5. Vites

Güncelleme Tarihi:

5. Vites
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 1999 00:00

Ufuk SANDIK
Haberin Devamı

Otomotivde kim kimle evli?

Gün geçmesin ki, otomotiv dünyasında yeni bir birleşme yeni bir anlaşma olmasın. Gerçekten de, son yıllarda otomotivde birleşme, hisse satışı gibi yeni anlaşmalar dikkati çekiyor. Bunun sonucunda da dev şirketler doğuyor. Son olarak Alman Daimler Benz ile Amerikan Chrysler'in birleşmesinden doğan DaimlerChrysler şirketi bir anda rekorlar kırmaya başladı. Üretimiyle dünyanın en büyük beşinci üreticisi olan yeni şirket, ciro ve çalışan sayısıyla yeni rekorlara imza attı.

Geçen yıl İngiliz Rolls Royce'un BMW Grubu'na satılması, Alman Daimler Benz ile Amerikan Chrysler'in birleşmesi ve Güney Koreli Kia'nın yine Güney Koreli Hyundai tarafından alınması henüz güncelliğini yitirmeden, şimdi de otomotivde yeni birleşmelerin olacağı konuşuluyor. Amerikan Ford'un Alan BMW Grubu'nu almaya hazırlandığı, Volvo ile Fiat'ın flört ettiği gibi söylentiler dolaşıyor.

Otomotivde yaşanan bu hızlı değişimler, hemen herkesin kafasını karıştırıyor. Otomobilcilerin ürettikleri markalar, hisse sahibi olduğu şirketler birbirine karıştırılıyor. Bu nedenle kafalardaki bu karışıklığı ortadan kaldırmak için aşağıdaki tabloya bir göz atmanız yeterli.

Otomobil tutmasına karşı basit önlemler

Otomobile seyahat etmek dünyada çoğu insan için bir keyif, bazıları için ise eziyettir. Yolculukları bir eziyet haline sokan otomobil tutması, çoğunluk olmasa da bir hayli insanı yakından ilgilendiriyor.

Bunu yaşayan insanlar için en kısa medafe yolculuklar bile dengenin bozulmasına yeter ve etkileri uzun süreli olabilir. Küçük çocukları daha fazla etkileyen ve sarsıntıdan kaynaklanan bu problemin sebebi aslında çok basittir; insan vücudundan beyne giden mesajların karışması... Otomobilin seyri sırasındaki titreşimi iç kulak farkeder ancak göz kaydedemez. Bu nedenle birbirini tamamlayamayan mesajlar alan beyinde bir karışıklık ve bunun neticesinde bulantı oluşur. Otomobil tutmasının en önemli semptomları halsizlik, iştah kaybı ve bulantı olarak kendini gösterir. Bazı teknikleri kullanarak otomobil tutmasından kurtulmak mümkün:

Dışarıya bakmak

Kitap okumak ya da eldeki oyuncak dikkati başka yöne çekmek açısından iyi olmasına karşı beyne giden işaretleri daha da karıştıracağından bulantıyı arttırabilir. Bu nedenle otomobil içinde oynanabilecek örneğin plakalar, otomobil markaları ya da sayılarıyla ilgili oyunlar dikkati dağıtıp rahatlamayı sağlayabilir.

Hafif yemek

Otomobil yolculuğunda boş bir mide hiç de güvenli değildir. Açlık ve mide asitleri bulantı hissini daha da artırır. Yolculuktan önce hafif bir yemekle mideyi bastırmak çok daha iyi gelecektir.

Mola vermek

Çocuğunuz kendini kötü hissetmeye başladığında yapabileceğiniz en iyi şey durabilecek bir yer bulup, onun otomobilden inerak açık havada yürümesini sağlamaktır.

Bulantı önleyiciler

Eğer çok sık olarak otomobil tutmasından yakınılıyorsa, bulantı önleyici ilaçları doktorunuza danışarak denemelisiniz. Yola çıkmadan yaklaşık bir saat önce alacağınız bir ilaç, rahat bir yolculuk yapmanızı sağlayacak. Mide bulantısı problemlerinde tavsiye edilen zencefil ve taze nane içeren bileşimler de doğal ilaçlar olarak kullanılabilir.

Detroit fuarına100 km'lik halı

Bu yıl 83'üncüsü düzenlenen Kuzey Amerika Uluslararası Otomobil Fuarı, Detroit Otomobil Satıcıları Derneği tarafından organize ediliyor. Her yıl düzenlenen fuar ilk olarak 1097 yılında düzenlendi. İlk fuara 17 üretici firma 33 modelle katıldı. Savaş nedeniyle bir süre ara verilen fuar, 1989 tarihinden itibaren uluslararası hale getirildi.

1957 yılında ilk defa Amerikan üreticilerin yanı sıra yabancı üreticiler de fuara katıldılar. Volvo, Alman Isetta ve Mercedes-Benz, Jaguar ve Porsche o yıl fuarda modellerini sergilediler.

Bu yıl fuara 40'dan fazla üretici firma katılıyor. Fuarda 700'den fazla otomobil ve kamyonet sergileniyor. Fuar, bölgeye kazandırdığı ekonomik imkanlarla da dikkat çekiyor. Geçen yıl fuarın, kazandırdığı artı gelirin 419 milyon dolar olduğu tahmin ediliyor.

Fuara katılan firmalar 175 milyon dolar harcama yaptılar. Bunun içinde fuarda sergilenen 700 aracın maliyetleri bulunmuyor.

Detroit'deki otomobil fuarının alanın tabanına 100 km uzunluğunda halı döşendi. 14 tırla taşınan halılar o kadar büyük ki, bu halılarla 600 evin döşenmesi mümkün. Fuarda 12 mil elektrik kablosu döşendi.

600 marangoz, 300 teknisyen, 150 elektrikçi 3 hafta boyunca fuar alanında görev yaptı.

Ayrıca fuarda 75 dekoratör, 500-700 catering personeli, 65 oto temizlik görevlisi, 135 otomobil taşıyıcısı, 287 güvenlik ve çeşitli işler yapan görevli bulunuyor.

Fuar bünyesinde düzenlenen çeşitli aktivitelerden elde edilen kazanç yardım amacıyla harcanıyor. Fuardan elde edilen bu gelirle Detroit'de çocuklar için oyun alanları yapılıyor. 1976'dan bu yana 16 milyon dolarlık yardımın toplandığı fuarda, sadece geçen yıl bu rakam 3.7 milyon doları buldu.

Fuara giriş ücreti 9 dolar. 65 yaşın üstündekiler fuarı 4 dolar vererek izleyebiliyorlar.

Kandaki alkol nasıl ölçülür?

Kandaki alkol oranı, yasal bakımdan, alınan kan örneğinin test edilmesiyle ‘‘bir litre kanda bulunan alkol miktarı’’ olarak tanımlanır. Üflemeyle dışarı verilen havanın 2000 cm3'ü kanda bulunana eşit alkol miktarını gösterir. Bu oran, kişinin ağırlığının alınan alkol miktarına bölünmesi ve erkeklerde 0.7, kadınlarda 0.6 sayısıyla çarpılmasıyla hesaplanabilir. Bir kadeh sek rakı, iki bardak şarap veya bir kadeh likör, kanda 40 gr. alkol bulunması anlamına gelir. Böyle bir doz, 75 kg. ağırlığındaki bir erkeğin, trafikte yasal olan izin verilen 0.7 gr/I miktarını hafifçe aştığını (40:(75x0.7)=0.76 gr/I) gösterir. Bu miktarda alkolü, 60 kg. ağırlığında bir kadın aldığında ise suçlu olur (40:(60x0.6)=1.1gr/I). 0.5gr/I'den itibaren refleksler yavaşlar. Sürücü, bilincine sahip olamaz. Bu da ciddi kazalara yol açar.

4x4 Subaru ödül aldı

American Automobile Association (AAA), tarafından her yıl yapılan değerlendirmede Subaru Forester yine ödül aldı. Subaru Forester 1998 yılında olduğu gibi 1999 yılına ait modelinde de ‘‘Zirvedeki Araç’’ ödülünü kenti kategorisinde kazandı.180 değişik model arasında yapılan değerlendirmede performans, denge, kalite gibi kriterler göz önüne alınırken Subaru Forester Sport Utility Vehicle kategorisinde ödül alarak, bu ödülü üst üste ikinci kez alan üç araçtan biri oldu.

Her yıl benzer değerlendirmeler yapan American Automobile Association (AAA), aynı zamanda birçok aracı test ederek hazırladığı ‘‘Autograph’’ adlı kitabıyla da üyelerine bilgi aktarıyor.

Otocuların işi Hakan'ın Juve'ye transferine kaldı

Otomobil sektöründe yılın son aylarında görülen durgunluk, yeni yılın ilk günlerinde de etkisini sürdürüyor. Yüksek faizler, ekonomik kriz, Ramazan ve kış mevsimi gibi etkenler nedeniyle satışları daralan otomobilcilere son darbeyi siyasi kriz vurdu. Pazar geçen yıla göre yüzde 30 civarında daralırken, otomotiv 1994 yılında yaşanan krizden sonra ikinci büyük sınavını vermeye hazırlanıyor.

HÜKÜMET KURULSA

Satışları bıçak gibi kesilen otomobilciler, piyasaları canlandıracak ve moral verecek olumlu haberler peşinde... Böyle bir dönemde piyasaların en ufak bir umut ışığına, olumlu habere bile tepki verdiğini söyleyen otomobilcilerin son umudu ise Hakan Şükür'ün Juventus takımına transferi. Hakan'ın transferinin gündemi değiştireceği

ve piyasalara umut vereceğini düşünen otomobilciler, işlerin açılabileceğini umuyorlar. Bu arada yeni hükümetin kurulması da, piyasalarda yeniden bir umut ışığının doğmasına yol açacak bir başka gelişme olacak.

APO KRİZİ

Bu arada İtalya ile Türkiye arasında yaşanan ‘‘Apo krizi’’nden en fazla etkilenen otomobilciler arasında yer alan Tofaş-Fiat'da transfer gerçekleşirse, sevinecekler arasında ilk sıralarda yer alıyor. Hakan'ın transferinin Türk-İtalyan ilişkilerini yumuşatacağı ve böylece İtalyan mallarına uygulanan ambargonun kalkmasıyla, Tofaş'ın satışlarının artacağı tahmin ediliyor. Hem ‘‘Apo krizi’’ hem de ‘‘ekonomik kriz’’ arasında boğulan diğer İtalyan markalarının ithalatını yapan otomobilciler de olumlu haber bekleyenler arasında yer alıyor.

Oto kısalar

CASTROL'ün 17 Eylül-30 Kasım 1998 tarihleri arasında gerçekleştirdiği Castrol RX Süper Kampanyası'na katılanlar arasında çekiliş yapıldı. Çekiliş sonucunda Mercedes kamyon kazanan Ramazan Tan'a kamyonu teslim edildi.

TOTAL Oil Türkiye tarafından düzenlenen madeni yağ kampanyasında, otomobil kazanan üç şanslı talihliye ödülleri verildi. Total, bu kampanya ile kazananlara Peugeot 106, 306 ve 406 model üç otomobil verdi.

Honda 4x4'de iddialı

Honda'nın 4x4 aracı 1998'de en yakın rakibinin yaklaşık iki katı satarak 1020 adete ulaştı. Bu satışla CR-V, 4x4 pazarının lideri oldu. Honda, yılın son aylarında da 4x4 markaları arasına HR-V modelini ekledi. Honda, 1999 yılında iki modelle 4x4 pazarında liderlik için yarışıyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!