Aile sesiyle otizm eğitimi

Güncelleme Tarihi:

Aile sesiyle otizm eğitimi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 04, 2019 08:30

Otizmli çocukların daha iyi eğitim alması için Türk girişimciler projelerini hayata geçiriyor. Can Yıldız ve Kağan Karadoğan tarafından kurulan Tolkido ile otizimli çocuklar günlük hayatta kullandıkları oyuncak, fotoğraf, eğitim materyali gibi nesneleri ailesinin veya eğiticisinin sesiyle tanıyarak zamanla tekrar etme alışkanlığı ediniyor.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’de 550 bin civarında otizmli çocuk bulunuyor. 0-14 yaş grubunda ise bu rakam 150 bin. Buna dikkat çekmek için çok önemli bir günü geride bıraktık. Dünya Otizm Farkındalık Günü’nden bahsediyoruz. Hazır, böyle bir günden bahsedince, biz de otizime dikkat çeken bir girişimi Hürriyet Startup’ın konuğu yapmak istedik. Girişimin adı ‘Tolkido’. 2016’da Can Yıldız ve Kağan Karadoğan tarafından kurulan Tolkido, Yıldız’ın otizmli kuzeni Umut’un hayatını kolaylaştırmak için başladı. Can’ın kuzeni Umut 2.5 yaşına kadar iletişim kurabilen ve normal gelişim gösteren bir çocukken, yavaş yavaş otizm belirtileri göstermiş ve ardından otizm tanısı konmuş. Özel bir eğitim süreci gerektiren bu durumda Umut’un gelişimi için ne yapabileceğini düşünmeye başlayan bilgisayar mühendisi kuzeni Yıldız, Umut’un iletişim yeteneklerini geliştirip eski günlerdeki gibi konuşabilmesi için Tolkido projesinin ilk adımlarını atmış.

Haberin Devamı

Yıldız, platformu şöyle anlatıyor: “Otizmli çocukların konuşma eğitimlerinde kullanılan görsel eğitim kartlarını, geliştirdikleri yakın temas iletişimi (NFC) özellikli donanım ile kişiselleştirilebilir hale getirerek çocuğun yaşam alanında bulunan nesneleri sesli ve etkileşimli eğitim materyallerine dönüştürüyor. Otizmli çocuklar günlük hayatta kullandıkları oyuncak, fotoğraf, eğitim materyali gibi nesneleri ailesi veya eğiticisinin sesiyle tanıyarak tekrar etmeyi öğreniyor.”

2 BİN 400 ÇOCUĞA ULAŞTI

Otizmli çocukların her birinin özelliğinin de sorunlarının da farklı olduğunu belirten Yıldız, “Kişiselleştirilebilir özel bir eğitim almaları gerekiyor. Bu noktada eğitim materyallerinin kişiselleştirilebilir olmasının önemi ortaya çıkıyor. Tolkido, standart eğitim materyalleri yerine kişiselleştirilebilir ve işlevsel bir ürün sunuyor” dedi.

Aile sesiyle otizm eğitimi

Yıldız, “10 ay gibi kısa bir sürede, 600’ün üzerinde Tolkido eğitim seti, ailelere ve özel eğitim merkezlerine ulaştırıldı. Tolkido şu anda, 2 bin 400’ün üzerinde otizmli çocuk tarafından kullanılıyor. Özel eğitim alanında birçok yüksek lisans tezine konu olan sistem, araştırmaların ön sonuç raporlarına göre yeni kelime öğrenimini de yüzde 48 hızlandırıyor. Evde aile-çocuk arasında geçen verimli eğitim süresini yüzde 60’a kadar arttırıp otizmli bireyleri iletişim kurmaya da teşvik ediyor. ABA metodunu temel alan bu sistem, akademik olarak da kabul görür durumda” diye konuştu.

Haberin Devamı

EN AZ 20 SAAT EĞİTİM GEREKİYOR

TOLKİDO’nun en büyük hedefinin otizmli çocukların eğitim sürelerinin artmasına destek olmak olduğunu anlatan Can Yıldız, “Ülkemizde otizmli çocukların büyük bir kısmı haftada sadece 80 dakika yani 2 ders saati özel eğitim alıyor. Bu sürenin en az 20 saat olması gerekiyor. Çocukların bu ihtiyacını karşılayabilmek için ailelerin yanı sıra özel eğitim merkezleri ve sivil toplum kuruluşlarıyla da işbirliği kurulmuş durumda. Otizmli bireylerin eğitim verimini artırmak konusundaki ihtiyaçlarına da yanıt verecek, çocukların daha hızlı öğrenmesini sağlayacak bu sistem ile mevcut eğitim modeline de katkı sağlanması hedefleniyor” dedi.

Haberin Devamı

Aile sesiyle otizm eğitimi

23 NİSAN’DA 23 ÇOCUĞA DESTEK

BİR sosyal sorumluluk projesini hayata geçirdiklerini dile getiren Can Yıldız, şunları anlattı: “Sivil toplum, özel sektör ve kamu ortaklığında etki odaklı projeler yürüten ‘Önemsiyoruz Sosyal Girişimi’, bizimle birlikte bu kez otizmli çocukların eğitim hakkına erişebilmesi için emek veriyor. Nisan ayı boyunca devam edecek Otizm Farkındalık çalışmaları kapsamında, Tolkido ile Eğitime Destek projesi ile 23 Nisan’a dek 23 otizmli çocuğa eğitimde fırsat eşitliği sağlamak için yola çıktık. Otizmli bir çocuğun dil ve konuşma becerilerinin eğitim ile desteklenmesinin önemini biliyoruz ve Türkiye’nin dört bir yanında ihtiyaç sahibi 23 otizmli çocuğa ulaşmayı hedefliyoruz. Eğitimde fırsat eşitliği için tasarlanan bu kampanyada katılımcılar bir çocuğa Tolkido eğitim seti hediye edebiliyor. Hediye edilen her Tolkido, otizm alanında çalışan dernek ve vakıflar aracılığıyla ihtiyaç sahibine ulaştırılacak ve destekçisine hediyesinin hangi şehirdeki ihtiyaç sahibine teslim edildiği bilgisi verilecektir.

Haberin Devamı

WORKUP PROGRAMINDALAR

İŞ Bankası’nın ana destekçisi olduğu Workup programında yer aldıklarını ifade eden Can Yıldız, “İhtiyacımız olan konularda mentor desteği ve benzer aşamalardaki girişimlerle birlikte aynı ortamda çalışmak gelişimimiz açısından çok önemli. Workup ekibi ile Tolkido’nun hedeflerini belirleyip bu hedeflere ulaşmak için birlikte çalışıyoruz. İş geliştirme, hukuki konular ve pazarlama gibi alanlarda Tolkido’nun gelecek stratejisi üzerinde şimdiden olumlu etkileri oldu diyebiliriz” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!