‘Akkuyu’da ekim planı değişmedi’

Güncelleme Tarihi:

‘Akkuyu’da ekim planı değişmedi’
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2023 07:00

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Akkuyu Nükleer Santralı projesine başlanırken yapılan ‘Ekim 2023’te üretime geçilecek’ planında bir değişiklik olmadığını belirtti. Dönmez, sene sonunda ilk elektrik üretiminin başlayacağının altını çizerek, “Süreç bir yılı bulur. Bu tür projelerde ileri derece güvenlik tedbirleri alınıyor” dedi.

Haberin Devamı

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Akkuyu Nükleer Santralı’nın birinci reaktöründe 2023’ün sonlarına doğru ilk elektrik üretiminin başlayabileceğini söyledi. Dönmez, “2018’de temeli atıldığında konuşulan tarih 29 Ekim 2023’tü. Çünkü teknik olarak Cumhuriyet 101. yaşına 30 Ekim’de giriyor. Onlarla da konuşmamızda ‘Ekimden sonra fiilen deneme üretimlerine başlarız’ demişlerdi, o programda bir değişiklik yok. 2023’ün sonuna doğru ilk elektrik üretimleri başlayabilir. Bu tip devasa nükleer santrallarda işletmeye alma süreleri bir yılı buluyor. Denemeler ve kontroller yapmak zorundasınız. Bunun kendine özgü bir işletmeye alma, devreye alma prosedürü var, ondan kaynaklı olarak süre biraz daha uzun olur” diye konuştu.

İKİNCİ NÜKLEER SİNOP’TA

Haberin Devamı

Dönmez, bir grup gazeteciyle yaptığı sohbet toplantısında, Akkuyu’daki çalışmaların Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı gözetimi denetimi altında yürütüldüğünü belirterek, “Nükleer güç santralı kuracaksanız, dünyada bu denetimlere tabi olmak durumundasınız. Biz de bugüne kadar bu denetimleri onların gözetimi altında yaptık. Sahaya nükleer yakıt geldikten sonra o yakıtın depolandığı alanla alakalı olarak tabii ki artık ikinci derece, yani bir ileri derece güvenlik tedbirleri alınıyor” dedi.

‘Akkuyu’da ekim planı değişmedi’

GABAR REZERVİNİN YÜZDE 65’İ ÜRETİLEBİLİR

Türkiye’nin diğer nükleer güç santrallarıyla ilgili çalışmalarına yönelik soruları ise Dönmez şöyle yanıtladı: “Birinciyi Akkuyu’da inşa ediyoruz, inşallah ikincisi Sinop’ta olacak. Trakya’yla ilgili olarak da yer tespit çalışmaları hâlâ devam ediyor. Biz yeri de hazırlamak istiyoruz çünkü bu tip büyük projelerde yer etütleri, çevresel etkiler, kullanım izinlerinin alınması vesaire, zaten birkaç yıl tüketen işler. Biz bunun ÇED raporu başta olmak üzere zemin etütleri ve arazinin kullanım haklarına ilişkin süreçleri bir taraftan sanki santral hemen yarın başlayacakmış gibi hazırlıyoruz ki herhangi bir anlaşmaya vardığımızda zaman kaybetmeyelim.”

Haberin Devamı

Dönmez, Gabar petrolünün keşfi sonrasında akaryakıtta indirim olup olmayacağına yönelik olarak ise, “Henüz daha işin başındayız, bu bir ilk keşif kuyusu. 2020’de ilk keşif yaptığımızda da benzer sorular vardı. Biz hep demiştik ki, ‘Bu işten hem milletimiz hem devletimiz kazançlı çıkacak, yeter ki biz sahayı üretime alalım’. Şu anda da daha henüz tam üretime geçmiş değiliz, bu işten de hem milletimiz, hem devletimiz kazançlı çıkacak” dedi. Gabar’daki petrol miktarının yaklaşık 1 milyar varil olduğunu ifade eden Dönmez, “Şimdi üretilebilir kısmıyla ilgili olarak net değeri vermek için iki-üç daha kuyu açılması gerekiyor. Şu anda ilk kuyunun verileri çok iyi, yani günlük bin 300, hatta bin 500 varil veriyor. İlk kuyuya göre arkadaşlarımızın değerlendirmeleri yüzde 60 civarında, bunu da ‘brüt rezervin yüzde 60-65’ini üretebiliriz’ şeklinde değerlendiriyorlar” diye konuştu.

Haberin Devamı

KARADENİZ GAZI BİR HAFTA İÇİNDE SİSTEMDE

BAKAN Dönmez, Karadeniz gazının sisteme ne zaman bağlanacağına yönelik soruyu ise şöyle yanıtladı: “İşlemler henüz devam ediyor. Bir hafta içerisinde bitmiş olur. Bir sıkıntı yok. Karadeniz gazı da artık tesiste fakat bazı teknik prosedürler var, onları tamamlamaları gerekiyor.”

Karadeniz gazında ikinci faz çalışmalarını hızlıca hayata geçireceklerini anlatan Dönmez, üç yıl içerisinde ikinci fazın tamamlanmasını hedeflediklerini ifade etti. Dönmez, “Böylece günlük 10 milyon metreküpten 40 milyon metreküpe de üretimi artırmış olacağız” bilgisini verdi. Dönmez, Karadeniz gazıyla ilgili ‘bedava doğalgaz’ müjdeleriyle vatandaşa yaklaşık 40 milyarlık lira destek verileceğini de sözlerine ekledi. 

Haberin Devamı

‘Akkuyu’da ekim planı değişmedi’

BAKMADAN GEÇME!