AIG, ’sanal oyun’a güvenmiş, 400 milyar dolarlık işlem yapmış

Güncelleme Tarihi:

AIG, ’sanal oyun’a güvenmiş, 400 milyar dolarlık işlem yapmış
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2008 00:00

Şimdiye kadar devletin 144 milyar dolarlık kaynak aktardığı ABD’li finans ve sigorta devi American International Group’u (AIG), küresel krizde iflasın eşiğine getiren asıl nedenin, riskleri analiz eden bilgisayar modellemesi olduğu belirtildi.

Wall Street Journal gazetesinde yer alan "AIG’nin çöküşünün perde arkası: Risk modelleri gerçek dünyadaki testi geçemedi’ başlıklı haber analizde, sigorta şirketinin bilgisayarda yaptığı hesabın gerçek piyasa koşullarına uymadığını yazdı. Gazete, AIG’nin 400 milyar dolarlık bir hacme sahip olan ve karmaşık risk analizleri gerektiren CDS (Credit Default Swap-Kredi Temerrüt Takası) sözleşmelerinde, Yale Üniversitesi öğretim üyesi Finans Profesörü Gray Gorton tarafından geliştirilen bilgisayar modellemelerini kullandığını belirtti. AIG’nin FED (ABD Merkez Bankası) Başkanı Ben Bernanke’nin konuşmalarında sürekli akademik eserlerine atıfta bulunduğu 57 yaşındaki Gorton’un bilgisayar ortamındaki risk modellemesiyle hangi CDS anlaşmalarının güvenli olacağını belirlediğine işaret edilen haberde, "Ancak sigorta devinin üst yönetimi, bilgisayar tarafından hesaba katılmayan piyasa güçleri ve sözleşme sürelerinin CDS anlaşmalarını, nasıl kısa sürede büyük finansal yükümlülüğe dönüştüreceğini tahmin edemedi" yorumu yapıldı. AIG tarafından görevlendirilen Gorton’un geliştirdiği modelde bu tip tehlikelerin hesaplanmadığının farkında olduğunu savunan gazete, bu nedenle şirketin on milyarlarca dolar zarar ederek, iflasın eşiğine sürüklendiğini kaydetti.

Kriz günlüğü

Portekiz’de devlet Banco Portugues de Negocios’un (BPN) iflasa çok yaklaşması nedeniyle devletleştireceğini açıkladı.

Güney Kore, 11 milyar dolarlık canlandırma paketi açıkladı.

Avrupa’da Barclays Deutsche Bank, Credit Suisse ve UBS çalışanların altı aylık maaşları ve bonuslar için 7.45 milyar pound ayırdı. Bu yatırımcılar tarafından tepki topladı.

Almanya’nın ikinci büyük bankası Commerzbank Almanya’nın kurtarma paketinden yararlanmak istediğini açıkladı. Devletten 8.2 milyar dolar alacak olan Commerzbank 2 yıl temettü dağıtmayacak.

İngiltere’nin en büyük mortgage kredi sağlayıcısı HBOS riskli varlıklarının bilançosuna yansıttığı zararın 5 milyar dolar olduğunu açıkladı.

Fransız Societe Generale’in üçüncü çeyrek kárı yüzde 83.7 düşerek 183 milyon Euro’ya geriledi.

ABD’de Hazine GM’den gelen "Chrysler ile birleşmem için 10 milyar dolarlık finansman yardımı yap" talebini reddetti.

ABD finansal kurumlara yönelik açıkladığı 700 milyar dolarlık kurtarma paketinden 1800 kurumun yararlanmasını bekliyor.

Kredi kartı alacaklarını satan Citigroup 162 milyon dolara sattığı bu borçlardan 902 milyon dolar zarar etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!