Akbelen’de kamulaştırma iptal edildi

Güncelleme Tarihi:

Akbelen’de kamulaştırma iptal edildi
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 2024 07:00

MUĞLA Milas’ta Akbelen Ormanı çevresinde, zeytinlik ve tarım arazilerini kapsayan 190 parsellik arazinin linyit kömürü çıkarmak üzere kamulaştırılmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı’na ait ‘acele kamulaştırma kararı’ dün yayımlanan yeni bir kararla iptal edildi.

Haberin Devamı

Zeytin ağaçları ve Akbelen ormanı için nöbet tutan vatandaşlar “Köyümüzü madenden tamamen kurtarana kadar mücadelemiz devam edecek” derken, AK Parti Muğla Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı Aydın Ayaydın, “Kamulaştırma konusunda kendimi sorumlu hissederek Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan nezdinde girişimde bulundum ve kararın gözden geçirilmesini talep ettim” ifadelerini kullandı.

TERMİK SANTRALA KÖMÜR İÇİN

Resmi Gazete’de 12 Mart’ta yayımlanan karar, Limak ve IC Holding iştiraki YK Enerji tarafından işletilen Yeniköy-Kemerköy Termik Santralı’nın kömür ihtiyacını karşılamak için Akbelen Ormanı’nın bulunduğu İkizköy, Çamköy ve Karacahisar sınırları içindeki 190 parsellik arazinin, linyit madeni sahası olarak kullanılmak üzere, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından kamulaştırılmasını içeriyordu. Kararla Akbelen Ormanı’nın bulunduğu köylerin sınırları içinde toplam 90 parselde, 832 dekarı zeytinlik olan 2 bin 24 dekar arazi, Maden Genel Müdürlüğü tarafından kamulaştırılarak, YK enerji tarafından linyit kömürü çıkarılacaktı. Acele kamulaştırmaya yöre halkı tepki gösterirken, “Kamulaştırma kamu yararına yapılır, bu kararın hukuki dayanağı yoktur” açıklaması yapılmıştı.

Haberin Devamı

İptal kararı öncesinde Ayaydın, “Evet enerjiye ihtiyacımız var ve bunu ithal yerine yerli kaynaklarla sağlama konusundaki hassasiyeti de son derece makul buluyorum. Ancak Muğla için tarımın, doğaya saygılı sürdürülebilir turizmin de çok değerli olduğuna dikkat çekmek istiyorum. Bu nedenle dün akşam Cumhurbaşkanımızı iki kez arayarak taleplerimi ilettim, toprakların istimlak edilmesinden vazgeçilmesi için talepte bulundum” demişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!