ABD’li bankadan dikkat çeken rapor... ‘Türk bankaları yeniden radarda’

Güncelleme Tarihi:

ABD’li bankadan dikkat çeken rapor... ‘Türk bankaları yeniden radarda’
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2024 07:00

Bank of America, Türkiye’ye yönelik yatırımcı ilgisinin önemli ölçüde arttığını belirten bir rapor yayınladı. Bu ilgide faizlerdeki normalleşme görünümünün ve bankaların reel getirilerinin etkili olduğu vurgulandı. Raporun ardından bankacılık endeksindeki yükseliş yüzde 9’a yaklaştı.

Haberin Devamı

ABD’nin önde gelen bankalarından Bank of America’nın (BofA), ‘Türk bankaları yeniden radarda’ başlığıyla yayımladığı raporda, yıllar sonra Türk bankalarına yatırımcı ilgisinin arttığına işaret edildi. Raporda, “Son etkileşimlerin yoğunluğu, tek haneli faizlerin ve kredi notunda artış beklentisinin olduğu 2013 öncesi dönemi anımsatıyor. Bu kez düşük seviyede pozisyonlanma, enflasyon, faizlerde normalleşme görünümü ve bankaların reel getirileri ilginin sebepleri arasında” denildi.

DÖRT BANKA HİSSESİ İÇİN ‘AL’ TAVSİYESİ

“Ortak görüş, Türkiye’nin normalleşme temasına en iyi bankaların ayak uyduracağı yönünde” denilen raporda, “Neredeyse her toplantıda enflasyon beklentileri, kur görünümü ve ortodoks politikaların sürdürülebilirliğiyle ilgili sorular masada” ifadelerine yer verildi.

Haberin Devamı

Raporda, CDS ve tahvil piyasalarında hızlı toparlanma olduğu, hisse senetlerinin de peşinden geleceği belirtilerek Akbank, Garanti, İş Bankası ve Yapı Kredi hisseleri için ‘Al’ tavsiyesi verildi.

HİSSELERE YANSIDI

Raporda ayrıca, yükseliş beklentileri ve temel endişelere ilişkin değerlendirmeler de yer aldı. “Boğa görüşünde olan yatırımcılar kredi notu konusunda 2000’lerin ilk yılları gibi artışın henüz başında olduğunu düşünüyor” denilen raporda, “Diğer taraftan değerlemeler, düşüş beklentisindeki yatırımcı için bir sorun olarak kalmaya devam ediyor”yorumu yer aldı.

Ayrıca, bankaların uzun zamandır bir sonraki çeyreklik döneme odaklı olarak işlem gördüğünü ifade eden analist, “Şu anki döngüde bizim için temel değişim, soruların orta vadeli görünüme kaymış olması. Faizlerin zirve yapmasının ardından bankaların temel hikâyesinin ilk çeyrek sonrasında hızlanmasını bekliyoruz” ifadesini kullanıldı.

Öte yandan, dün yeni haftaya yüzde 1.60 artışla 8 bin 930,80 puandan başlayan bankacılık endeksi, raporun ardından günü yüzde 8.91 yükselişle 9 bin 573,10 puandan kapattı.

Güne yüzde 0.51 yükselişle 7 bin 667 puandan başlayan BIST 100 Endeksi, günü 2.4 yükselişle 7 bin 818 puandan tamamladı.

2023’ÜN EN KÂRLI YATIRIM ARAÇLARI

Haberin Devamı

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) dün açıkladığı Finansal Yatırım Araçlarının Reel Getiri Oranlarına göre, 2023’te yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı külçe altın oldu. Buna göre:

* Yıllık değerlendirmede, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde; yatırım araçlarından, Euro yüzde 11.41, dolar yüzde 8.06 ve BIST 100 endeksi yüzde 2.30 oranlarında yatırımcısına reel getiri sağlarken; mevduat faizi (brüt) yüzde 20.30 ve DİBS yüzde 46.71 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi.

* Külçe altın; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 24.79, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 9.22 oranlarında yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı oldu.

Haberin Devamı

ABD’DE BATIK KREDİ ENDİŞESİ

Birikmiş batık borçlar, bu hafta dördüncü çeyrek kazançlarını açıklayacak olan ABD’nin en büyük bankalarının beklentilerine ilişkin yatırımcıların artan iyimserliğini bozuyor. Financial Times’ın haberine göre, ödenmeyen krediler ve yüksek faiz oranlarının etkisiyle, banka kazançları 2023’ün son üç ayında küçüldüğ. Büyük ABD bankaları, batık kredilerde keskin bir artışa hazırlanıyor. En büyük dört kredi kuruluşunun sorunlu kredilerinin 24.4 milyar dolara çıkmasının bekleniyor.

Goldman Sachs ve Morgan Stanley’nin de aralarında bulunduğu altı büyük bankanın kârlarının 2023’ün son üç ayında bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla ortalama yüzde 13 düşeceği tahmin ediliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!