3 milyar liralık dönüşüm hamlesi

Güncelleme Tarihi:

3 milyar liralık dönüşüm hamlesi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 23, 2022 07:00

İzmir’de riskli yapıların olduğu Ege Mahallesi’nde kentsel dönüşüm başlıyor. İlk etapta Teknik Yapı tarafından geliştirilecek proje ile 674 bağımsız birim yapılacak. Projeden beklenen hasılat ise 3 milyar lira.

Haberin Devamı

İZMİR’de yaklaşık 2 yıl önce yaşanan depremin yaraları sarılırken, riskli yapılar kentsel dönüşüm kapsamında yenileniyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi kendi şirketleri ve özel sektör işbirliği ile dönüşümün hızlanmasını hedefliyor. Bu işbirliklerinden biri de İstanbul merkezli Teknik Yapı ile gerçekleşti. Belediye tarafından yapılan ihaleyi kazanan Teknik Yapı, Konak ilçesi Ege Mahallesi’nde çalışmalara başladı. Proje kapsamında 173 metre uzunluğunda 50 katlı bir rezidans bloğu inşa edilecek. Bu bloktaki daireler Koç Grubu’nun Divan Residence markası ile işletilecek. 12 ve 13 katlı 2 blok ise belediye tarafından hak sahiplerine teslim edilecek. Toplam 674 bağımsız birim hayata geçerken, bunların 356’sı bölgede yaşayan vatandaşın olacak.

3 milyar liralık dönüşüm hamlesi



KAYNAĞINI YARATTI

Projenin tanıtım toplantısında konuşan Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, projenin kamu ve vatandaşa ek yük getirmeden hayata geçeceğini ve böylece kendi kaynağını yaratacağını söyledi. Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Umut Durbakayım ise depremlerden sonra kentsel dönüşüm çalışmalarının İzmir’in en öncelikli konularından biri olduğunu belirtti. 4 yıldır İzmir’de olduklarını ve şehrin ihtiyaçlarını iyi analiz ettiklerini belirten Umut Durbakayım, “İzmir Büyükşehir Belediyesi ihalesi sonucunda kat karşılığı aldığımız alanda çalışmalara başlıyoruz. 48 ayda tamamlanacak projeden beklediğimiz hasılat 3 milyar lira. Projemiz Divan Residence ile İzmir’e simge bir bina yapmayı hedefliyoruz”dedi. Satışa sunulacak ilk etap dairelerin metrekare satış fiyatının yaklaşık 50 bin liradan, daire fiyatları ise 2 milyon 655 bin liradan başlayacak.

Haberin Devamı

‘MÜTEAHHİTİN SİCİLİNE İŞLENSİN’

ÜLKE genelindeki dönüşüm çalışmalarına değinen Nazmi Durbakayım, “Atalarımızın yapmış olduğu eserler dimdik ayakta dururken, 20-30 yıllık binalar riskli olarak tespit ediliyor” dedi. Tekrar riskli yapıların inşa edilmemesi adına bir öneride de bulunan Durbakayım, “Mevcut riskli bina stoku oluşmasına neden olanlardan hesap sorulması ve sicillerine yazılması şeklinde, caydırıcı uygulamalara ihtiyaç var” diye konuştu.

Haberin Devamı

KOOPERATİFLER DEVREYE GİRDİ

İZMİR Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Ege Mahallesi’nde 4 bin kişinin yaşadığı bölgenin yeni bir çehreye kavuşacağını söyledi. Dönüşüm çalışmalarında 3 temel ilkeleri olduğunu belirten Soyer, “Kentsel dönüşümü eski binayı yıkarak yenisini yapmak olarak görmüyoruz. Yerinde dönüşüm en temel ilkemiz. Her vatandaşın rızası ile süreci yürütüyoruz ve bizim garantörlüğümüzde projeleri tamamlıyoruz. İzmir’deki dönüşümde vatandaşın sigortası belediyemiz” dedi. Dönüşümde yeni bir model uyguladıklarını ifade eden Soyer, “Kooperatifçiliği belediye güvencesi ile canlandırıp bu yolla dönüşüm yapıyoruz. Müteahhit kârı olmadan daha uygun maliyetle inşaatlar yapılıyor ve dönüşüm hızlanıyor. Belediye şirketleri ile yaptığımız dönüşümde kârı en düşük seviyede tutuyoruz. Sağlanan imar artışından vatandaş faydalanıyor. 800-900 bin liralık maliyet 350 bin liraya geriliyor” diye konuştu. Sürecin sağlıklı ilerlemesi için İzmir’in yeraltı fotoğrafını çektikleri bilimsel bir çalışma yapıldığını da kaydeden Soyer şöyle devam etti: “İzmir’de nereye ne kadar inşaat yapılmalı şehir hangi yönde büyümeli belli olacak. Yaklaşık 16-17 ay sonra bu çalışma tamamlanacak.” Soyer, 3 bin 900 konutluk dönüşümün sürdüğünü, sayıyı 15-20 bine çıkarmak istediklerini ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!