‘3. nükleer santralde Çin’le anlaşma yakın

Güncelleme Tarihi:

‘3. nükleer santralde Çin’le anlaşma yakın
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2023 07:00

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, üçüncü nükleer santral için Çin ile yürütülen müzakerelerde önemli mesafe alındığını söyledi. Önümüzdeki birkaç ay içerisinde anlaşmanın sonuçlandırılabileceğini bildiren Bakan Bayraktar, Irak-Ceyhan boru hattının da yakında tekrar faaliyete geçebileceğini belirtti.

Haberin Devamı

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, üçüncü nükleer santral için Çin ile yürütülen müzakerelerde önemli mesafe alındığını açıkladı. Ankara’da yabancı basın mensuplarıyla bir araya gelen Bakan Bayraktar, “Çin ile yürüttüğümüz üçüncü nükleer santrala ilişkin anlaşma görüşmeler ileri bir aşama geldi. Anlaşma önümüzdeki birkaç ay içerisinde sonuçlandırılabilir” dedi. Bakan Bayraktar, sorular üzerine Bakü-Ceyhan boru hattının da yakın tarihte yeniden faaliyete geçebileceğini ifade etti.

Bloomberg’in haberine göre Bakan Bayraktar, Çin Ulusal Enerji İdaresi Başkan Yardımcısı He Yang’ın geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiği Ankara ziyaretiyle ilgili soruyu yanıtlarken, sürecin başarıyla ilerlediğini vurguladı.

İĞNEADA’DA KURULMASI PLANLANIYOR

Haberin Devamı

Bakan Bayraktar, Kırklareli İğneada’da kurulması planlanan santralla ilgili şu bilgileri verdi: “Çok önemli bir noktaya geldik, önümüzdeki birkaç ay içerisinde bunu sonuçlandırmamız gerekiyor. Çünkü yine ilgilenen başka taraflar da var ve anlaşmanın belirli bir kısmı için zaten yeterince müzakere ettik ve oldukça yakınız. Taraflar arasında bazı farklılıklar var ancak bunlar büyük farklar değil. Dolayısıyla boşluğu doldurabilir ve Çin ile nükleer enerji programı için yakında bir anlaşma yapabiliriz.”

Alpaslan Bayraktar, nükleer enerjiye ihtiyaçla ilgili değerlendirmesinde ise; “Nükleer enerji olmadan sadece Türkiye değil, dünyanın geri kalanı da yüzyılın ortalarına kadar karbon nötrlüğe ulaşamayacak” ifadelerini kullandı.

İLK İKİ SANTRAL NE DURUMDA

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, gazetecileri Akkuyu’da inşaatı süren birinci ve Ruslarla görüşmeleri yürütülen Sinop’ta planlanan ikinci nükleer santrallarla ilgili de bilgiler verdi. Akkuyu’daki ilk santralda ilk reaktörün ana inşaat işlerinin tamamlandığını belirten Bakan Bayraktar, şöyle devam etti: “Bildiğiniz gibi Akkuyu dünyadaki en büyük nükleer şantiye. Bu santraldan yaklaşık 4.8 GW elektrik üretebileceğiz. Sinop’ta planlanan ikinci santral için de Ruslarla görüşmeler sürüyor. Aynı zamanda Güney Kore ile de temastayız. Türkiye’nin bu konudaki önceliğinin daha fazla teknoloji transferi olduğunun altını çizmek isterim.”

Haberin Devamı

Türkiye’de 20 GW üzerinde nükleer enerji santraline ihtiyaç olduğunun altını çizen Bayraktar, küçük modüler reaktörler (SMR) hakkında da bazı ülkelerle görüşmeler yürütüldüğünü anlattı.

‘3. nükleer santralde Çin’le anlaşma yakın

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar

‘BAE İLE HİDROJENİ GÖRÜŞTÜK’

KÖRFEZ ülkelerinin Türkiye’nin enerji dönüşüm projelerine ilgi gösterdiğini belirten Bayraktar, Türkiye’nin yıllık 3.5 GW güneş, 1.5 GW rüzgâr enerjisi üretim hedefi olduğuna işaret etti.

Hidrojenin büyük bir enerji kaynağı olduğunu vurgulayan Bayraktar, “Türkiye yeşil seçenekler sunma konusunda büyük bir potansiyele sahip çünkü güneş ve rüzgâr konusunda büyük bir potansiyelimiz var. BAE ile görüştüğümüz projelerden biri de ağırlıklı olarak rüzgâr enerjisinden hidrojen üretmekti” dedi.

Haberin Devamı

Bu çerçevede Abu Dabi Kalkınma Fonu (ADQ) ve bazı Avrupalı şirketlerle karşılıklı yarar temelinde temasların devam ettiğini dile getirien Bakan Bayraktar ayrıca, enerji verimliliği konusunda da bakanlık olarak uzun dönem perspektifli bir eylem planı hazırladıklarını, bu yılın sonunda planı kamuoyuna açıklayacaklarını bildirdi.

Bayraktar, açık deniz rüzgâr santralı konusunda da BAE ile görüşüldüğünü yineleyerek, “Bu konuda bir anlaşmaya varabiliriz ve bu, Türkiye açık deniz rüzgâr enerjisi üretimi için bir ilk proje olacak” diye konuştu.

BAKMADAN GEÇME!