300 milyar dolarlık ihracat yolculuğu

Güncelleme Tarihi:

300 milyar dolarlık ihracat yolculuğu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2022 07:00

İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği’nde (İDDMİB),  yeni dönemde katma değerli ihracatı arttırmak, yeni pazar hedefleri belirlemek, firmaların finansal sorunlarına çözüm arayışı, Ar-Ge konusunda üyelerin gelişimi, yeni teknolojilerden ve son gelişmelerden sektörün haberdar olması adına birlik çatısı altında yer alan sektörler bir araya geldi.

Haberin Devamı

Birlik tarafından, iskele kalıp sektörü, endüstriyel iş gereçleri, armatür, valf, vana, musluk ve tesisat ekipmanları sektör toplantıları gerçekleştirildi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili ve İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tecdelioğlu, “Yeni bir sinerjiyle ihracatımıza, ülkemize ve sektörümüze nasıl faydalı olabiliriz diye çalışma amaçlı bir araya geliyoruz. Burası hepinizin bir çatısı” ifadelerini kullandı. Hammadde fiyatlarının hızlı yükselişi ve düşüşü, enerji fiyatlarındaki yükseliş, lojistik fiyatlarındaki değişimin sektörü olumlu ve olumsuz yönde etkilediğini söyleyen Tecdelioğlu, “Pandemi sürecinde ve sonrasında Türkiye ekonomisi 250 milyar dolar ihracatı hep birlikte yaptı ve 300 milyar dolara giden yolda hepimiz çok önemli sektörleriz” dedi.

Haberin Devamı

300 milyar dolarlık ihracat yolculuğu

Toplantıda konuşan İDDMİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği (EVSİD) Yönetim Kurulu Başkanı Talha Özger, “İhracatımızın yüzde 55’i Avrupa Birliği ülkelerine. Bunlarla ilgili farklı çalışmalar yapıp, farklı pazarlara yönelmemiz lazım ki bu kaybımızı diğer taraftan kazanalım. Resesyon sıkıntısıyla ilgili neler yapabileceğimizi hep birlikte konuşmamız lazım. ‘Made in Türkiye’ algısını en yukarıya taşımak için çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

UYGUN HALE GETİRMELİYİZ

İDDMİB Denetim Kurulu Üyesi Fikret Kaya ise, “Bugünün başlığı, hakkımız olup alamadığımız destekler. Her konuştuğum sanayici ve ihracatçı firmalar, teşviklerin olduğunu fakat alamadığını söylüyor. Sanayi ve Ticaret Bakanlıkları’nın teşvikleri var. Bunların hepsini almak için firmamızı da buna uygun hale getirmemiz lazım. Çünkü teşviki almanın da bir standardı var” dedi. Vana tarafında çok ciddi bir pazar oluğunu, hidrojeni kullanan, kullanmayı hedefleyen ülkelerin hepsinin vanalarını değiştirmek zorunda olduğunu söyleyen İDDMİB Denetim Kurulu Üyesi ve ARMATÜR Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Turhan da, “Armatür sektörü, hammadde olarak ağırlıklı olarak bakır hurdası olmak üzere demir döküm gibi ürünlere bağımlı bir sektör. Bu konuda da sektörün hurda malzemeye ihtiyacı var. Türkiye’de hammaddenin yeteri kadar temin edilemeyip, olan da ihraç ediliyor. Bu da bizim hammaddeyi Avrupalı rakiplerimizden daha pahalıya temin etmemize neden oluyor. Bizim hammadde fiyatlarımız yükseliyor” şeklinde açıklama yaptı.

BAKMADAN GEÇME!