5. Vites

Güncelleme Tarihi:

5. Vites
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 1999 00:00

Ufuk SANDIK
Haberin Devamı

Otomobil sevdasına 4.2 milyar dolar harcadık

Geçen yıl ‘‘otomobil sevdasına'' 4 milyar 247 milyon dolar (yaklaşık 1.4 katrilyon lira) harcadık. 1998 yılında 204 bin 100 adet yerli, 111 bin 322 adet ise ithal otomobil satıldı. Otomobil satın alanlar, 315 bin adet otomobil için 4.2 milyar dolar ödediler.

Otomobil satışından aslan payını alan devlet, bu rakamın yüzde 40'ını, yani yaklaşık 1.6 milyar doları vergi olarak aldı. Avrupa ve dünyanın en yüksek otomobil vergisinin alındığı Türkiye'de, otomobildeki vergi yükü yüzde 40 ile 65 arasında değişiyor.

YERLİYE 2.4 MİLYAR DOLAR

Geçen yıl 204 bin 100 adet yerli otomobil satıldı. Yerli otomobil fiyatları 10 bin ile 15 bin dolar arasında değişiyor. Yerli bir otomobilin ortalama fiyatı 12 bin dolar olarak hesaplandığında, geçen yıl toplam 2 milyar 449 milyon dolarlık yerli otomobil satıldığı ortaya çıkıyor.

İTHAL OTO

Son üç ay hesaba katılmadığında ithal otomobil satışlarının, 1998'de iyi bir yıl geçirdiğini söylemek yanlış olmaz. İthal Otomobil Mümessilleri Derneği'nin rakamlarına göre, geçen yıl 111 bin 322 adet ithal otomobil satıldı.

İthal otomobil satışlarında en büyük payı, C ve D sınıfı olarak adlandırılan orta sınıf otomobiller aldı. Bu otomobillerden toplam 69 bin 374 adet satıldı. Fiyatları ortalama 17 bin dolar olan orta sınıf otomobiller için 1.2 milyar dolar ödendi.

E (executive), F (lüks), G (spor) ve MPV (minivan) olarak adlandırılan lüks sınıf otomobillerden ise 8 bin 861 adet satıldı. Bu otomobillerin ortalama fiyatı 40 bin dolar olarak kabul edilirse, geçen yıl lüks otomobillere 355 milyon dolar ödendiği ortaya çıkıyor. A ve B olarak bilinen segmentteki küçük otomobillerden geçen yıl 27 bin 593 adet satıldı. Bu otomobillerin ortalama fiyatlarının 15 bin dolar olduğu düşünülürse, 27 bin 593 adet küçük otomobil için 413 milyon dolar harcandığı ortaya çıkıyor.

4x4 SATIŞLARI

Geçen yıl iyi bir satış performansı yakalayan 4x4 arazi araçlarının toplam satışı 4 bin 862 oldu. Bu otomobillerin satış fiyatları 40 bin ile 100 bin dolar arasında değişiyor. Ortalama satış fiyatı 50 bin dolar olarak hesaplandığında, geçen yıl 4x4 araçlar için 243 milyon dolar ödendiği görülüyor.

İthalatçıların Ecevit tedirginliği

Başbakan Bülent Ecevit'in ithal otomobillere karşı olduğu bilinir. Diğer politikacılar lüks makam otolarına binerken, Ecevit tercihini yerli araçlardan yana kullanır. Başbakan yardımcılığı döneminde kendisine tahsis edilen Mercedes’e binmeyen Ecevit, başbakanlığında da aynı tavrını sürdürüyor. Ecevit, geçen yıl otomotiv sanayicilerinin genel kurulunda, ithal otolara karşı olduğu mesajı veren konuşmasıyla da dikkat çekmiş ve yerli üreticilerin sevgisini kazanmıştı. Yeni hükümetin Başbakanı olarak göreve başlayan Ecevit'in ithalata olumsuz gözle bakışı, ithalatçıları tedirgin ediyor. Her ne kadar 3 aylık bir dönem için başbakanlık yapacak olması ve bu kısıtlı sürede fazla icraat yapması beklenmeyen Ecevit'in, ithalata karşı tavrını makam otomobili seçiminde bile açıkça ortaya koyması, ithalatçıları endişelendiriyor.

Koltuklar sürücüyü koruyor mu?

Hollanda'da, Tüketiciler Birliği ile Hollanda Teknik Araştırma Kurumu (TNO) tarafından, orta sınıf binek otomobiller üzerinde yapılan testlerde, sürücünün oturduğu koltuk ve başını dayadığı bölümün, önden meydana gelen çarpışmalarda, koruyucu özellik göstermediği saptandı. Toyota Corolla, Audi A3, BMW 3 serisi, Citroen Xsara, Fiat Brava, Daewoo Lanos, Hyundai Excel, Pegeout 306, Volkswagen Golf ve Renault Megane modelleri üzerinde yapılan testlerde, özellikle sürücünün başını arkadan koruması gereken bölümün, sürücüyü hiç bir şekilde yeterli korumadığı görüldü. Birlik tarafından test sonuçlarına ilişkin yapılan açıklamada, hükümetin, bu otomobillerde güvenlik açısından aranan ölçüleri daha sıkı kurallara bağlaması istendi ve otomobil üreticisi ve satıcı firmaların da, tüketicileri koltukların ve çarpışma anında başı arkadan koruması gereken bölümün nasıl kullanılması, hangi yükseklikte olması ve ne ölçüde güvenlik sağladığı gibi noktalarda aydınlatmaları gerektiği belirtildi.

Otoyollara 111.8 trilyon harcandı

Türkiye'deki toplam otoyol uzunluğu, 1765 kilometreye ulaştı. Karayolları Genel Müdürlüğü verilerine göre, geçen yıl yaklaşık 237 kilometrelik otoyol hizmete açıldı. Kamu Ortaklığı Fonu'ndan finanse edilen otoyol projeleri için, eylül itibariyle 111.8 trilyon liralık harcama yapıldı. Ayrıca, 1998 Eylül ayı itibariyle 604 kilometrelik otoyol, 2.07 milyar dolar bedelle ihale edildi. Geçen yıl otoyol projeleri için dış kredi dahil 186.5 trilyon liralık ödenek öngörülmüştü.

Nissan'ın garanti süresi 3 yıla çıktı

Nissan Otomotiv A.Ş., 1 Ocak 1999 tarihinden itibaren satılan tüm araçlarına 3 yıl ya da 100 bin km. garanti vermeye başladı. Bunun dışında tüm araçlar 6 yıl da gövde ve kaporta garantisi altına alındı. Yurt çapında bulunan Nissan servislerinde araçların periyodik bakımları yapıldığı sürece araçlar, satın alındığı günden itibaren 3 yıl süreyle ya da 100 bin km. garanti altındayken; birinci yıl da sınırsız garanti hizmeti veriliyor.

Yabancı sermaye otoya ilgili

Otomotiv ve yan sanayii yabancı sermayenin gözdesi. Geçen yıl taşıt araçları imalatı sanayii için büyük bölümü tevsi yatırımlarına yönelik olmak üzere toplam 146.8 milyon, yan sanayii için de 61.9 milyon dolarlık yabancı sermayeye izin verildi. Taşıt araçları ve yan sanayii toplam izinlerde yüzde 12.7 pay aldı. Geçen yıl imalat sanayiine yönelik izin tutarı 1 milyar 21 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti.

360 ton taşıyan dev lastik

BRİDGESTONE, dünyanın en büyük radyal lastiğini üretti. Çapı 3.91 metre olan 55/80 R63 ebadındaki V-Steel R-Lug S lastiği geçen yıl sonunda dünya pazarlarında satışa sunuldu. Bu yeni lastikler, 360 ton taşıma kapasiteli, dev damperli kamyonlarda kullanılmak üzere geliştirildi. Maden ve inşaat sektöründe kullanılan dev kamyonlar tarafından talep edilen bu lastiklerde, kesilme ve delinme riski en aza indirildi.

Ford'dan 20 bin dolarlık çevre ödülü

HENRY Ford Avrupa Çevre Koruma Ödülleri'nin bu yıl 16'ıncısı gerçekleşiyor. Endüstriyel gelişim ile doğanın birarada uyumlu bir şekilde var olması yolunda çalışma yapan girişimcilere maddi ve manevi bir destek oluşturmak ve genç kuşakların bu konuda bilinçlenmesini amaçlayan Ford Çevre Koruma Ödülleri'nin son başvuru tarihi 26 Şubat 1999. Yarışmaya katılan projeler, önce, her ülkenin kendi jürisi tarafından değerlendirilecek. Birinciye 10 bin dolar, ikinciye 6 bin dolar, üçüncüye ise 4 bin dolar ödül verilecek. Daha sonra ulusal jüri tarafından uygun görülen proje, Büyük Ödül için Avrupa jürisinin önüne çıkacak.

Kartalkaya'da 4x4 günleri

Bayram tatili için Bolu Kartalkaya'ya gidenler, Toyota'nın 4x4 gösterileriyle karşılaştılar. Toyota Plaza Tarabya tarafından düzenlenen özel programda Toyota'nın 4x4 arazi araçları Land Cruiser 100 ve Land Cruiser Prado tanıtıldı. Tanıtım programı, Kartalkaya'nın zorlu koşullarında test sürüşlerini de kapsıyor. Bu arada Alman Auto Bild dergisinin geleneksel ‘‘Avrupa'nın 1 numaralı otomobili'' anketinde Toyota Avensis önde gelen adaylar arasında bulunuyor. Aday otomobiller, yarış pilotları, teknisyenler ve otomobil yazarları tarafından değerlendirildikten sonra, Mart’da Cenevre'de yapılacak Otomobil Fuarı'nda açıklanacak.

Chrysler Amerikan ruhunu yaşatıyor

CHRYSLER'in spor sedan otomobili Stratus, konfor ile gücü bir arada sunuyor. 2.5 lt. ve 2.0 lt. iki motor seçeneği olan Chrysler Stratus'da, yeni kuşak hava yastıkları, kapılarda çelik barlar, ABS fren sistemi, arka kapılarda çocuk kilitleri bulunuyor. Güçlü motoru, hıza duyarlı hidrolik direksiyonu ve özgün tasarımıyla Amerikan ruhunu yansıtan Stratus'un bir başka özelliği de, AutoStick adı verilen manuel ve otomatik vitesin kullanım kolaylığını birleştiren özel şanzıman sistemi. Ayrıca, güneşin zararlı ışınlarını emen camlar da Stratus'un yenilikleri arasında yer alıyor.

Oto kısalar

TEMSA Otomotiv'in Türkiye'ye ithalini gerçekleştirdiği Mitsubishi Pajero'lar, dünyanın en zor motor sporu olan ve daha önceden Paris Dakar Rallisi olarak bilinen Granada-Dakar Ralli'sinde başarından başarıya koşuyor.

OPET'in müşterileren daha iyi hizmet verebilmek amacıyla uygulamaya koyduğu ‘‘ücretsiz müşteri hattı'' ocak ayı itibariyle hizmet vermeye başladı. Tüketiciler, 0 800 219 80 10 numaralı telefonlardan günün 24 saati şikayet ve dileklerini iletebiliyorlar.

DAEWOO'nun 1998'de General Motors ile ortaklığının sona ermesinden sonra ABD ile teması bu defa farlı bir boyutta yeniden başlıyor. Daewoo binek otomobilleri Eylül 1998 tarihi itibariyle ile ABD'de satışa sunuldu. Daewoo, 1999'da ABD pazarında 35 bin adetlik bir satış hedefliyor.

HYUNDAİ Assan geçen ay ilkini düzenlediği şans piyangosunun bir ikincisini ocak ayında gerçekleştirdi. Aralık ayında düzenlenen ‘‘1'e 2'' kampanyasında herhangi bir model Hyundai alan tüketiciler bu çekilişe katılmaya hak kazanmıştı. Yapılan çekilişte 30 talihli Accent GLS kazandılar.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!