45.5 milyon ton atık ekonomiye kazandırıldı

Güncelleme Tarihi:

45.5 milyon ton atık ekonomiye kazandırıldı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 2023 07:00

ÇEVRE, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, “Yedi yılda 45.5 milyon ton atık ekonomiye kazandırıldı. Ben rakam olarak çıkarmaya çalıştım, 4 milyar dolara yakın bir değer ediyor. Bu bile ciddi bir şey. 43 milyon ağaç kesilmekten kurtulmuş. Sadece bu bile başlı başına bizim sıfır atığı benimsememiz için bir sebep” dedi.

Haberin Devamı

Bakan Mehmet Özhaseki, Erciyes Kültür Merkezi’nde düzenlenen ‘Türkiye Yüzyılında Yeşil Dönüşüm Zirvesi’ programına katıldı. Burada yaptığı konuşmada yeşil dönüşümü sağlamanın tercih değil bir zorunluluk olduğunu aktaran Özhaseki “Bir taraftan yasalar, bir taraftan da inancımız itibarıyla mutlaka ve mutlaka bu yeşil dönüşümü doğru, zamanında ve en uygun biçimde sağlamak durumundayız” dedi.

SIFIR ATIK DÜNYAYA MAL OLDU

İklim mücadelesi için dünyada büyük bir çaba olduğunu vurgulayan Özhaseki, şöyle konuştu: “Biz doğrusu Türkiye olarak üzerimize düşeni yapıyoruz. Dünyayı kirleten ülkeler sıralamasına bakıldığı zaman Türkiye çok gerilerde. Ülke içinde bizim, özel gayretlerimiz var. Bunlardan biri de Sayın Cumhurbaşkanımızın başlattığı ‘Millet Bahçesi’ olarak ifade edilen yeşil alanların çoğaltılması. Şu anda 80 milyon metrekareye yaklaştı. Hedefimiz net 100 milyon metrekare yeşil alana ulaşmak. Bunu ülke olarak takip ediyoruz. Bir taraftan sıfır atık 2017’de başladı. Şu anda dünyaya mal oldu. Sadece bir ekonomik döngü değil. Lazım olduğu kadar kullanırsınız. Fazladan hiçbir şey kullanıp israf etmezsiniz ve dışarıya bırakmak zorunda olduklarınızı da tabiat içerisinde yok olmasını sağlayacak bir ortam hazırlarsınız. Bunun yanı sıra düzenli depolamaların yapılması, yeni yutak alanlarının çıkarılması, yine denizlerde mavi plajların oluşturulması, mavi bayraklı plaj çalışması ki şu anda dünya üçüncüsüyüz. 450’den fazla bizim plajımız mavi bayrak sertifikası aldı ve devam ediyor.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!