Akaryakıt istasyonlarına otomatik tanıma sistemi

Güncelleme Tarihi:

Akaryakıt istasyonlarına otomatik tanıma sistemi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2023 07:00

AKARYAKIT sektöründe kayıtdışı ekonomi ile mücadele için yeni bir adım atılıyor. Gelir İdaresi Başkanlığı, araçları otomatik olarak tanıyan Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’ni hayata geçiriyor.

Haberin Devamı

Resmi Gazete’de dün yayımlanan tebliğe göre yakıt alan araçların plakalarını otomatik olarak Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihaz’a işleyecek olan Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi, manuel plaka girişlerine izin vermeyerek, usulsüz fatura kullanımını sonlandıracak.

USULSÜZ FATURA ÖNLEMİ

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Uygulama Genel Tebliği’nde akaryakıt istasyonu işleten mükelleflerin, en az bir pompa ünitesinin tabanca aparatları üzerine nitelikleri Darphane tarafından belirlenen ve Darphane ya da yetkili firmalar tarafından üretilen Taşıt Tanıma Okuma Cihazı (TTO) temin ederek, 31 Aralık 2024 tarihine kadar taktırmaları zorunlu hale geldi. Kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dâhil olan ve işte kullanılan taşıtlara da 31 Aralık 2024 tarihine kadar Taşıt Tanıma Birimi (TTB); bir başka deyişle akıllı etiket takılması zorunluluğu getirildi. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın en son yaptığı düzenlemeler çerçevesinde, Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihaz (yazar kasa) ve bayi denetim sistemleri ile rafineri dağıtım noktasından yakıt dolumuna kadar süren tüm işlemler otomatize edilerek, denetim altına alınmıştı. Ancak, araç plakalarının akaryakıt istasyonunda çalışanlar tarafından sisteme manuel olarak işlenmesi nedeniyle usulsüz fatura kullanımını engelleyemiyordu. Vergi mükellefi olan araç sahiplerinin yasal zorunluluk çerçevesinde tabi olacağı Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’nde, bireysel araç kullanıcılarının katılımı zorunlu olmayacak. Ancak, bireysel araç kullanıcıları sisteme dahil olarak, akaryakıt şirketlerinin Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’ne üye araçlara sunduğu kampanya ve avantajlardan yararlanma şansına sahip olabilecekler.

 

BAKMADAN GEÇME!