30 Süper kadın

Güncelleme Tarihi:

30 Süper kadın
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2003 15:01

Capital Dergisi Mayıs sayısında ‘‘Türkiye'nin En Güçlü 30 Kadını' araştırmasına yer verdi. Bu yıl dördüncü kez yapılan araştırmada, listeye her sektörden yönetici ve iş kadını girdi. Bu yılın en önemli özelliği aile üyelerinin yanı sıra, profesyonellerin de üst sıralara tırmanması. Listenin zirvesinde Suzan Sabancı yer alırken, ikincilik ve üçüncülük profesyonellerin oldu.

Haberin Devamı

Türkiye'de son yıllarda iş dünyasında yaşanan büyük dönüşümün en önemli parçasını, 'kadınların ayak sesleri' oluşturuyor. Son yıllarda ağırlıkları giderek artıyor, aile dışı profesyonel yöneticiler de zirvedeki görevleri üstleniyorlar. Daha önce görülmediği kadar banka genel müdürü, yabancı şirket CEO'suna rastlıyor, grupların stratejik pozisyonlarına onların geldiğine şahit oluyoruz. Capital Dergisi Mayıs sayısında, bu yıl dördüncüsünü yaptığı 'En Güçlü 30 Kadın' araştırmasına yer verdi.

Bu analizde yönetim danışmanları, sektörlerin önde gelen isimleri, reklamcılar ve strateji danışmanlarından görüş alındı. 2002 yılında listede beşinci sırada yer alan Suzan Sabancı, yeni listede en güçlü kadın oldu. Sabancı'nın bu yükselişinde, Türk iş dünyasındaki değişim ve kriz döneminin izleri var. Geçen yılki listenin zirvesinde yer alan Güler Sabancı, Sabancı Üniversitesi'ne ağırlık verdiği için holding yönetiminden büyük ölçüde ayrıldı. Suna Kıraç hastalığı nedeniyle yönetimde daha az etkin. İmre Barmanbek ise CEO pozisyonunu Tufan Darbaz'a devretti.

Haberin Devamı

Bunların yanı sıra, Suzan Sabancı’nın yükselişinde kriz döneminde Akbank'ın gösterdiği performans ve yurtdışına açılma politikası etkili oldu. Akbank'ta Yönetim Kurulu Murahhas Azası olarak görev yapan Sabancı,  Sabancı Holding'de insan kaynakları komitesi üyeliği görevini de yürütüyor.

Demirbank'ın satın alınmasında etkin rol oynayan HSBC Bank Genel Müdürü Piraye Antika bir basamak yükselerek bu yıl üçüncü sıraya yerleşti. Antika'nın yükselmesinde HSBC Bank'ın hem ticari hem de bireysel bankacılıktaki pazar payını hızlı bir şekilde büyütmesi etkili oldu. Ayrıca, 2002 yılında bankanın Boyner Holding'e bağlı Benkar'ı satın alarak kredi kartı portföyünü hızlı bir şekilde artırmasında da, Piraye Antika'nın üstlendiği rolün etkisi var.

ARSEL’İN HIZLI ÇIKIŞI

Tablodaki en hızlı çıkışı, Koç Holding Yönetim Kurulu Ãœyesi Semahat Arsel gerçekleÅŸtirdi. 2002 yılındaki sıralamada 26'ıncı sırada yer alan Arsel, bu yılki deÄŸerlendirmede 12'inci sıraya yükseldi. Arsel’in yükseliÅŸinde hem holding yönetimine daha etkin katılması hem de gelir vergisi sıralamasında listenin ilkleri arasında yer alması etkili oldu.Â

Haberin Devamı

2002 yılında listenin ilk sırasında yer alan Güler Sabancı, bu yılki listede beşinci sıraya geriledi. Bunun en büyük nedeni, holding yönetimindeki etkinliğinin azalması. Şu sıralarda vaktinin büyük bir bölümünü, Sabancı Üniversitesi'ne ve kendi ürettiği Gülor Şarapları'na ayırıyor. Sabancı Holding'de ise insan kaynakları komitesi başkanlığının dışında üstlendiği bir görev yok.

Geçen yıl listenin ikinci sırasında yer alan Suna Kıraç, bu yıl dördüncü sıraya geriledi. Kıraç, 2000 ve 2001 yılında yapılan araştırmalarda listenin ilk sırasında yer almıştı. Ancak, rahatsızlığı nedeniyle holding yönetimindeki etkinliği azaldığı için 2002 yılında ikinci sıraya inmişti.

Haberin Devamı

Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili İmre Barmanbek de, bu yılki listede birkaç sıra gerileyenler arasında yer alıyor. 2002'de güçlü kadınlar sıralamasında üçüncü olan Barmanbek bu yıl altıncı sırada. Geçtiğimiz aylarda CEO'luğu Tufan Darbaz'a devretmesi bu düşüşün ana nedeni. Sıralamadaki diğer düşüşler ise ağırlıklı olarak 10 yeni iş kadınının listeye girmesinden kaynaklandı.

Bu yılki en güçlü 30 kadın araştırmasında ikinci sırada geçmiş yılların aksine profesyonel yöneticiler var. Bunların başında akaryakıt sektöründeki ilk kadın genel müdür olan Shell Türkiye Genel Müdürü Canan Ediboğlu geliyor.

PAŞABAHÇE’NİN BAŞARISI

Gülsüm Azeri, Şişecam Ev Eşyası Grup Başkanı. En güçlü 30 kadın sıralamasına yedinci sıradan girdi. Onu, bu listeye sokan ise Paşabahçe'nin başarıları ve doğal olarak yönettiği büyük grup. Milyonlarca doları yönetiyor, çok sayıda çalışanı olan bir grubun başında görev yapıyor.

Haberin Devamı

Listeye bu yıl giren Doğan Holding İcra Kurulu Üyesi Arzuhan Yalçındağ dokuzuncu sırada yer alıyor. Londra Amerikan Koleji ve İstanbul Boğaziçi Üniversitesi mezunu olan Yalçındağ, mesleki kariyerine Doğan Grubu içindeki çeşitli medya kuruluşlarında çalışarak başladı. Bazı medya kuruluşlarının kurulma ve yönetim faaliyetlerine katıldı. Yalçındağ, şu anda İcra Kurulu üyeliğinin yanı sıra, Doğan Grubu'nun görsel medyasından sorumlu olarak çalışıyor. Kanal D ve CNN Türk'ün başarılarında etkisi bir hayli fazla.

Bu yıl listeye giren ve 20'inci sırada yer alan Hanzade Doğan ise Doğan Grubu Stratejik Planlamadan Sorumlu Başkan Yardımcılığı görevini yürütüyor. Bu görevine ek olarak son yapılan düzenlemeyle, Simge ve Milliyet Grubu'nun birleşmesiyle doğacak yeni şirkette başkan yardımcılığı görevini de üstlendi.

Haberin Devamı


Türk İş Dünyasının

En Güçlü 30 Kadını


1 Suzan Sabancı, Akbank 1997'den bu yana Akbank Yönetim Kurulu'nda murahhas üye olarak görev yapıyor. Bankanın fon yönetiminde ve dışa açılmasında en etkili isimlerden biri.

2 Canan Ediboğlu, Shell Türk akaryakıt sektöründe genel müdürlük görevi üstlenen ilk kadın olma unvanını taşıyor. Finans alanında Shell'de önemli yeniliklere imza attı.

3 Piraye Antika, HSBC Bank HSBC Grubu'nun önce Demirbank'ı, ardından Benkar'ı almasında etkin rol oynadı. Bankanın hızla büyümesinin altında imzası var.

4 Suna Kıraç, Koç Holding Yeni yönetim döneminde de Koç Holding'in yönetim kurulu başkan vekilliğini yürütecek. Hastalığına rağmen, grubun kararlarında önemli rol oynuyor.

5 Güler Sabancı, Sabancı Holding Holding yönetimindeki etkinliği azaldı. İK komitesi başkanlığını yürütüyor. Vaktinin önemli bölümünü Gülor Şarapları'na ayırıyor.

6 İmre Barmanbek, Doğan Holding Doğan Holding'in yönetim kurulu başkan vekili. Grubun stratejilerinin oluşmasında en etkin yöneticilerden biri.

7 Gülsüm Azeri, Şişecam Grubu Ev eşyası grup başkanı. Paşabahçe mağazalarının yeni konseptinin oluşmasında etkili oldu. Ürün gamını geliştirdi. Yurtdışına açılma konusunda atak.

8 Zeynep Bodur Okyay, Kale Grubu Grup şirketleri yönetim kurulları başkan yardımcısı ve icra kurulu başkanı. Ağır sanayideki ender kadınlardan biri. Büyümedeki payı fazla.

9 Arzuhan Yalçındağ, Doğan Holding Holding yönetim kurulu üyesi. Kanal D'nin büyümesinde etkin rolü oldu. TÜSİAD'da yönetim kurulu üyesi, sosyal işler komisyonu başkanı.

10 Ümit Boyner, Boyner Holding Grubun son yıllardaki stratejisinde, özellikle finans alanında etkin rol oynadı. Şu anda holdingde yönetim kurulu üyesi olarak görev yapıyor.

11 Filiz Şahenk, Doğuş Holding Ayhan Şahenk'in ölümünden sonra yönetimde etkin rol aldı. Holding yönetim kurulu üyesi, turizm grubunun da yönetim kurulu başkanlığını yürütüyor.

12 Semahat Arsel, Koç Holding Koç Holding yönetim kurulu üyesi ve Vehbi Koç Vakfı idare heyeti başkanı. Son yıllarda vergi rekortmenleri listesinde ilk sıralarda yer alıyor.

13 Alev Yaraman, Şişecam Grubu Şişecam Grubu'nda Düzcam grup başkanı olarak görev yapıyor. Aynı zamanda Uluslararası Cam Komisyonu başkan yardımcılığı görevini yürütüyor.

14 Vuslat Doğan Sabancı, Hürriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkan Yardımcısı olarak görev yapıyor. Hürriyet'in pazarlama stratejilerinde ve internet sitesinin oluşmasında etkin rol oynadı.

15 İdil Yiğitbaşı, Yaşar Holding Selçuk Yaşar'ın küçük kızı. Gıda grubu başkan yardımcısı olarak görev yapıyor. Pınar markasıyla yapılan atakta etkili isimlerden biri.

16 Ayda Baygan, TEBA Grubu Yönetimde etkin isimlerden biri. Finans grubu başkanlığının yanı sıra, uygulamadan sorumlu yönetim kurulları başkan yardımcılığı görevini de yürütüyor.

17 Sevgi Gönül, Koç Holding Koç Holding yönetim kurulu üyesi ve Vehbi Koç Vakfı Sadberk Hanım Müzesi icra komitesi başkanı. Grubun turizm yatırımlarına yön veriyor.

18 Hülya Atahan, Oyak Holding Son iki yılda finans grubundaki büyümesiyle dikkat çeken Oyak Holding'de, mali ve idari işlerden sorumlu genel müdür yardımcısı olarak görevini sürdürüyor.

19 Feyhan Kalpaklıoğlu, Yaşar Holding Holding’te Yönetim kurulu başkan vekili olarak görev yapıyor. Grubun profesyonellerle çalışmaya başlamasında etkili isimlerden biri.

20 Hanzade Doğan, Doğan Holding Doğan Online'ın kurulmasında etkin rol oynadı. DMG stratejik planlamadan sorumlu başkan yardımcısı. Milliyet'te de başkan yardımcılığı görevini üstlendi.

21 Servisimin Cömert, Japan Tobacco International (JTI)  JTI Başkan Yardımcısı ve Türkiye Genel Müdürü. JTI Türkiye'nin pazar payının büyümesinde etkili oldu.

22 Rengin Ekmekçioğlu, Yapı Kredi Faktoring Sektörün en büyük şirketlerinden birini yönetiyor. Faktoring Derneği Başkanı. Factor Chain International'da da yönetim kurulu üyesi.

23 Müşerref İlpars, Borusan Otomotiv Borusan Otomotiv'in icra komitesi başkanı. Uzun yıllardır bu şirkette görev yapıyor. Otomotiv grubunun büyümesinde etkili isimlerden biri.

24 Muzaffer Bilgili, Başak Sigorta Sigorta sektörünün duayenlerinden biri. Uzun süredir sektörün en büyüklerinden biri olan Başak Sigorta'nın genel müdürlük koltuğunda oturuyor.

25 Nazan Somer, Yapı ve Kredi Bankası Bireysel bankacılıktan sorumlu genel müdür yardımcısı. World projesiyle bankanın kredi kartı pazarındaki etkinliğinin artmasında önemli rol oynadı.

26 Nesteren Davutoğlu, Lowe Lintas Lowe Lintas'ın ortağı ve ajans başkanı. Reklamcılar Derneği'nde de yönetim kurulu başkanı. Sektörün en güçlü kadını olarak kabul ediliyor.

27 Meral Ak Egemen, Ak Emeklilik Bankacılıkla başladığı kariyerine sigortacı olarak devam ediyor. Bireysel emeklilikte toplam potansiyelin yüzde 15'ine hizmet vermeyi hedefliyor.

28 Nur Atabay, Atabay İlaçları Türkiye'nin en eski ilaç şirketlerinden Atabay'ın sahibi. İlaç sektörünün etkin isimleri arasında yer alıyor. Ön plana çıkmayı sevmiyor.

29 Damla Cıngıllıoğlu, C Bank Halit Cıngıllıoğlu'nun kızı. Sahibi olduğu Elit Factoring'in TMSF'den Toprak Yatırım Bankası'nı almasıyla dikkatleri üzerine çekti.

30 Aslı Karadeniz, Çarşı Mağazaları Benetton'daki başarılarıyla dikkat çekti. Çarşı Mağazaları'nın Türkiye geneline yayılması konusundaki çalışmalarıyla adından söz ettiriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!