750 kilo patates, 200 kilo zeytin alan otele ‘ticaret borsasına üye ol’ yazısı

Güncelleme Tarihi:

750 kilo patates, 200 kilo zeytin alan otele ‘ticaret borsasına üye ol’ yazısı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2016 11:37

Otelciler ile , ticaret borsaları arasında ‘patates’ krizinin yaşandığı ortaya çıktı. Bir çok borsa, otellere, kendilerine üye yapmaya başladı. Bu işleme gerekçe olarak ise, otellerin alımını yaptıkları, patates, bulgur, zeytin gibi ürünler. Otelciler ise, krizin çözümü için, ilgili bakanlıklara ve TOBB’a başvurdu.

Haberin Devamı

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB), otellerin müşterilerine verdiği yeme-içme hizmetleri için yaptığı satın alımlar gerekçe gösterilerek ticaret borsalarına karşı harekete geçti TÜROB, otellere yönelik ‘üyelik’ baskılarının arttığı iddiasında.

Konu ile ilgili açıklama TÜROB Başkanı Timur Bayındır’dan geldi. Bayındır “Mevzuata göre, çok açık bir şekilde borsalara üye olacakların veya üye olmak zorunda olanların, borsaya tabi maddelerin alım veya satımı ile uğraşan kişiler olduğu ifade ediliyor. Oysa TÜROB üyesi işletmelerin faaliyet konuları arasında borsaya tabi maddelerin alım satımı işleri, bunların ticareti bulunmuyor” dedi.

750 kilo patates, 200 kilo zeytin alan otele ‘ticaret borsasına üye ol’ yazısı

MÜŞTERİLER İÇİN ALINIYOR
Bayındır açıklamasının devamında “İşletmeler tarafından yapılan satın almalar tesis çalışanları veya müşterilere verilen konaklama, ağırlama, yeme-içme hizmetlerinde bizzat kullanılmak üzere yapılmış alımlardır. Üyelik konusunda otellerin zorlanmaması gerekir” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

KENDİLİĞİNDE ÜYE YAPILIYOR
TÜROB Başkanı Bayındır, otel sahiplerinin başvuruyu kabul etmemesi halinde, kendiliğinden üye kaydı yapıldığını aktardı.  Bayındır, “Oysa TÜROB üyesi işletmelerin tamamı ticaret odaları üyesidir ve ticaret sicili kayıtlarında tescil olunduğu üzere başlıca iştigal konuları konaklama tesisi, restaurant vs işletmeciliğidir. İştigal konuları arasında borsaya tabi maddelerin alım satımı işleri, bunların ticareti bulunmuyor. İşletmeler tarafından yapılan satın almalar, örneğin, sucuk, sosis, bal vs, tesislerde görev yapan çalışanlar ile misafirlere verilen konaklama, ağırlama, yeme-içme hizmetlerinde bizzat kullanılmak üzere yapılmış alımlardır” diye konuştu.

750 kilo patates, 200 kilo zeytin alan otele ‘ticaret borsasına üye ol’ yazısı

Konu ile ilgili TÜROB adına yapılan açıklamada, süre belirtmeksizin belli bir miktarın üzerinde gıda alımı yapan oteller, ticaret borsasına üye olmaya zorlanıyor. Bu miktarlar patates için 750 kg., et için 100 kg., beyaz peynir için 360 kg. düzeyinde bulunuyor.

Haberin Devamı

BAKANLIKLARA YAZI YAZDI
Otelciler ve borsalar arasındaki ‘üyelik’ krizi aşılamayınca devreye TÜROB girdi.  TÜROB Başkanı Timur Bayındır, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne (TOBB), sorunun çözümü için yazı yazdı.

Ticaret borsasına zorunlu üyelik getiren bazı gıda ürünleri ve miktarları
Pirinç 750 kg
Bulgur 750 kg
Kuru fasulye 750 kg
Mercimek 750 kg
Nohut 750 kg
Soya 500 kg
Ayçiçekyağı 200 kg
Zeytinyağı 200 kg
Tereyağ 180 kg
Kuru soğan 650 kg
Patates 750 kg
Zeytin 300 kg
Et (kuzu eti) 75 kg
Et (büyükbaş-küçükbaş) 100 kg
Kümes hayvanı (tavuk, piliç, hindi) 100 kg
Sucuk125 kg
Sosis 100 kg
Salam 125 kg
Beyaz peynir 360 kg
Kaşar peynir 270 kg
Yumurta 1710 adet
Bal 250 kg
Ceviz (kabuklu) 200 kg
Fındık (iç) 300 kg

 

BAKMADAN GEÇME!