Ahşabı demirden sağlam yapan adam

Güncelleme Tarihi:

Ahşabı demirden sağlam yapan adam
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2013 00:00

AHŞAP yapıların ‘yangına, neme ve kurtlan-maya’ karşı korunmasını sağlayan’ kimyasalar ve boyalar üreten Hemel’in, Tuzla’daki fabrikası Singapur’dan Hollanda’ya kadar 10 ülkeye ihracat yapıyor. Yüzde 33’ü ABD’lilere ait firmanın ürünleri çok sayıda tarihi binanın ömrüne ömür kattı.

Haberin Devamı

AHŞAP işçiliğinde tarihi üne sahip Türkiye’de, ahşabı neme, kurtlanmaya, yangına karşı koruyan ürünler pek bilinmiyor. Oysa korumayla, ömrü 5 kat artan ve ‘demirden daha dayanıklı’ bir malzeme haline gelen ahşap, ABD ve Avrupa’da mimarların gözdesi. Türkiye’nin en büyük ahşap boya üreticilerinden Hemel Emprenye Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin (Hemel) 5 ana ortağından biri olan Baskın Hüdayioğlu, Tuzla’da ürettikleri ahşap boyalarını Singapur’dan Hollanda’ya kadar 10 ülkeye ihraç ettiklerini ve geçen yıl 20 milyon dolar ciro yaptıklarını söylüyor. Hüdayioğlu, şöyle konuşuyor:

ÖĞRENCİYKEN TEKLİF GELDİ

* Ben Kahramanmaraşlı bir çiftçinin oğluyum. Ankara Koleji ve Robert Koleji’nde okudum. İngiltere’ye yüksek lisans için gittim. Orada muhasebe bitirme tezimde konu edindiğim şirketin (Hickson) muhasebe direktörüne sorular sorarken direktör bana “Boşver soru sormayı da asıl benim soruma yanıt ver; Türkiye’de (Yalova’da) bir fabrikamız var iflasa gidiyor kurtaracak birini tanıyor musun” dedi. Hakkı Kocaoğlu, ben ve Robert Kolej’den iki sınıf arkadaşımla (Bekir Saşa, Ferdi Yüksel) fabrikanın yüzde 67’sini aldık (1970).

Haberin Devamı

TEK VE PTT DİREKLERİ

* Tesis ahşap koruma (Emprenye ilaçları) üreten bir tesismiş. Bir süre sonra İngiliz Hickson’u, ABD’li Arch Chemicals Inc. aldı ve bu defa ABD’lilerle aynı ortaklığı sürdürdük. Hemel’de iki ana konu var; biri ahşap koruma diğeri de ahşap boyama-güzelleştirme. Yalova’daki fabrika zor durumdaydı. TEK ve PTT ile masaya oturduk. Elektrik ve telefon-telgraf direkleri ahşap olduğu için onların koruma ürünlerinde tedarikçi olduk. Ardından, Zile ve Kütahya’da da tesis kurduk.
AHŞAP BOYA FABRİKASI

· TEK ve PTT’nin projeleri azalınca, ahşap boya yatırımı yaptık. Türkiye’de tarihi açıdan bakınca geleneksel ahşap işleme çok güçlü. Ancak çeşitli nedenlerle ahşap yapılar ve mimaride ahşap kullanımı çok azaldı. Pazarımız; restorasyon projeleri, yalılar, gelir düzeyi yüksek gruplara üretilen müstakil ya da site projeleri, turizm yatırımları (tatil köyleri) ile deniz araçları (gemiler v.s.) olarak özetlenebilir. ABD’de deprem ve fırtınaya karşı bazı eyalatlerde ahşap yapı teşvik ediliyor. Koruma ürünleriyle ahşabın ömrü 5-6 kat artıyor. Ürün tatbik edilmiş ahşap demirden daha uzun ömürlü hale geliyor.

Haberin Devamı

Galatasaray’ın binası öyle yanmazdı

HEMEL Yönetim Kurulu Üyesi Baskın Hüdayioğlu, şu bilgileri aktarıyor: “Yangına karşı koruma uygulanmış ahşap, alev alıp yanmıyor. Ahşap yavaş yavaş kömürleşiyor. Duman ya da kimyasal bırakıp zehirlenme, boğulmaya yol açmıyor. Hem tahliye, hem söndürme için zaman kazandırıyor. Eğer, Galatasaray Üniversitesi’nin ya da Atatürk Kültür Merkezi’nin ahşaplarına da böyle bir uygulama yapılsaydı, o binalar öyle kül olmazdı. Ülkemizde 300 yıllık ahşap camiler, yalılar var. Birçoğuna uygulama yaptık.”

Hollanda’dan ithalat bitti, ihracat başladı

TUZLA’da Hemel ahşap boya ürünleri fabrikasını kurduktan sonra Hollanda’daki üretimin kapatıldığını söyleyen Baskın Hüdayioğlu, “Ahşap boyalarını Hollanda’dan ithal ediyorduk. Şimdi Hollanda’ya ihracat yapıyoruz.
4 yıldır böyle. Ayrıca, başka ülkelerden gelen ürün taleplerini de bize aktarıyorlar ve bu sayede, Singapur, Türkmenistan, Azerbeycan, Irak gibi bölgelere ihracata başladık. Şu anda ihracat, ciromuzun yüzde 10’una ulaşmış durumda” diyor.

Haberin Devamı


41 yıllık başkan Halit Narin koltuğu bıraktı

TÜRKİYE Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası’nın (TTSİS) 23. Olağan Genel Kurulu’nda devrim oldu. 41 yıllık başkan Halit Narin, yerine Muharrem Kayhan’a bıraktı. 27-28 Nisan’daki genel kurulda, Halit Narin’e Onursal Başkanlık unvanı da verildi. 1961’de kurulan TTSİS’in 10-11 Nisan 2010’daki 22. Olağan Genel Kurul’da başkanlığa son kez aday olduğunu açıklayan Narin, böylece sözünü tutmuş oldu. Narin 1972’de başkanlık koltuğuna oturmuştu. Yeni başkan Muharrem Kayhan ise TÜSİAD Başkanlığı da yapmış çok deneyimli bir isim. 2005’ten beri de TÜSİAD Onursal Başkanı olan Kayhan, TBMM Üstün Hizmet Ödülü sahibi ve İspanya’nın İzmir Fahri Konsolosu. Kayhan, Halit Narin için “Sendikamız üyelerinin bugün onun sayesinde pürüzsüz yürüyen bir iş barışı var” dedi. Sendikanın yeni yönetim kurulu üyeleri de Muharrem Kayhan, Ahmet Hamdi Topbaş, Fatih Karamancı, Özcan Özenbay, Yakup Güngör, Nevzat Seyok, Yaşar Küçükçalık, Cengiz Taş, Ali Osman Kilitçioğlu.”

Haberin Devamı

O kadar teşvik başvurusu var ki


GAZİANTEP Ticaret Odası (GTO) Başkanı Mehmet Aslan, ‘çözüm sürecinin bölgeye ‘yatırım’ ilgisini artırdığını belirterek, “O kadar çok teşvik başvurusu olmaya başladı ki, Siirt’ten tutun Van’a kadar, hatta Hakkâri’den bile var. Çünkü, güvenlik olmadan yatırım mümkün değildi. Çözüm; bu ülkeyi, bölgede ve dünyada küresel bir aktör haline getirecek” dedi.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!