiş üzerinden yıpratmaya dayalı haberler var. Yasalarda suç olmayan konuları kendiliğinden birilerinin suç sayarak bizleri itham etmesi kabul edilebilir bir durum değil. ”

Haberin Devamı

ACİL GÖREVLENDİRDİK

Hürriyet’in yine dün sayfalarına taşıdığı ‘Karı-koca denetimine’ ilişkin ise Tezel’in açıklamaları şöyle: “Karı-Koca birlikte denetliyor diye bir ikinci başlık var. Bu başlık yanlış. Karısı iş müfettişi kocası da üniversitede öğretim görevlisi. Burada Aysel Ertük isimli baş müfettişimiz bu heyetin içinde maden müfettişi olarak yer almış, olayın olduğu gün denetim yapan arkadaşımızdır. Biz acil hallerde olaya en yakın müfettişi acil bir şekilde görevlendiririz. Onlar savcılardan önce buradaydı. Onların görev yazılarını hemen yazdık buraya intikal edin iş kazasını inceleyin diye.”
Savcının üniversiteden hangi bilim adamlarını hangi profesörleri görevlendireceğini kendilerinin bilemeyeceğini kaydeden Tezel, “Ne müdahale edebiliriz ne de seçebiliriz. Bilirkişi ayrı bir konu. Bizim müfettişlerimizin yaptıkları çok ayrı bir şeyler. Aynı heyette değiller. Savcının çalışmaları ayrı ve gizlidir” diye konuştu.

Haberin Devamı

Hepimizin akrabası var

ÇALIŞMA Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı adına açıklama yapmaya yetkili olduğunu söyleyen iş müfettişi Hüseyin Okuyucu ise denetleyenle denetlenen arasında ilişki yoksa müfettişin işleminde sorun olmayacağını savunarak, “Kendi kurallarımız var. Eşinin ve kendisinin hisse sahibi olduğu, ortaklığı olduğu işyerine gidemez. Genel müdür, işletme müdürü, kanunen yetkili işveren olsaydı denetim olmazdı. Herhangi bir müfettişi akrabasının ücretli olarak çalıştığı yeri denetleyebilir, akrabası var diye müfettiş giremez diye bir kural yok. O vatandaşın (Soma Holding Proje ve Etüd Müdürü Hayri Kebapçılar) imza yetkisi yok, ücretli çalışan, mühendis bu adam. Bizim de hepimizin akrabası olan yerler var. Akrabalarımızın işçi olarak çalıştıkları yerlerde denetim yapmayacak mıyız” dedi.

Haberin Devamı

Diğer madenler denetimde

SOMA’da teftişlerin sürdüğünü kaydeden Tezel şöyle konuştu: “Kazanın sebeplerini araştırmak üzere beş kişilik heyetimiz var. Ayrıca işçilerimizin çalıştığı şartlarla, ücretlerle, mesai sistemlerle, dayılık sistemi ile de ilgili denetim yapılıyor. Onlar da iki kişilik bir heyet. Bir diğer heyetimiz de diğer ocaklarda bir takım olumsuzlukların olduğu şikayetleri geldi. Bunları inceleyen 3 kişilik bir heyet. Bir de İmbat Madencilikle ilgili şikayet incelemesi yapılıyor. Soma AŞ’ye bağlı ve Ata Bacası ve Işıklar ocaklarıyla ilgili de tetkiklerimiz sürmekte.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!